Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Elúszott a budapesti aranyérem is, újabb csapás érte az olimpiai előtt eltiltott magyar sportolót

2024. május 29. 08:49

A doppingvétség miatt elmarasztalt versenyzőnek a mellékbüntetésekkel is szembesülnie kellett. Ha eddig a visszavonulását fontolgatta, ezek a szankciók sem a pást felé terelik. FRISSÍTÉS: Muhari Eszter lesz ott Párizsban!

2024. május 29. 08:49
null

Nyitókép: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

***

A baj nem jár egyedül. Nem elég, hogy nem indulhat a párizsi olimpián kétéves eltiltása miatt, még újabb szankciókkal is szembe kell néznie Kun Annának, akit május közepén doppingvétség miatt két évre eltiltották a versenyzéstől. A párizsi olimpiai kvótát kiharcoló párbajtőröző – a világranglista negyedik helyezettje – azzal követett el doppingvétséget, hogy tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni.

Ezt is ajánljuk a témában

Április elején robbant ki az ügy, s május 14-ére kiderült: óriási a baj, nem úszta meg az eltiltást a magyar sportoló. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem hatódott meg Kun Anna védekezésétől sem, hiába járt személyes meghallgatáson, 2025 augusztus 24-ig szóló, kétéves eltiltást kapott.

Joggal kérdezhetik, hogy miért nem 2026-ig. Azért nem, mert a harmadik elmulasztott mintavételi időpontot 2023 augusztus 24-én jegyezték fel a doppingellenőrök. Az eltiltás onnan hatályos. Ez pedig a legfrissebb fejlemények alapján azt is jelenti, hogy 

Kun Anna minden eredményét (érmek, ranglista pontok, díjak) törölték 2023 augusztus 24. és 2024 május 10. között. 

A 28 éves vívó a tavaly júniusi világbajnoki 6. helyét még „megtarthatja”, de törlik például az azóta elért nagy sikerét, a márciusi budapesti Grand Prix versenyen szerzett aranyérmét. Utóbbi érdekessége, hogy a döntőben azt a Muhari Esztert (22) győzte le, aki jó eséllyel megkapja az egyéni indulói jogot helyette a párizsi olimpiára. A GP-n már őt jegyzik győztesként... 

FRISSÍTÉS! Szerda délelőtt hivatalossá vált, hogy Muhari Eszter indul női párbajtőrben a párizsi olimpián. Nagyon fontos: saját jogán kapta meg a kvótát! Nem azért, mert magyar vívó helyett magyar került be a listára. Hanem, mert Anna mögött a legjobb európai helyet foglalja el a világranglistán, melyen jelenleg tizenharmadik az immár négyszeres egyéni magyar bajnok, 22 esztendős párbajtőröző! 

Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. 

Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián. A történtekről eddig sem nyilatkoztam, többet ezután sem szeretnék” – mondta a vívószövetség honlapjának Muhari Eszter. 

KUN Anna; MUHARI Eszter
Budapest, 2024. március 10. Kun Anna (j) Muhari Eszter társaságában a WestEnd párbajtőr Grand Prix verseny nõi döntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2024. március 10-én.
MTI/Illyés Tibor

Úgy tűnik, a nemzetközi szövetség Kun Annát már meg is fosztotta az eredményeitől, a 25. helyen jegyzi a versenyzőt, akit 5000 svájci frank (2 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelez. 

Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. 

Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben

 – írta korábbi bejegyzésében Kun Anna, aki az újabb szankciók miatt biztosan nem került közelebb a pásthoz. Főképp, hogy a kétéves eltiltás azt is jelenti, hogy – hivatalosan – nem is vehet részt edzéseken...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LKJK
2024. május 30. 14:40
Tisztelt Tiszeker és korrupt bandáját is le kéne mer váltani , elfogult,vagy szemhunyó banda. Hüljön rájuk a bőr
Málaga21
2024. május 29. 17:27
Jó nagy hülyeséget csinált, de csak magát okolhatja.
Reszelő Aladár
2024. május 29. 14:47
A francia vívócsaj bezzeg ott lehet, elég volt csak annyit mondania, hogy a neten vett táplálélkiegészítője volt "ko(k)szos". Az egyik doppingolt és mehet, a másikról meg tudják, hogy biztosan enm doppingolt, de sajnos vétett a helymegadás szabályai ellen. Gondolom ez olyan súlyos hátrányt jelent a versenyzőtársaknak, akik bezzeg megadták minden percre a hollétüket, hogy csoda, hogy csak 2 év az eltiltás.
Upuaut
2024. május 29. 13:22
Ismernie kellett jól a szabályokat, Tudnia kellett, hogy a WADA nem cicózik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!