Bemutatjuk az interszexuális bokszolót, Imane Helifet

2024. augusztus 02. 17:09

Hiába a biológiai tények, szerinte csak összeesküvés zajlik ellene.

2024. augusztus 02. 17:09

Nyitókép: Twitter 

Ahogy arról mi is beszámoltunk róla, szombaton délután Hámori Luca a női ökölvívótorna 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében azzal az algériai bokszolóval találkozik, akinek olimpiai részvétele hatalmas botrányt okozott, miután kiderült, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) a tesztoszteron- és nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról, mivel szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző XY-kromoszómát. 

De ki is az a Imane Helif? Az alábbiakban bemutatjuk mi a probléma vele és, hogyan is jutott idáig az algériai bokszoló. 

Kívül nő, belül férfi 

Helifet születésekor lányként anyakönyvezték, mivel az elsődleges nemi jellegei a nőkével megegyezők. Most úgy tartják, hogy a bokszoló interszexuális – újabb megnevezése: nemi fejlődés zavar – ez a veleszületett rendellenesség az oka annak, hogy Helif szervezetében mind az X mind az Y kromoszóma jelen van és magasabb a tesztoszteron szintje. Például születhet valaki női nemi szervvel, ugyanakkor rendelkezhet a férfiakra jellemző XY kromoszóma kombinációval, valamint belső rejtett herékkel. Becslések szerint a születések 1-2 százalékában fordulhat elő valamilyen szintű nemi fejlődési rendellenesség, de az interszexualitás még ezen belül a kategórián belül is kimondottan ritka. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Helif az északnyugat-algériai Tiaret tartomány egyik vidéki falujában nőtt fel. Először futballozni tanult, csak később kezdett érdeklődni a boksz iránt, egy ideig fémhulladék eladásából tudta megteremteni az anyagiakat ahhoz, hogy boksz edzésekre járhasson.

Karrierje során eddig 51 mérkőzést játszott, amelyből 42 megnyert – négy győzelmét diszkvalifikálták – és hat kiütéses győzelmet szerzett. Algériát először a 2020-as nyári olimpián képviselte a női könnyűsúlyban, ahol a negyeddöntőben kikapott az ír Kellie Harringtontól.

A szombati alkalom nem az első meccs lesz, ahol magyar ellenfele lesz Helifnek. 2021-ben 2021-ben, a Bocskai Emlékversenyen az elődöntőben pontozással legyőzte azt a Pribojszki Katát, aki a 2021-es tokiói olimpiától mindössze egy meccs választott el

írta a Magyar Nemzet. 

A 2022-es IBA női ökölvívó világbajnokságon Helif a második helyen végzett. Még abban az évben további sikereket ért el, aranyérmet nyert a Mediterrán Játékokon és az Afrikai Amatőr Ökölvívó Bajnokságon.

2023 márciusában ismét bejutott az IBA női ökölvívó-világbajnokság döntőjébe, de nem sokkal az aranymérkőzés előtt kizárták, mert nem felelt meg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) jogosultsági feltételeinek, ugyanis túl magas volt a tesztoszteron szintje.

Ezt is ajánljuk a témában

Umar Kremlev, az IBA elnöke 2023-ban a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a kizárások azért történtek, mert a DNS-tesztek 

bebizonyították, hogy XY kromoszómájuk van”.

Akkoriban Helif azt mondta, hogy a döntés azt jelenti, hogy „olyan tulajdonságaim vannak, amelyek miatt nem bokszolhatok nőkkel”, de azt mondta, hogy egy „nagy összeesküvés” áldozata lett. Fellebbezett a Sportdöntőbíróságnál, de később visszavonta a fellebbezését.

A botrány kirobbanása óta Imane Helif gyerekkori fotóival akarják bizonyítani, hogy ő igenis nő. A közösségi médiában terjedő fotók bizonyítják, hogy valóban „lányos kislány” volt Helif azonban a vita nem az arról szól, hogy aranyos arca van-e a bokszolónak, hanem az, hogy születési rendellenessége igazságtalan előnyhöz juttatja-e – láthatóan igen – a normális női bokszolókkal szemben.

2024 januárjában Helif az UNICEF nemzeti nagykövete lett. Az IBA olimpiai státuszát 2023 júniusában visszavonták, ennek eredményeként a 2024-es nyári olimpiai játékok párizsi ökölvívó versenyeit a NOB Párizsi szervezete bonyolította le. A NOB az IBA-tól eltérő szabályok alapján engedélyezte Helif számára, hogy versenyezzen Párizsban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. augusztus 03. 23:06
Mandarin-888 2024. augusztus 03. 10:10 Kunfia 1: Lánynak nézték, mert nem zárult össze a gát alatt. Nehéz sors. Heréje van, rejtett, férfiként serdült. Sors. Azzal vígasztalódik, hogy bokszol, így túllendül a sorsán és elégtételt vesz az XX-es petesejtes nőkön. Milliókat keres, mellesleg. Plusz: nemzeti hős egy queer-fób országban. Szerinted ez sportszerű. Na ezért van és marad a fidesz kétharmad." Nyilván nem sportszerű, ahogy az sem, hogy eddig tagadtátok, hogy van férfi, női testben, de most sem kértek bocsánatot a hazudozásotok miatt.
augustus2-0
2024. augusztus 03. 13:13
Azért itt óriási szerepe van még egy szempontnak, nevezetesen a pénznek. Az egész versenysport ma elsősorban erről szól. Nyilván kimatekozták, hogy van nekünk egy ilyenünk, esetleg tehetséges is a box terén, nosza, indítsuk a nők között, nagy eséllyel fogja hozni az érmeket - ill. a pénzt.
Ekrü
2024. augusztus 03. 08:02
bagira002 2024. augusztus 02. 23:55 "Hermafrodita. "- Tehát nem biológiai nő, s mint ilyennek nincs semmi keresnivalója a biológiai nők között.
Ekrü
2024. augusztus 03. 08:00
kunfia1 2024. augusztus 02. 20:35 "Kurva egyszerűen meg lehetne ezt oldani, tolja le a gatyáját, ha pinája van akkor nő, ha fasza, akkor férfi. "- Az olyan eccerű ( így két c-vel) gondolkodásúnak, mint amelyen te vagy biztos. Csakhogy aki nem hiányzott a biológiai órákról az tisztában van vele, hogy a külső nemi jelleg az egy dolog , de ugye ott vannak a kromoszómák és a másodlagos nemi jelleg is ami véglegesen meghatározza, hogy nő vagy férfi az illető. A másodlagos nemi jelleg a nemi érés, vagy más néven pubertás idején alakul ki nemi hormonok hatására. Az élet későbbi szakaszában a nemi hormonok tartják fenn a másodlagos nemi jelleget. Nőknél, szemben a férfiakkal a csont- és izomrendszer finomabb, a csípő szélesebb, a váll keskenyebb, a bőr alatti zsírpárnák nagyobb aránya miatt a formák lekerekítettebbek, az emlőmirigyek kifejlettek. Ő mind a kromoszómákat tekintve (XY) mind pedig a másodlagos nemi jelleg alapján ami serdülőkorban alakul ki bizony FÉRFI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!