Még mindig Ronaldo a legjobb, de már nem a pályán

2024. június 02. 09:16

Az Európa-bajnok portugál zseni elképesztő összeget, közel 93 milliárd forintot keresett egy év alatt.

2024. június 02. 09:16
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/EPA/an-Naszr

Az idei évben is összeszedte, és közzétette a Forbes a világ legjobban fizetett sportolóinak listáját, amelyben a 2023. május 1. és 2024. május 1. között szerzett jövedelmeket követte nyomon, több tucatnyi bennfentessel folytatott beszélgetés alapján. Az amerikai gazdasági magazin a híreket és a fizetési adatbázisokat, például a Capology-t és a Spotracot is figyelembe vette a lista összeállításánál.
Ennek alapján – nem is annyira meglepő módon – 2023-ban Cristiano Ronaldo volt a világ legjobban kereső sportolója. A szaúdi Al-Nasszr labdarúgója 260 millió dollár (93 milliárd forint) bevételre tett szert. A portugál válogatottal a németországi Európa-bajnokságra készülő veterán klasszis 

a bevételeinek többségét, 200 millió dollárt a pályán kereste meg, a többi 60 milliót azon kívüli szponzori pénzekből, támogatásokból hozta össze. 

A 39 éves csatár ugyanakkor nem lehet teljesen boldog, bár megdöntötte a szaúdi labdarúgó-bajnokság gólrekordját 35 találattal, ám csapata csak ezüstérmes lett a ligában, 14 ponttal lemaradva a bajnok al-Hilaltól. Anglia, Spanyolország és Olaszország után a szaúdi a negyedik bajnokság, amelyben gólkirály lett. Ilyesmivel rajta kívül senki sem büszkélkedhet a világon. Ronaldóról azt mondják, olyan játékos, akinek az egyéni trófeák legalább annyit – talán még többet is – számítanak, mint a csapatával elért sikerek. Ha ez igaz (és hihetően az), akkor az idén is van mit ünnepelnie. 

Egyébként az ötszörös aranylabdás pályafutása során negyedszer lett a világ legjobban fizetett sportolója. Amúgy csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a Transfermarkt becslése szerint a magyar válogatott csapatkapitánya, 

Szoboszlai Dominik piaci értéke 75 millió euró, míg Ronaldóé csupán az ötöde már csak, 15 millió euró.

Messi már többet keres a pályán kívül

Számunkra meglepetés, az amerikaiaknak bizonyára nem annyira, hogy a második helyen egy golfozó található. Jon Rahm Rodríguez, aki 198 millió dollárt ütögetett össze, valamint még 20 millió dollár bevétele volt a pályán kívül, így összesen 218 millió dollár bevétele volt az elmúlt egy évben. Rahm mesés jövedelme az olajnak köszönhető, mivel csatlakozott a Szaúd-Arábia támogatással létrehozott versenysorozathoz, a LIV Golfhoz, amely a korábbi egyeduralkodó PGA Tour kihívására jött létre, és persze mesés pénzdíjakkal csábítja át a legjobb golfozókat.

A harmadik helyen egy másik örökifjú futballistát találunk. A világbajnok, nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi bevételeinek többsége már a pályán kívülről származik, 70 millió dollár, míg a munkájáért 65 milliót kapott. Az amerikai Inter Miami csatára így 135 millió dollárral gazdagodott egy év alatt. Amúgy a legtöbb pályán kívüli bevételre nem az argentin zseni, hanem az összesítésben negyedik LeBron James, az LA Lakers kosarasa tett szert, az ő 128,2 millió dollárjából 80 millió származott a pályán kívülről. Érdekesség, hogy a top 10-ben öt focista is van, ám közülük csak egy játszik Európában, a nyáron a Paris Saint-Germaintól a Real Madridhoz igazoló Kylian Mbappé. A világbajnok támadó 110 millió dollárt keresett.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindörökké Messi?

A világtörténelem egyik legnagyobb labdarúgója, a pályafutását világbajnoki címmel megkoronázó argentin zseni karrierje vége felé is nyer, de nemcsak azért, mert jó, hanem mert márkanévvé, szimbólummá vált.

Kylian Mbappé a jövő embere

Szabados Gábor sportközgazdász szerint torzítja a realitásokat, hogy Ronaldo a szaúdi ligában játszik, s ő már nem a teljesítménye alapján kapja ezt a rengeteg pénzt, hanem a reklámértéke okán is.

„Ronaldo és Messi hamarosan le fog kerülni erről a listáról, de ők akkor is jól fognak keresni, amikor már nem lesz sportjövedelmük. 

A jövő Mbappéé, a szponzori szerződéseit is meg fogja dobni, hogy a Realhoz igazol, 

mert a világ legjobb csapatánál többet ér a személye, mint a PSG-nél. A francia klasszis ma még csak a hatodik legjobban kereső sportoló, de a realitás szerintem az, hogy egy-két éven belül ő lesz az első” – véli Szabados Gábor.

Kylian Mbappé a Paris Saint-Germain játékosa a PSG-Toulouse mérkőzés előtt a Parc des Princes-ben 2024. május 12-én, Párizsban
Fotó: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

A világ 50 legjobban fizetett sportolója összesen 3,88 milliárd dollárt keresett az elmúlt egy évben adók és ügynöki díjak nélkül, ami 13%-kal több, mint a tavalyi 3,44 milliárd dolláros rekord. Ennek mintegy 76%-a, azaz 2,94 milliárd dollár a pályán szerzett jövedelmekből (fizetések, bónuszok és pénzdíjak) származott, részben a sportba továbbra is beáramló közel-keleti pénzek miatt. A másik 24%, azaz 936 millió dollár a jóváhagyásokból, fellépésekből, licenc- és emléktárgybevételekből, valamint egyéb üzleti törekvésekből származik, ami 13%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 1,08 milliárd dollár volt.

Az idei top 50-be kerülés határértéke a tavalyi évhez hasonlóan 45,2 millió dollár, ami 20%-os emelkedés a korábbi, 2022-es rekordhoz képest. Ennek ellenére 10 újonnan érkezett sportoló kvalifikálta magát a rangsorba, míg további nyolc egy év vagy hosszabb kihagyás után tért vissza a listára. A sportágak közül az NBA-ben szerepel a legtöbb játékos a listán, 19, míg az NFL-ben 11, a labdarúgás pedig nyolccal a harmadik helyen áll. A LIV Golf jelenléte továbbra is érezhető a listán az öt golfozóval, köztük Jon Rahm Rodríguezzel, aki a második helyet foglalja el. A spanyol golfozó egyike a listán szereplő huszonkettő 30 év alatti sportolónak, ami az őrségváltást jelezheti. A korábbi örökös listavezetők, mint Serena Williams, Roger Federer és Tom Brady már a nyugdíjas éveiket töltik, míg Cristiano Ronaldo, LeBron James, Tiger Woods és három másik, 39 éves vagy annál idősebb sportoló is búcsúzhat hamarosan.

A világ 10 legjobban kereső sportolója:

  1. Cristiano Ronaldo, labdarúgás: 260 millió dollár (200 millió a pályán + 60 millió azon kívül)
  2. Jon Rahm, golf: 218 millió dollár (198 + 20)
  3. Lionel Messi, labdarúgás: 135 millió dollár (65 + 70)
  4. LeBron James, kosárlabda: 128,2 millió dollár (48,2 + 80)
  5. Giannis Antetokounmpo, kosárlabda: 111 millió dollár (46 + 65)
  6. Kylian Mbappé, labdarúgás: 110 millió dollár (90 + 20)
  7. Neymar, labdarúgás: 108 millió dollár (80 + 28)
  8. Karim Benzema, labdarúgás: 106 millió dollár (100 + 6)
  9. Stephen Curry, kosárlabda: 102 millió dollár (52 + 50)
  10. Lamar Jackson, amerikai futball: 100,5 millió dollár (98,5 + 2)
     

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. június 02. 15:22
Azóta hülye, mióta megszületett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!