Nagy kár lenne, ha német lenne Bence

2024. szeptember 01. 16:40

Teljes a Dárdai-dinasztia a német labdarúgó Bundesligában. Debütált a legkisebb fiú, aki könnyen lehet, hogy nem magyar válogatott lesz felnőtt szinten...

2024. szeptember 01. 16:40
null

Nyitókép: borsonline

***

Dárdai Bence bemutatkozott az első osztályú német labdarúgó-bajnokságban, a Bundesligában. A Hertha-ikon, korábbi magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál három fia közül a legifjabb, mindössze 18 éves támadó középpályás a hajrára, hivatalosan 10 percre állt be a Vfl Wolfsburga, amely 2-0-ra nyert a Holstein Kiel otthonában. A rekordbajnok, Bayern München otthonában egy hete elszenvedett 3-2-es vereség alkalmával még nem kapott játéklehetőséget, de a kupában, a Koblenz ellen idegenben kiszenvedett (1-0) továbbjutásból már kivette a részét (9 perc), ami előrevetítette a bajnoki debütálás lehetőségét is.

Büszkeség, riadalom

Különleges érzés keríthette hatalmába Dárdai Pált (48), akinek az irányítása alatt tavaly tavasszal két nagyobbik fia szerepelt a Bundesliga I-ben a Hertha Berlin színeiben, s szombaton Bence is átesett a tűzkeresztségen – már egy „idegen” klubban, a nyáron őt leigazoló Vfl Wolfsburgban. A büszke családapa nem is rejtette véka alá a boldogságát.

Természetesen nagyon büszke vagyok. Ami számomra lényeges, egyik fiamat sem én tettem be a csapatba… Azt tudtam, hogy Bence jó helyre került, remek játékosok vannak körülötte, itt van lehetőség fejlődni. 

Örültem, hogy ő is debütált a német élvonalban, persze most még bosszant, hogy két kitűnő passza után nem született gól, de majd legközelebb. 

Tíz perc hosszabbítás volt a meccsen, és volt egy szerencsétlen ütközés, az első hírek szerint enyhe agyrázkódást szenvedett, de a gyerek megnyugtatott: apu, semmi komoly! Ez azért is fontos, mert így csatlakozhat a német U19-es válogatotthoz„  – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Dárdai Pál, aki 61-szer viselte a magyar válogatott címeres mezét, 373-szor játszott a Hertha BSC-ben.

 

Nagy tesók, nagyválogatottság

Igen, a legifjabb Dárdai fiú, Bence is német utánpótlás-válogatott, ahogy a szintén Berlinben született és felnőtt Palkó (25) és Márton (22). Azonban a „nagyok”a nagyoknál, azaz a felnőtteknél Magyarországot választották: Palkó – aki hivatalosan Pál, ám édesapja miatti tisztelete jeléül kérte, amikor Magyarországra igazolt Székesfehérvárra, hívják őt így – 2020 novemberében pályára lépett Marco Rossi a görögöket verő (2-1) csapatában, ám nem tudott megragadni. Az immár újra a Herthában szereplő szélső épp most kap egy új esélyt, bekerült a magyar válogatott legfrissebb, a munkát hétfőn kezdő Nemzetek Ligája keretébe. 

Idén erősödtek fel igazán azok a hangok, amelyek Dárdai Márton „magyarosítását” vizionálták, s lám nem alaptalanul. A 2023 novemberében még a német U21-es nemzeti együttesben alapembernek számító védő be is került az Európa-bajnokságra készülő magyar keretbe. A törökökkel szemben (23 perc) akklimatizálódott, Koszovó és Írország ellen végig a pályán volt Willi Orbán mellett. A németországi Eb-t a kispadon kezdte, de Szalai Attila és Lang Ádám bizonytalankodása nyomán Svájc ellen beszállt (11 percre), Németország és Skócia ellen végig játszott a ballábas belső bekk, aki ezúttal is kerettag, sőt Rossi a minap azt mondta, nincs oka rá, hogy kihagyja a kezdőcsapatból...

SCHÄFER András; DÁRDAI Márton; SZOBOSZLAI Dominik
Schäfer András, Szoboszlai Dominik és Dárdai Márton (b-j) a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés után a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én. Németország 2-0-ra győzött
MTI/Koszticsák Szilárd

Kérdőjelek, jelek

Dárdai Bence – ha így folytatja – hamarosan válaszút elé érkezhet: német vagy magyar felnőttválogatott legyen. Németországgal U17-es Európa-bajnoki címet szerzett éppen Magyarországon, de korábban és most is szerepel a korosztályos válogatottakban. Testvérei példája adott előtte, ám könnyedén lehet, hogy a felettébb reményteli játékos német színekben fog kiteljesedni. A közelmúltban sejtelmesen nyilatkozott új klubjának.

Ehhez még időre van szükségem. Még mindig nagyon fiatal vagyok és játszhatok az utánpótlás-válogatottban. Viszont, amikor eljön az idő, megfogom hozni a döntésem. 

Úgy érzem, én más vagyok, mint a testvéreim. Egyszerűen szeretném a saját utamat járni, és megnézni, hova vezet.” 

Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Addig annyit tehetünk, hogy nyomon követjük a pályafutását, és szorítunk Dárdai Bencének. A testvérei pedig jó példával elöljárva, megmutathatják neki, hogyan lehet kijutni mondjuk Magyarországgal egy világbajnokságra...

DÁRDAI Bence
Budapest, 2023. június 2. Dárdai Bence ünnepli csapata győzelmét a labdarúgó U17-es Európa-bajnokság döntőjében játszott Németország - Franciaország mérkőzés végén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A finálét a német válogatott nyerte, miután gól nélküli döntetlent követően 11-esekkel legyőzte a francia csapatot.
MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ubulka57-2
2024. szeptember 02. 07:53
Azért magyar válogatottak, mert a német válogatott nem igényelte őket.
zakar zoltán béla
2024. szeptember 01. 20:40
Petry!!!!!!!!!
Kanmacska
2024. szeptember 01. 18:28
Ma beindult a Csukás Meserádió adása. Azért ez is egy hír.
allen9
2024. szeptember 01. 17:53
Egyszeres német válogatottság, és 156x-os magyar válogatottság közt lehet választani. Valamint Germanisztán vagy Magyarország közt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!