Kristóf következő edzője magyar lesz, nem egy öregúr, ám nem is egy tapasztalatlan fiatal – állítja Milák korábbi mestere

2024. augusztus 22. 08:26

A párizsi sikereket ugyan nem tudja beárnyékolni, de az utóbbi napokban kialakult úszóbotrányok kapcsán megszólalt Milák Kristóf korábbi edzője, aki azt is elárulta, világklasszisunk kivel készülhet fel a jövőben.

2024. augusztus 22. 08:26
MILÁK Kristóf

Nyitókép: Lekerült róla a teher... Fotó: MTI/Kovács Tamás

***

Selmeci Attila – akivel Milák először lett olimpiai bajnok és világcsúcstartó – az index.hu-nak adott nyilatkozatában tájékozatlannak és igazságtalannak nevezte azokat, akik (magukat csalhatatlannak kritikusnak beállítva) azt állítják: a magyar edzők nem haladnak a korral... 

„A valóságtól elrugaszkodik az, aki a magyar úszóiskoláról mostanában lenézően nyilatkozik, aki általánosít, maradisággal és elkényelmesedéssel vádolja még a legjobb nevű szakembereinket is” 

– állítja a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökeként is dolgozó szakember, jó példaként Plagányi Zsoltot hozza fel, akinek tanítványa, Németh Nándor csupán egyetlen századal maradt le a dobogóról – és kettővel az ezüstéremről – a gyilkos szám, a 100 méteres gyorsúszás fináléjában. 

A kitűnő szakmai munka kapcsán Selmeci megemlíti az olimpiai bajnok Kós Hubert magyar edzőjét, Magyarovits Zoltánt is, majd hozzáteszi: hosszútávúszó klasszisainkat, a Párizsban aranyérmet szerző Rasovszky Kristófot és a bronzérmet nyerő Betlehem Dávidot hosszú évek óta Szokolai László készíti fel a világversenyekre.

Selmeci Attila külön kitért korábbi különc tanítványára, Milák Kristófra is, akivel kapcsolatban az is köztudott: egyedi módon készült fel az olimpiára, és el is váltak az útjai edzőjével, Virth Balázzsal.

„Meglepett, hogy már az olimpia vége előtt tudatta a világgal, hogy Kristófnak valaki másra, új impulzusokra, másféle útmutatásra van szüksége, magyarán mondva a következő olimpiai ciklusban már nem ő lesz a kétszeres olimpiai bajnok edzője. Döntéséhez mást nem is fűznék hozzá, azt viszont elmondanám, hogy Milák párizsi produkcióját csak megsüvegelni lehet...” 

SELMECI Attila
A tokiói játékokon még Selmeci Attila irányításával nyert olimpiai bajnoki címet Milák Kristóf Fotó: mno.hu/Mirkó István

S hogy ki lehet immár kétszeres olimpiai bajnokunk új mestere? Selmeci Attila erre is lát alternatívát:

„Az edző-versenyző kapcsolatnak a kölcsönös bizalomra kell épülnie, ha az megbillen, abból előbb vagy utóbb baj lehet. Előbb kicsi, aztán nagy, és ha nem sikerül változtatni, már a káosz következik. Afelől nincs kétségem, hogy Kristóf következő edzője is magyar lesz, valószínűleg nem egy öregúr, ám nem is egy tapasztalatlan fiatal. 

Nem kizárt, hogy nem is egy klasszikus értelemben vett szakedző áll majd mellé, hanem egy mindig rendelkezésre álló segítőtárs, akit Kristóf  irányít majd és lát el különböző feladatokkal. 

Már én is megtapasztaltam, hogy minden olyat szeretne kipróbálni, amiről hallott vagy amit látott, amitől fejlődést várt...” 

A TELJES INTERJÚT ITT OLVASHATJA EL!

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pbetti87
2024. augusztus 22. 10:52
Kristóffal rengeteg dolog történt az utóbbi években. Csupán 19 évesen világbajnok lett, 21 évesen pedig már olimpiai bajnok. Azért a siker is lehet mázsás súly. A gyászhoz is nagyon fiatal még, és nem mindenki éli meg a vesztesége fájdalmát ugyanúgy.
zakar zoltán béla
2024. augusztus 22. 09:36
Zsolasztikus! Átúsztad a Dunát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!