Svéd modell vagy halál

2011. február 24. 16:09

A lehető legmagasabb szintű jogszabályban kellene rögzíteni, a Negyedik Magyar Köztársaság közjogi alappillérévé tenni kvázi, hogy baloldali politikus a nyugdíj szót száján ki ne ejthesse.

2011. február 24. 16:09

Amikor a politikus üvöltözik, sikong, busong vagy szteppel, hogy a kormány/ellenzék el akarja venni a nyugdíjasoktól, ami a nyugdíjasoké,  hogy katasztrófa fenyeget, ha elmarad tizenvalahanyadik havi, és hogy a nyugdíjakat úgy kéne emelni, hogy az inflációt szorozni jegybanki alapkamat négyzetével, és még adni kell ezt meg azt, mert a nyugdíjasok megérdemlik, hiszen egész életükön át dolgoztak, nos, az a politikus semmi mást nem csinál, mint az ország maradék pici jövőjét teszi ezerrel tönkre, saját, nyomorult, ultrarövidtávú politikai érdekéből, és járulékos károkozásként nyomatja a legsötétebb baromságokat a magyar agyakba. (...)

Az utóbbi években alig hangzott el értelmes gondolat nyugdíjügyben, a magánnyugdíjpénztárak államosításakor pedig tetőzött az őrület a nyugdíjtőzsdétől a cinikus nyugdíjmentésig, most végre értelmes dolgokról lehet hallani a kormány környékéről: egyéni számla, csak a járulékbefizetésekből fedezett nyugdíj. Jó, még nem egy svéd modell, de azért valami, amiben már jobban stimmel a matek.

Ezt kell csinálni, nincs mese. A megélhetési jajongókkal nem kell foglalkozni, nem elkezdeni sumákolni, hazudozni, nem visszaszíjjártópéterezni. Hanem beleállni, vállalni, végigcsinálni. Papíron kiszámolni, megmutatni: igen, kevés lesz az állami nyugdíj, csak annyi, amennyi az éhen halástól megment, nem lehet majd tíz év múlva az akkori átlagkeresett 90 százalékával nyugdíjba menni. Mert csak ennyi jut. Különben mindannyian beledöglünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2011. február 24. 22:19
Az elmúlt években csendben alábbhagyott a "túlszaporodunk, mindmeghalunk" jellegű világvége jóslatok szajkózása. Kiderült, hogy az emberiség szaporodása 9 milliárdnál megáll. A gond épp az ellenkezője lesz: a 9 milliárdot túlnépesedő szubszaharai területek és menthetetlenül elöregedő kontinentális országok átlaga fogja hozni. És ezek között a legnagyobb agónia Kínára vár, aki most még megtakarításait szívlapáttal önti az USA és európa adósságainak finanszírozására. Ajelen megtakarításainak értékpapírosítása a jelen gazdasági növekedéséből úgy vesz el, hogy közben a jövőt adósítja el. Le kell számolni egy illúzióval: nincs olyan hogy nyugdíjpolitika. Csak népesedéspolitika van. És ebből a szempontból a jelenlegi az első kormány aki - nem négy hanem harminc évre előre gondolkodik - aki nem teszi fel cinikusan a kezét hogy úgysem tehetünk a demográfiai folyamatok ellen semmit - aki nem képmutató összekacsintással javasolja a gazdagoknak, hogy te képezzél diverzifikált portfoliót, így neked jó lesz a többiek meg bekaphatják. Ez a népesedéspolitika azt mondja a középosztálynak hogy ne értékpapírba, hanem gyerekbe fektesd a megtakarításodat, mert az értékpapír nem fog húsz év múlva reggel felöltözni és elmenni a gyárba dolgozni és adót fizetni. Én azt javaslom mindazoknak akiknek az elmúlt 20-30 évben a közgazdasági egyetemeken olyan dogmatikus tételeket vertek a fejébe hogy a tőzsdei teljesítmények hosszú távon mindig meghaladják az állampapírpiacokat, meg a többi hasonló eszement baromságokt, ébredjenek fel mihamarabb. Ma amikor a kvantumfizika hümmögésre és fejvakarásra késztet egy mechanikus világrenden felnőtt tudósgenerációt, ideje hogy "a Föld márpedig lapos" közgazdasági megfelelőit is kellő kritikával kezeljék. A világ jelenleg fejlettnek mondott részén néhány mutatóba felsíró gyerek mellett regimentnyi szerencsétlen önző öreg esik majd egymás torkának a forrásokért, hacsak úgy nem döntenek hogy Olaszországban az ibó vagy a szuahéli lesz az államnyelv, csak jöjjenek a dolgos szerecsen kezek, és Stockholmban is több mecset lesz mint templom.
Claypool
2011. február 24. 22:17
Kamaszkorom kedvenc újságírója remélem nem lesz vénségemre is a kedvencem.. :) . Index szórásba belefér ez a cikk, nem kell hátast dobni.
soelmo
2011. február 24. 20:13
A FIDESZ nem azt akarja, amit sugallsz. Ha egyáltalán kötelező a nyugdíj-takarékoskodás (mer ugye egy milliárdosnak ugyan minek?), akkor az járjon megfelelő ellátással. Vagy szüntessék meg, ha ez nem elég az éhenhaláshoz, és bízzák rá mindenkire, hogy gondoskodjon az öregkori megélhetéséről. A nyugdíj egy szocialista találmány, abból a célból, hogy ellophassák a takarékoskodók pénzét.Mert ugye senki nem gondolja, hogy utólag, 40 év távolából bárki garantálhatja a nyugdíjak értéktartását? Nem értem, miért sírdogálnak az indexesek. Az állam adja föl a gondoskodást a holnap állásba kerülő pályakezdőknél, hiszen a dolog azért irreális, mert az állam a jelenlegi nyugdíjrendszerben olyanokról is gondoskodik, akik bőven megélhetnének a saját erejükből felhalmozott javaikból. Vagy nem ismertek ti is dúsgazdag embereket, állandóan emelt minimál-nyugdíjakkal?
Lacc78
2011. február 24. 19:38
"A lehető legmagasabb szintű jogszabályban kellene rögzíteni", hogy Uj Péter ne juthasson az etil-alkoholt bármilyen koncentrációban tartalmazó folyadékhoz. Olyankor talán normális cikkeket is írna, mint ez itt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!