A mélypont váratlan magasságai

2012. április 05. 09:40

Nem lehetetlen, hogy az érdem és a tisztesség közös mérce lesz egyszer a demokratikus politikai közösség tagjai számára. A Szalmák és a Fluckok jelenthetik a közös minimumot.

2012. április 05. 09:40
Pető Péter
Pető Péter
NOL

„Persze azon a ponton már régen túljutottunk, amelyen az államfő lelépése erkölcsi tartást jelzett volna. Beszéde sem utalt ilyesmire. A köztársasági elnök a kádárista reflexekre hallgatott, interveniált az illetékes elvtársaknál, hátha maradhat még lazacos kiflicsúcsokat harapdálni puccos fogadásokon. Orbán Viktor időt adott kegyencének, mint a képregényíró a mesehősének, hogy ha végül mégsem tetszik a történet folytatása, akkor két kockával odébb kitegye a sztoriból.

Ám éppen ezzel segítette a reményteljes fejleményeket, s adott reményt: nem lehetetlen, hogy az érdem és a tisztesség közös mérce lesz egyszer a demokratikus politikai közösség tagjai számára. A Szalmák és a Fluckok jelenthetik a közös minimumot. Az ő kiállásuk, a fiatalok aktivizmusa, a véleményformáló sajtó és a közvélemény nyomása vezetett Schmitt Pál közéleti bukásához. Ez az erő később például az ügynökügy rendezését is kikényszerítheti, miként az Oligarcha Zrt. részvényeseit fölsoroló névsor nyilvánosságra hozatalát is. Lehet, hogy éppen ez az ügy a tanmese a társadalomnak: ha egységes, következményekkel teli országot teremthet.

Ha így lesz, akkor Schmitt Pál csak mint államfő bukott meg. Mint mélypont, bevált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rettegett iván
2012. április 05. 15:07
Szerintem a kommentek minősége, az intelligenciától tocsogó hozzászólások olyan szellemi szinten tartják kis hazánkat, hogy azon már emelni nem lehet
bini
2012. április 05. 13:43
A Fluckok mellett ne feledkezünk meg a Fleckekről sem, aki az Europai Unió szakbizottságában Kloos asszonnyal közösen alázta hazánkat a közös minimum jegyében. Barom.
nyoooc
2012. április 05. 13:02
"Lehet, hogy éppen ez az ügy a tanmese a társadalomnak: ha egységes, következményekkel teli országot teremthet. Ha így lesz, akkor Schmitt Pál csak mint államfő bukott meg. Mint mélypont, bevált." Nekem nem ez a mélypont, hanem a következmények nélküli esetek, ld. D209, öszödi beszéd. Ebben az esetben valami jó kezdődött el: a morálisan bukott politikusnak távoznia kellett.
Hapci
2012. április 05. 12:59
Milyen Kraftwerk-feje van a szerzőnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!