Bayern München, Rummenigge, Brehme – így búcsúzik a futballvilág a Császártól

2024. január 08. 19:42

Franz Beckenbauer „átírta a német futball történelmét”.

2024. január 08. 19:42
BECKENBAUER, Franz
P. Fülöp Gábor

Pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött Franz Beckenbauer. A játékosként és szövetségi kapitányként világbajnok német labdarúgó legenda 78 esztendősen költözött az égi futballpályákra. Az ő nevéhez fűződik a támadást is segítő söprögető vagy libero fogalma. A Császár becenevet, higgadt, sportszerű, technikai és taktikai szempontból egyaránt fölényes játékával érdemelte ki. Ritkán szabálytalankodott, kiemelkedő labdabiztonság és elegancia jellemezte.

Ezt is ajánljuk a témában

Beckenbauer csapattársai és leghíresebb kortársai (Johan Cruyff, Pelé) közül sokan már nem élnek, 3 nappal előtte hunyt el a brazil Mario Zagallo, akinek nyomdokain haladva a második lett a történelemben, aki a pályán (1974) és a kispadon, illetve előtte állva vb-elsőséget (1990) ünnepelhetett. Utóbbit az Argentína elleni döntőben (1-0) harcolta ki a Nationalelf, a győztes gólt szerző Andreas Brehme így búcsúzik mesterétől.

„Elvesztettem egy barátomat. Részvétem a családodnak. Büszkén támogatom a Franz Beckenbauer Alapítványt (Stiftung) az emlékedre és a szíved melegségére” 

– írta a 63 éves korábbi balhátvéd a jótékonykodásairól is híres sztárról. 

Anyaegyesülete, a Bayern München – amelynek több korszakban edzője, illetve elnöke is volt – is búcsúzik. Beckenbauer a bajorokkal háromszor (1966, 1969, 1971) volt kupagyőztes és négyszer (1969, 1972, 1973, 1974) bajnok, háromszor (1974, 1975, 1976) nyert a BEK-ben, 1967-ben KEK-győztes lett, egy Bundesliga-bajnoki címet a Hamburger SV játékosaként szerzett.

Az FC Bayern világa már nem az, ami volt – hirtelen sötétebb, csendesebb, szegényebb: 

A német rekordbajnokok gyászolják Franz Beckenbauert, az egyedülálló „császárt”, aki nélkül az FC Bayern soha nem lett volna az a klub, amilyen ma volt.

Nyugodjon békében!” – olvasható a Bayern hivatalos oldalán.

A korábbi csapattárs, a Bayern vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge hosszasan méltatta hozzászólásában a Császárt.

Mélyen megdöbbent. Franz Beckenbauer átírta a német futball történetét, és maradandót hagyott benne. Ő volt a kapitányom az FC Bayernnél, az edzőm a válogatottnál, az elnökünk a Bayernnél, és ezekben a szerepekben nemcsak sikeres, de egyedülálló is volt. 

Személyiségként lenyűgözött minden ember iránti nagy tisztelete – mert Franz előtt mindenki egyenlő volt. A német futball történetének legnagyobb személyiségét veszíti el. 

Fájdalmasan fog hiányozni nekünk. Köszönök mindent, kedves Franz!

Franz Backenbauert az NSZK-ban négyszer választották az év labdarúgójává (1966, 1968, 1974, 1976), kétszer nyerte el a France Football aranylabdáját (1972, 1976), többször játszott a világválogatottban. 1998-ban az évszázad német labdarúgója lett, bekerült az évszázad szakírók által összeállított válogatottjába, 2002-ben az addigi világbajnokságok álomcsapatába, 2004-ben a száz legnagyobb élő futballista közé is beválasztották. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is méltatja.

A Császár rendkívüli játékos, sikeres edző és népszerű szakértő volt, aki senkihez sem hasonlíthatóan formálta a német futballt.”

 

A Császár és a magyarok

Franz Beckenbauer sportpályafutását hatévesen kezdte az SC 1906 München iskoláscsapatában, 1959-ben igazolt a Bayern Münchenhez. Példaképe Fritz Walter, a válogatott csapatkapitánya volt, akinek vezérletével nyert a Nationalelf 1954-ben világbajnoki címet a berni stadionban, a magyar Aranycsapat legyőzésével. A müncheni születésű klasszis az NSZK válogatottjával három barátságos mérkőzésen játszott a nemzeti csapatunk ellen: 1970-ben 3–1-re győztek a nyugatnémetek Nürnbergben, 1972-ben 2–0-ra verték a mieinket a Népstadionban, 1974-ben pedig 5–0-ra nyertek Beckenbauerék Dortmundban.

Beckenbauer az NSZK szövetségi kapitányaként két barátságos mérkőzésen csapott össze a magyar válogatottal. 1985-ben Péter Zoltán 1–0-ra góljával nyertünk Hamburgban, két évvel később gól nélküli döntetlent értünk el a nyugatnémet csapat ellen a Népstadionban.

Klubszinten a Bajnokcsapatok Európa-kupája 1973–1974-es kiírásában a Bayern München az Újpesttel találkozott a legjobb négy között. Az első mérkőzésen a Népstadionban 1–1-es döntetlen született, a bajoroktól Conny Torstensson, az újpestiektől Fazekas László volt eredményes. Aztán a müncheni visszavágón Torstensson és Gerd Müller találataival, valamint Horváth József öngóljával 3–0-ra győztek Beckenbauerék, akik meg is nyerték a BEK-et abban a szezonban.

Szinte egész pályafutását Münchenben töltötte, 1977-ig játszott ott. A következő szezonban a New York Cosmoshoz igazolt. 1980-ban hazatért, és a Hamburg SV-vel megszerezte ötödik bajnoki címét, majd 1983-ban ismét New Yorkba igazolt, itt is fejezte be játékos-pályafutását.

 

Nyitókép: MTI/AP/Kent Gilbert

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luxusbatar
2024. január 09. 06:35
78 évesen? Nem volt ez túl korai? Tíz évet még simán élnie kellett volna.
Töki
2024. január 08. 22:04
Isten nyugosztalja.
rugbista
2024. január 08. 21:42
Nagy játékos volt, de nem volt "német" játékos. Talán ezért lett igazán nagy! Imádtam a játékát, gyerek- és ifjúkorom bálványa volt.
fogas paduc
2024. január 08. 20:45
Gyerekkoromban, amikor " nemzetközi meccseket" játszottunk, mindig Beckenbauer, esetleg Gerd Müller voltam, néha Tostao.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!