Carlos Alcaraz megcsinálta a lehetetlent, döntő szettben verte Novak Djokovicot a wimbledoni bajnoki címért

2023. július 16. 22:15

A világelső Alcaraz és a négyszeres címvédő, hétszeres bajnok Novak Djokovic wimbledoni döntőjében a húsz éves csodateniszező szetthátrányból, döntő szettben nyerte meg élete első címét a világ legfontosabb tenisztornáján.

2023. július 16. 22:15
Spain's Carlos Alcaraz jumps to kick a ball as he celebrates beating Serbia's Novak Djokovic during their men's singles final tennis match on the last day of the 2023 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 16, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Balázs Boldizsár

A világelső Alcaraz és a négyszeres címvédő, hétszeres bajnok Novak Djokovic wimbledoni döntőjében a húsz éves csodateniszező szetthátrányból, döntő szettben nyerte meg élete első címét a világ legfontosabb tenisztornáján. Ami pedig mérföldkő a játék történetében: először tudott valaki nem csak egy szinten teniszezni Novak Djokoviccsal, de még le is győzni őt anélkül, hogy egyértelműen felé kerekedett volna játékban. 

Serbia's Novak Djokovic reacts as he plays against Spain's Carlos Alcaraz during their men's singles final tennis match on the last day of the 2023 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 16, 2023.
Alcaraz ellen most a világ legjobb teniszezőjének sem volt ellenszere 
Forrás: AFP

Pedig már az egy szintre kerülés is bajosnak tűnt Alcaraztól a meccs elején. Az első szettben azokat a tényeket festették fel a pályára, hogy egyrészt Novak Djokovic tíz éve nem kapott ki a tenisz legfontosabb szentélyében, a wimbledoni Centre Courton, másrészt hogy Alcaraz a torna előtt fele annyi meccset nyert Wimbledonban, mint ahányadik bajnoki címéhez került fél óra alatt igen közel Novak Djokovic a 6:1-es nyitójátszmával. Djokovic pontosan tudta, mit akar csinálni, és néha úgy tűnt, azt is jobban tudja, Alcaraz mit akarna.

A szettelőny minimálisra csökkentette Alcaraz esélyeit. Djokovicot sem Nadal, sem Federer, sem Murray nem verték meg soha Grand Slam-tornán, ha a szerb vitte el az első szettet. Semmi nem árulkodóbb, hogy pont Wimbledonban a legnehezebb egyébként is áttörni egy tapasztalatlan fiatalnak, hogy az előző mondatban az elmúlt húsz év összes bajnokának szerepelt a neve.

Alcaraz azonban kicsit szabadabban kezdett ütni, brékelt a második játszma elején, még ha megtartani nem is tudta utána az adogatását. A szett végjátékában viszont négyszer volt két labdára a játszmától, de szettlabdához nem jutott – a szokásos 

„Djokovic jobb a fontos pillanatokban; az ellenfél lassan megtörik”-kotta, gondoltuk. De nem!

Alcaraz nem tört meg. 0-3-as hátrányból feltápászkodott a tiebrékben. Djokovic jutott ugyan előbb szettlabdához, de ütött két fonák hibát; ami ritkán látott reménysugarat jelentett Alcaraznak azok után, hogy Djokovic a Roland Garroson mind a hét tiebrékét lehozta egy árva hiba nélkül, és összességében tizenöt zsinórban megnyert tiebréknél járt Grand Slameken. Alcaraz pedig elcsaklizta a tiebréket, és visszajött a meccsbe. 

A harmadik szettben zseniálisan teniszezett. Legutoljára Roger Federer volt képes a jobbik teniszezőnek tűnni egy szetten át Djokovicnál Wimledonban, a 2019-es döntőben. Óva inthette Alcarazt, hogy Federer úgy sem nyert. Alcaraz mindenesetre visszaadta az 1:6-os első szettet egy 6:1-gyel. A negyedik szett előtt Djokovic kiment az öltözőbe, és mint mindig az ilyen hat perces szünetek után, elképesztő erőnléti frissességgel és perzselő mentális fókusszal tért vissza. Gyorsabban nyerte meg 6:3-ra a negyedik szettet, mint Alcaraz az előzőt 6:1-re, jöhetett a döntő szett négy óra játék után. 

Most Alcaraz volt jobb a legfontosabb pillanatokban

A döntő szett az egyik legelképesztőbb szintű teniszt hozta, amit ember látott. Egy tökéletesen eltalált és helyezett ütés csak arra volt elég, hogy ne veszítsd el biztosan a pontot azonnal. A megnyerésükhöz általában három-négy olyan ütés kellett, amilyenből csak pár ember tud egyáltalán egyet megütni életében. Ez az elképesztő koncentrációkényszer okozhatta, hogy 

Djokovic – és ez nagyon nem rá vall – a meccs legfontosabb pontjánál hibázott.

A döntő szett elején bréklabdához jutott. Alcaraz támadott, rettenetes erőkkel. Djokovic addig váltogatta a védekezési irányait, hogy Alcaraz kifújt egy ütés erejéig. Djokovic azonnal átvette, és ziccerhez jutott – de a hálóba ütötte a lendített magas tenyerest. 

Alcaraz a következő gémben brékelt azonnal, egy olyan labdamenetben, ahol Djokovic a földre is került, mégis visszajött, sőt helyzetben volt. Djokovic ripityára törte az ütőjét. Alcaraz elképzelhetetlen magabiztossággal vitte végig a brékelőnyt a döntő szetten; amikor a meccsért adogatott, két ejtést is be mert vállalni, majd megfogott egy félelmetes röptét. Egy tiszta támadó tenyeressel nyerte meg élete első wimbledoni címét.

Novak Djokovicnak ez volt a 35. Grand Slam-döntője; soha senki nem játszott többet egyesben.

 Ebből bár elveszített 11-t korábban, egyszer sem olyat, ami inkább neki állt mind a meccs előtt, mind a meccs során is. A második szetthez labdája volt, az ötödik szett elején egy agyonnyert pontot rontott el. 

A húsz éves Carlos Alcaraz dacolt minden idők legerősebb fejű teniszezőjével, talán sportolójával. Egy új korszak kezdődött.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. július 17. 06:40
Zjzj, jó lenne nekünk egy ilyen bukott ember. És amikor nyert, akkor mi volt? Sírtál? Amúgy nem csoda, hogy már csak dacból is a nagy nyugati kedvencek mellett sok magyar szurkolt Djokovicsnak. Bármilyen fura, egy kelet-európaiban kicsit magunkat is láttuk. Harcolhatsz a csóró kis országodért (és persze magadért), soha nem leszel svájci vagy spanyol, pláne brit pubi. Pedig nem is tudják sokan, hogy Djoko magyar származású. Az ősei régen kivándoroltak Amerikába, és az ő nagyapja mint "Joe Kovács" telepedett le Szerbiába mint üzletember.
Zjzj
2023. július 16. 22:37
Egy mandi kedvenc bulott, remeljuk nemsoka putler is koveti;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!