Ez nagyot szólhat: újabb kulcsfontosságú sikerre készülnek Brüsszelben a magyarok!

2024. szeptember 25. 06:21

Az Anderlecht legendás magyar védője, Juhász Roland optimistán várja az El-rajtot. Ismét bevennék a belga fővárost hazánk legjobbjai – a történelem ismétli önmagát?

2024. szeptember 25. 06:21
Szabó Péter

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szerda este eljön a régóta várt pillanat, a Ferencváros labdarúgócsapata Brüsszelben bemutatkozhat az Európa-ligában! Az ellenfél az Anderlecht lesz, amely ellen csodás emlékei lehetnek a zöld-fehér klubnak:

1995-ben úgy jutott a Bajnokok Ligája csoportkörÉbe az együttes, hogy előbb Zoran Kuntics góljával nyert Brüsszelben,

majd két héttel később, a budapesti visszavágón 1–1-es döntetlent játszott, így 2–1-es összesítéssel jegyet váltott a kontinens legjobbjai közé. Ezt követte az egész ország számára emlékezetes utazás az elitligában, és a svájci Grasshoppers, a spanyol Real Madrid, valamint a holland Ajax Amsterdam elleni felejthetetlen csaták. A többek között Hajdu Attila, Telek András, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó nevével fémjelzett Fradi első magyar csapatként jutott 1995-ben a Bajnokok Ligája akkor még csak 16 csapatos csoportkörébe!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezúttal a második számú kupasorozatban néz farkasszemet egymással a két gárda, az alapszakasz első mérkőzésére viszont rendhagyó időpontban, szerda este kerül sor – bízunk benne, a találkozó napja mellett a színvonala is a BL-szintű lesz.

Ki ismerné jobban az ellenfelet, mint a brüsszeli liláknál 2005 és 2013 között hét és fél szezont lehúzó Juhász Roland! A 95-szörös válogatott, korszakos belső védő sokszoros bajnok és kupagyőztes az Anderlechttel, nem mellesleg többször megválasztották az év magyar labdarúgójának. Noha néhány éve visszavonult, de idén visszatért, hogy a budapesti első osztályban, a BLSZ I-ben ismét ostromolja a csúcsokat. Szakmailag és emberileg is sokat kapott Belgiumban, nem véletlenül tartott ki a klub mellett, ez volt az egyetlen csapata légiósként. A mai napig kapcsolatban van a belgákkal, és amikor csak teheti, meglátogatja a barátait. Az Európa-liga rajtja is jó apropó a találkozásra – a már Brüsszelben tartózkodó Juhász Roland a Mandinernek azt is elárulta, kit tart a szerda esti mérkőzés esélyesének.

Ezt is ajánljuk a témában

A korábbi Anderlecht-játékos, Juhász Roland egykori belgiumi sikerei színhelyén
Fotó: Laurie Dieffembacq/Belga via AFP

Már Belgiumban?

Igen, kedden reggel utaztam el Brüsszelbe, hogy a meccs előtt legyen lehetőségem meglátogatni az itteni barátokat, ismerősöket. Sok időm nem lesz, de igyekszem hasznosan eltölteni. Bőven vannak szép emlékeim a városból, hét és fél évet töltöttem a csapatnál, amely a klub sikerkorszaka volt. Bajnoki címekkel, kupasikerekkel és nemzetközi szerepléssel. Sokat emlegetjük ezt az időszakot.

Ettől meglehetősen messze van a mai Anderlecht...

Közel sincs azon a szinten a mostani csapat, mint ahol egy ekkora klubnak tartania kellene: 2017-ben nyert legutóbb valamit a csapat, ez pedig nem méltó a hagyományokhoz. Rengeteg az új transzfer, amely generál némi bevételt, a szurkolók mégis elégedetlenek, hiszen őket a sikerek éltetik.

Az elmúlt években tulajdonost váltott a klub, új nevet kapott a stadion, nem sok maradt a régi dolgokból.

Emlékszem régen minden napomat az irodában kezdtem, végigjártam az edzőközpontot, köszöntem mindenkinek, de ez a családias hangulat már a múlté. Valahol ez már elcsúszott egy ideje. Kíváncsi leszek, most milyen lesz ez a néhány nap, mert a szurkolók fogadtatása mindig kedves, a stadionban és a városban is felemelő találkozni velük. Csodálatos, hogy emlékeznek a régi szép időkre. Akkoriban sokszor kijött a lépés, olyan erős csapatunk volt, amely meghatározó volt Európában, még tavasszal is versenyben voltunk a nemzetközi kupában. Pályafutásom egyik legszebb időszaka volt. Élénken él bennem a nap, amikor odaigazoltam, az első BL-meccsem, bajnoki címem. Ezek mind meghatározó emlékek. Tartom a kapcsolatot a klubbal, rendszeresen meglátogatom őket, legutóbb éppen Mezőkövesden találkoztunk, amikor augusztus végén Magyarországon játszották a Dinamo Minszk elleni El-playoff meccset.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Most mik lehetnek a Fradi esélyei?

Azt kell mondjam, a mutatott játék alapján nem az Anderlecht a meccs esélyese. A Fradi már eljutott arra a szintre, hogy egy belga élcsapattal is fel tudja venni a versenyt. Egyre jobban szerepel az együttes az új edzővel, lényeges erősítések is történtek, Saldanha beilleszkedése is jól sikerült, és a vezetők komoly versenyhelyzetet teremtettek a csapaton belül, amely a fejlődés alapja.

A mutatott játékban még van előrelépési lehetőség, de jelenleg esélyesebbnek tartom a Fradit.

Brüsszelben nagy a bizonytalanság az Anderlecht körül, ráadásul az El kevésbé érdekli a belgákat. Kíváncsi leszek a hangulatra, a szurkolók reakciójára.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fradi százszázalékos a bajnokságban, míg az Anderlecht augusztus közepén nyert legutóbb a hazai pontvadászatban.

Nem arról szólnak a hírek, hogy túl jó hangulatban készülnének a magyarok ellen. A tartalékcsapatból a felnőttek közé irányított új edzővel idő kell a csapatnak. Ismerve az ottani szurkolókat és az elvárásokat, rendkívül frusztráltak, közel 100 éve nem voltak ekkora hullámvölgyben! Sok negatívum van a klub életében, amihez nincsenek hozzászokva arrafelé.

Úgy hallottam, ráadásul a pálya minősége is nagyon rossz, elkapott valamilyen fertőzést a gyep.

A Fradi előnyben lehet, mert a játékkal ugyan nem mindenki elégedett, de az eredmények jönnek, ez pedig a zöld-fehérek mellett szól.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2024. szeptember 25. 10:11
Elfoglaljuk? Ahogy Móriczka, pontosabban OV elképzelte :-)
zakar zoltán béla
2024. szeptember 25. 09:03
"Fradi"
chief Bromden
2024. szeptember 25. 09:00
Döncike már régen lepkézett. Igaz, nem is nagyon ment lövés a kapujára.
states-2
2024. szeptember 25. 07:53
Alberték forognak a sírjukban, ha olvasnak egy Fradi-összeállítást. És még van pofája a vezetésnek a Fradit hívni a legmagyarabb csapatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!