Verthongen, Hazard, Dolberg – Bemutatjuk a Fradira váró brüsszeli lilákat, akik nagy tétben játszanak (VIDEÓ)

2024. szeptember 24. 17:38

Az Anderlecht megtorpant, de veszélyes csapat. Jó ugródeszka olyan fiataloknak, mint a most érkezett angol szélső Edozienek vagy a Sportingnak 15,5 millióért eladott Debastnak. Mutatjuk, miben jobb a Ferencváros!

2024. szeptember 24. 17:38
null

Nyitókép: Facebook/rsca.be

***

Nem manapság éli a fénykorát a legeredményesebb belga labdarúgó klub. A Royal Sporting Club Anderlecht, azaz a „királyi” egyesület hazai és nemzetközi színtéren egyaránt elismert, azonban a rendszeres Bajnokok Ligája-szereplőből már csupán másod-, harmadvonalas csapattá vált az utóbbi években. Belgium (34-szeres) rekordbajnoka legutóbb 2017-ben szerzett aranyérmet, az európai porondon pedig mellékszereplő lett. Az UEFA legfrissebb ranglistáján mindössze a 92. helyen jegyzik a lila-fehéreket, miközben a hatodik főtáblás szezonját futó Ferencváros az 55. A 1970-es évek végén, 1980-as évek elején kétszer KEK-, egyszer UEFA Kupa-győztes ezúttal négy esztendő után tér vissza a vérkeringésbe, ugyanakkor még mindig nem lebecsülendő szereplő. 

Új seprű

Jelenleg a 6. helyen áll a belga élvonalban (Jupiler Pro League) az Anderlecht 6 ponttal lemaradva az éllovas KRC Genktől. 

Nyolcból mindössze három meccset nyert meg a fővárosi gárda, nem volt tehát meglepő, hogy edzőt váltott a klubvezetés. A dán Brian Riemert helyett a mindössze 36 esztendős David Hubertet nevezték ki a patinás klub első csapatának élére.

 Az új tréner, Tőzsér Dániel, Köteles László és Tóth Balázs korábbi csapattársa egy gólnélküli döntetlennel debütált a Charleroi ellenében. Ráadásul hazai pályán nem tudta sikerre vezetni a felnőtteket az U18-as korosztálytól érkezett ifjú szakember, akire így még nagyobb nyomás nehezedik majd a Fradi ellen (szerda, 21 óra). S a tehetséges ifjoncok után immár érett, komoly, többségében neves labdarúgókat kell egy irányba terelnie. A példa persze adott előtte: Vincent Kompany nála is fiatalabban lett az RSC játékos-, majd vezetőedzője, s ebben a szezonban már a világklasszisokkal felálló Bayern Münchent irányítja...

Játékoskeret

Maradva a Ferencvárossal való összevetésnél, az Anderlecht sok tekintetben még mostanság is a 35-szörös magyar bajnok előtt jár. Például 15,5 millió euróért értékesítette a minap a Bajnokok Ligájában bombagólt lövő Zeno Debast játékjogát a portugál Sportingnak (amely ha így teljesít a 20 éves belső védő, még nagyobbat kaszálhat majd rajta). Jellemző, hogy a budapesti egylet 5 millióért adta el Marquinhost és mintegy 3-ért vette meg az NB I legértékesebbjét, a gólokkal debütált Saldanhát

A belgák tehát sokkal nagyobb tétben „játszanak”, ennek megfelelően közel duplája a játékoskeretük értéke (116 millió az FTC 59-ével szemben). 

Az nem meglepő, hogy 12 légiós foglalkoztatnak az A keretben, s az sem, hogy olyan nevek szerepelnek náluk, mint a levezető, 157-szeres válogatott, sérüléssel bajlódó 37 éves bekk, Jan Verthongen, a szintén maródi, a PSV-t és a Borussia Dortmundot is megjárt Thorgan Hazard, a dán válogatott 12 milliós csatára, Kasper Dolberg vagy a Southmaptontól kölcsönvett 21 éves szélső, Samuel Edozie. A sort lehetne még folytatni, maradjunk annyiban, rutinos és feltörekvő focisták – egyelőre nem jól muzsikáló – elegye a brüsszeli állomány.

 

Előkészületek

Ahogy a Groupama Aréna, az RSC Anderlecht (a Fradi számára az 1995-ös BL-csata óta szép emlékű) otthona, a megújult Constant Vanden Stock Stadion (Lotto Park) is nagyjából 22 ezer néző befogadására alkalmas. Az Origó beszámolója szerint a házigazdák kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a belga közmédiát, hogy előreláthatólag 16-17 ezer drukker, köztük 400-500 ferencvárosi biztatja majd a csapatokat. A hétvégén, a Charleroi ellen telt ház volt... Az időjárási előrejelzések szerint esős idő várható a következő napokban, a hazaiak tréningje alatt az első 15 percben egymást váltotta a napsütés, a szél, a hideg és az eső, így eléggé kiszámíthatatlan körülményekre kell készülnie a Ferencvárosnak – írja az MTI.

A Ferencváros kedden megérkezett Brüsszelbe, Pascal Jansen, az FTC vezetőedzője 17.30-kor tartja meg a hivatalos meccs előtti sajtótájékoztatóját, ezt követően pedig edzést vezényel az összecsapás helyszínén.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!