Megvan a belső iránytűm

2010. március 17. 13:51

Aki le meri tagadni, hogy hazájukat szerető zsidó emberek mennyit segítettek és szépítettek városunkon - egyszerűen nem mond igazat!

2010. március 17. 13:51
„- Milyen konkrét segítséget nyújtottak az egyházaknak?

- A Chabad Lubavics közösségi és imahelyiségeket kapott tőlünk, amelyeket cserébe ők újítattak fel. Kölcsönösen előnyös az együttműködésünk, amellyel az önkormányzat is gyarapodott. Szépen felújított helyiségeket nyertünk. (...) A Szabadság téren működő, Ifj. Hegedűs Lóránt lelkész úr vezette református gyülekezet számomra túlpolitizált és a szószékről hangoztatott elvekkel sem értek egyet. Ez az egyetlen templom, ahová az elmúlt négy évben nem mentem el.

- Ifj. Hegedűs Lóránték egyébként hívták?

- Az első két évben igen, aztán nem.

- Gyakran látogatja a zsidóság rendezvényeit. Nem fél a radikálisok haragjától?

- Hazánk boldog korszakai azok voltak, amikor ez a kérdés fel sem merült. Elég csak a békeidőkre vagy Szent István király intelmeire gondolnunk. Az együttműködés és a tolerancia csak előre viszi az országot. Aki le meri tagadni, hogy hazájukat szerető zsidó emberek mennyit segítettek és szépítettek városunkon-egyszerűen nem mond igazat! A gyűlölet, a radikalizmus a legkártékonyabb dolgok egyike. Zsidó honfitársaink között felüti a fejét a radikalizmustól való félelem. Pedig milyen jó lenne, ha a holokauszt, az élet tagadásának szörnyű tragédiája mellett az életről, a közös sikerekről, a zsidóság hazai nagyjairól is legalább ennyit tudnánk beszélni. Én például nagyon fontosnak tartom, hogy a holokauszt emlékművei mellett helyet kapjon nálunk a Belvárosban az élet igenlésének emlékműve is. Az Élet Menete mozgalom világszerte erről szól, ha jól tudom, hazai szervezői is gondolkodnak egy ilyen emlékmű felállításán, amit én messzemenőkig támogatok.

- Életében mekkora és milyen szerepet tölt be a vallás?

- Különböző életszakaszaimban más-más szerepet töltött be. Odahaza erősen katolikus nevelésben részesültem. A faluban a templom háta mögött laktunk és nem engedhettem meg magamnak, hogy a hajnali rorátéra nem menjek el. Egyetemistakánt kezdetben, mikor még nem találtam a helyemet egy jezsuita közösséghez csatlakoztam. A hitet magamban élem meg, de fontosnak tartom, hogy időnként bemenjek és leüljek egy templomban.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcsi75
2010. március 18. 09:20
Baráti kémrepülő ankét Magyarország felett. Barátilag egyet leszedhettünk volna a 35 éve lelőtt polgári Malév gép okán.
a. sz. tapasz
2010. március 17. 23:51
anyád picsája
Shulc
2010. március 17. 22:57
Szerencse, hogy az ilyen antiszemitizmus egyik részét, a Holokauszt-tagadást már büntetőjogilag szankcionálják. Kihaló faj vagytok. Egyébként meg a Fideszre fogok szavazni. Meg kell állítani a barna esőt.
heima
2010. március 17. 22:43
"Kicsit fals az érvelésed, ugyanis az állampolgári ügyintézés/szavazójog az nem pozitív/negatív dolog." dehogyisnem, vegyük pl a mozgássérült parkolókat, az kőkemény pozitív diszkrimináció, aztán az intelligensebbje mégse veri magát hogy köcsög nyomorékok miatt nem állhat a bejárat elé. Egy választásnál viszont nem szavaz kétszer egy fogyatékos. "A szerény véleményem csupán annyi lenne, hogy ha egyszer megemlékezünk pl. az 1848/49-es zsidó honvédekről, akkor senki ne akadjon ki azon, ha mások meg a Lenin fiúkat csak zsidó terroristáknak nevezik." Aztán miért ne? Én előbbinek látom a pozitív értelmét, utóbbinak nem nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!