Ez az út hova visz?

2012. június 13. 08:08

Annak ellenére, hogy a Fidesz a kutatások többségében még ma is vezet, ez az út, ez a pálya kétségtelenül a választási vereség felé vezet.

2012. június 13. 08:08
Török Gábor
törökgáborelemez

Ez mind morzsol, morzsol, morzsol – mondta ma reggel Kósa Lajos a közszolgálati televízióban a Fidesz csökkenő népszerűségi adatait kommentálva. A sok bizonytalanság ellenére egy dolgot nyugodtan állíthatunk: annak ellenére, hogy a Fidesz a kutatások többségében még ma is vezet, ez az út, ez a pálya kétségtelenül a választási vereség felé vezet. A tendencia egyértelmű: a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben csökken, az MSZP-é pedig érezhetően emelkedik. Ha meghosszabbíthatóak lennének a vonalak, biztosra vehetnénk, hogy 2014-ben a mostani ellenzék kerül kormányra.

A tendenciák persze azért vannak, hogy előbb-utóbb megváltozzanak. A kérdés csak az, hogy mitől és hogyan történhetne meg mindez. A korábbi parlamenti ciklusok esetén igazán csak két példát láttunk arra, hogy a szokásos felező válság után visszakapaszkodott a hatalmon lévő erő. Az első Orbán- és az első Gyurcsány-kormány idején fordult az elő, hogy a félidőben még gödörben lévő kormánypárt később jelentősen megerősödött. Soha nincs egyetlen ok, de azért mindkettőre van egy erős magyarázat: előbbi esetében a hangulatjavító intézkedésekre lehetőséget adó kedvező gazdasági helyzet, utóbbiéban a kormányfőváltás (és az új miniszterelnök - később más megvilágításba kerülő - politikája) segíthette elő a feltámadást.

De vajon van-e esély most hasonló fordulatra, a tendenciákat megtörő momentumra? A jövőre vonatkozó témák esetén mindig a tudatlanság fátyla mögül beszélünk, de azért bizonyos kapaszkodóink mégis lehetnek. Ma ugyanis a válság végéről beszélő miniszteren kívül szinte minden komolyan vehető szereplő egyetért abban: nagyon kevés a remény, hogy a második két év az ország és a lakói számára lényegesen, érezhetően könnyebb legyen, mint az előző kettő volt. Ha lesz IMF-megállapodás, azért, ha nem lesz, azért várhatnak nehéz idők az állampolgárokra, a kormány tehát jelen állás szerint alig-alig bízhat abban, hogy a választói pénztárcák számukra kedvező döntéseket követelnek. Marad tehát a magyarázatok, a miértek versenye, a kormányzati teljesítmény ilyen-olyan értékelése, ám pontosan ez az a terület, ahol a Fidesz az elmúlt időszakban egyre több csatát veszített el, és fokozatosan lejtőre került.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. június 13. 12:55
hova visz? amarra!
cili
2012. június 13. 12:28
Egri csillagok Olvasd el!
Ouroboros
2012. június 13. 11:40
„a Fidesz a kutatások többségében még ma is vezet, ez az út, ez a pálya kétségtelenül a választási vereség felé vezet.” From your lips to God's ears.
Netuddgi
2012. június 13. 11:33
Amíg GyF szabadlábon van és cselekvőképesnek van nyilvánítva, addig OV-nak nem nagyon kell félnie. Az az idóta mindenre rárepül amiről úgy gondolja visszajuttathatja a hatalomba és ezzel MINDEN baloldali mozgolódást tönkre tesz. Nem lennék meglepve, ha a balosok csinálnának valamit vele és az egészet a jobboldalra kennék (ld. Horn Gyugyó autóbalesete 1994-ben vagy mikor).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!