Nagy győzelmet arattunk Ukrajna felett – méghozzá nem is akármilyen fronton

2024. szeptember 15. 21:04

Eddig várakozáson felüli teljesítményt nyújt a magyar csapat a budapesti sakkolimpián.

2024. szeptember 15. 21:04
null

Nyitókép: Polyák Attila / Magyar Nemzet 

Rapport Richárd ritkán látott, látványos partiban győzte le az elmúlt évtizedek kiválóságát, Vaszil Ivancsukot. Mivel a másik három játszma döntetlennel végződött, a magyar férficsapat 2,5–1,5-re legyőzte Ukrajnát, így öt forduló után már csupán négyes holtversenyben áll az élen a budapesti sakkolimpián – olvasható a Magyar Nemzeten

A mieink eddigi teljesítménye várakozáson felüli. Vaszil Ivancsuk, aki az elmúlt évtizedek egyik legjobb és legszínesebb sakkozója, Garri Kaszparov szerint jobbnak bizonyult Gelfandnál, Topalovnál vagy Aronjánál. Topalov a sakk megosztott korszakában világbajnok lett, Gelfand döntős volt, Aronjan pedig kétszer is megnyerte a kieséses rendszerű világkupát.

Ivancsuk és Rapport Richárd hasonló stílusú sakkozók, mindketten hívei a váratlan, eredeti ötleteknek, és nem riadnak vissza a kockázattól. Éppen ezért a két játékos összecsapása előzetesen igazi csemegének ígérkezett. 

Ivancsuk vezérgyaloggal nyitott (1.D4), Rapport a Grünfeld-védelmet választotta. Mindössze 15 lépés alatt, ahogy mondani szokás, „felgyulladt” a tábla. Rapport tisztet áldozott, amivel nem csupán megakadályozta Ivancsuk sáncolását, hanem a tábla közepe felé zavarta világos királyát. Ivancsuk egy rossz húzással borzalmas helyzetbe került, ráadásul az ideje is vészesen fogyott, így mattól és vezérvesztéstől fenyegetve, objektíven már vesztett állásban, a 26. lépés előtt feladta a partit.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2024. szeptember 16. 13:41
AZÉÉ NYERT RAPPORT RICSI A 26.LÉPÉSBE" IVANCSUK ELLEN, MER' A 'ZORBÁN NYAJJA A PUTYIN SEGGIT...UGYI.....NYILVÁÁÁN....
seherezade-2
2024. szeptember 16. 08:07
Ricsi megakadályozta Zelenszkij lövészárokba vonulását, így az középen tört előre Kurszk felé. Hókarú Zelenszkij választhatott: vagy elveszíti saját magát, vagy háborút. Az utóbbit választotta.
Lombi
2024. szeptember 16. 07:56
Ezért megint kapunk egy kötelezettségszegési eljárást.
qasimodo
2024. szeptember 16. 05:26 Szerkesztve
Hát, ez így nem a teljes való. A sakkról tudni kell, hogy alapvetően döntetlen játék. Minél nagyobb, közel hasonló tudásúak harcolnak egymással, annál kevesebb a lényegi hiba. Az elitben a sok döntetlen ennek "köszönhető". A ritka eldöntött játszmáknál a kérdés az, ki követi el az első nagy, vagy akár kisebb bakit. Ha ez bekövetkezik, általában Ricsiék szintjén ezt meg is torolják. Most nem ez történt. Az ukrán nem használta ki ellenfele elsőként elkövetett óriási hibáját, a magyarnak azonban sikerült az övét. Ez betudható az ellenfél korának és az ügyesen kiválasztott bonyolult megnyitásnak, amik hamar leépítették az 55 éves Csuki koncentrációját. Innen már törvényszerű volt, hogy Rapportból előbb-utóbb kijön a megszokott zsenialitás. Gratula, Fiúk. Ukránokat verni, akármilyen módon, fasza dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!