Sportpszichológus: a nők jogai csorbulnak Hámori Luca ellenfelének indulásával

2024. augusztus 02. 20:37

„Szó szerint fizikai veszélyben vannak azok a nők – közöttük Hámori Luca is –, akik az algériai, biológiailag férfinak számító Imane Helif ellen lépnek ringbe bokszolni” – mondta Lénárt Ágota sportpszichológus.

2024. augusztus 02. 20:37
null

Nyitókép: MOHD RASFAN / AFP

A Párizsban tartózkodó sportpszichológus felhívta a figyelmet: a Magyar Olimpiai Bizottság mindent megtesz a sportoló nők jogainak érvényesüléséért, de úgy tűnik, hogy a Heliffel szombaton megküzdeni kívánó Hámori Luca esetében ez nem biztosított. Bár a nemzetközi ökölvívó szövetség már számos esetben kizárta az algériai versenyzőt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban más állásponton van, a problémát a két szervezet szabályrendszerének ellentmondásai jelentik – hangsúlyozta a szakember.

Lénárt Ágota szerint egyenlőtlenek, és Iman Helifnek kedveznek az erőviszonyok, a NOB ugyanakkor ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a szabályokat a versenyek ideje alatt már nem lehet megváltoztatni.

A sportpszichológus úgy vélekedett, érthető az emberek felháborodása, amiért a biológiailag férfinak számító Helif a nők között versenyez. A szakember úgy látja, a NOB álláspontja nem tartja tiszteletben, hogy a versenyzők évekig keményen készültek az olimpiára, esküt tettek, hogy a legjobb tudásuk szerint képviselik hazájukat, így aránytalan kockázatot is hajlandók vállalni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2024. augusztus 03. 02:49 Szerkesztve
Ha ez így megy tovább, akkor a 'valódi' női versenyzőknek kell terápiákkal 'feljavulniuk' a transz-inter-pan szexuális egyedi sportolóhoz, hogy iso-szexuálisak lehessenek, máskülönben nem indulhatnak normális nőként és diszkvalifikálják őket. Netán az újsportnőnek női sperma meglétét is bizonyítania kell, vagy menjen bányásznőnek, női kazánkovácsnak!
Karcsi_Charlie
2024. augusztus 03. 01:39
Az olyan veszett kutyát aki kan létére szukának képzeli magát rövid úton agyon kell lőni....
rockercicc
2024. augusztus 02. 23:49
Undorító féreg ez a torzszülött, valószínű az anyja is csúzlival etette.
Akitlosz
2024. augusztus 02. 23:44
Minden boxoló fizikai veszélyben van. Több százan meghaltak már üzemi balesetben, hasonló mennyiségben váltak nyomorékká. A box egy ilyen munka. Ez persze nem teszi elfogadhatóvá a NOB hozzáállását. Átverés, hogy a sportolás egészséges. Nem, nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!