Nem változnak a könnyűsúlyú súlyhatárok

2013. február 19. 13:32

Paraevezés lesz az új neve az adaptív evezésnek. 49 alapszabály és 89 versenyszabály módosítást tárgyalt a FISA rendkívüli kongresszusa Koppenhágában. Összefoglaló

2013. február 19. 13:32

Nem változnak a könnyűsúlyú súlyhatárok. Paraevezés lesz az új neve az adaptív evezésnek továbbá marad 1000 m a versenytáv a paraevezős számokban.

Többek között erről döntött a FISA Rendkívüli Közgyűlése, melyet 2013. február 14-17-én rendeztek Koppenhágában. Az 1892 óta működő FISA szabálymódosító rendkívüli közgyűlésén a sportág elsősorban következő négy éves ciklusát érintő kérdések kerültek napirendre. A 87 küldött a jelenlevő 51 országos szakszövetségből 49 alapszabályt és 89 versenyszabályzatot módosító javaslatot vitatott meg, a döntéseket két harmados szavazattöbbséggel fogadtak el.

Az Alapszabály és a versenyszabályok módosítási javaslatainak kétnapos vitáját követte a szavazás, melynek során a következő, legfontosabb döntések születtek.

A legélesebb polémia a könnyűsúlyú kategóriában alkalmazott átlagsúly eltörlésére és az új súlyhatárok meghatározására irányuló javaslatot övezte. Végül a küldöttek többsége az átlagsúly megtartása és a könnyűsúlyú súlyhatárok változatlanul hagyása mellett tette le a voksát.

Az Adaptív evezés nevét a Paraevezésre változtatták a küldöttek. Összhangban a nemzetközi tendenciákkal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak való megfelelés, a könnyebb érthetőség, a különböző nyelvekre történő lefordíthatóság indokolta ezt a változtatást.

A paraevezős versenyek versenytávja marad 1000 m. Az eredeti javaslat szerint úgy változott volna a táv, hogy csak a kétpár evezősök és négyes számokban emelkedett volna a táv 2000 m-re, az adaptív egypár számokban a következő 2 évben maradt volna 1000 m, időt hagyva a 2000-re történő megfelelő átállásra, felkészülésre. 1 szavazaton múlt, hogy a javaslat nem kapta meg a szabálymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.

A paraevezés versenyprogramja kiegészül a láb-törzs-kar vegyes kétpár evezős számmal (LTAMix2x).

Az indulási jogosultságra vonatkozó szabály az Olimpiai Charta szabályozásához közelítve került módosításra.  Ha egy sportoló egy adott nemzet színeiben indult olimpián, vb-n, paralimpián, vagy ifjúsági olimpián, más nemzet színeiben legfeljebb csak két év elteltével indulhat.

Minden vb-n és vk-n induló versenyzőnek részt kell vennie egy egészségügyi szűrésen, melyet a nemzeti evezős szövetség végeztet el és ezt igazolja is. Ennek célja, hogy csökkentsék „hirtelen halál” (Sudden Cardiovascular death) esélyét a versenyzők körében.

Új szabályokat fogadtak el a döntetlen versenyek eldöntésére. Ahol nem megállapítható, hogy a kié a továbbjutó hely a futamban egy döntetlen eredmény esetén nem feltétlen szükséges újra evezni a versenyt, a versenybíróság a csapatok a versenyben elért korábbi eredményei alapján dönthetnek a továbbjutásról. Ezt a rendszert más sportágakban is használják. Az újra evezés extra terhelést jelent a csapatok számára csökkentve a teljesítményüket a későbbi versenyekben.

A veterán evezést érintő új kategóriát hoztak létre 85 éves kor felett, mivel egyre több 90-nél idősebb induló van a versenyeken, ezért szükséges volt az új kategória.

A világbajnokság programjára újra bekerül a női kormányos nélküli négyes.

A kongresszus felhatalmazta a FISA Végrehajtó Bizottságát, hogy kezdje meg az egyeztetéseket a NOB-bal a női könnyűsúlyú egypár olimpiai programba történő felvételének lehetőségéről.

Eltörlésre került a 100 méteres szabály („a verseny első 100 méterén, ha anyagfáradásos törés miatt kényszerül egy csapat leállni, újra indítható a futam”), a mai modern technológiákkal és anyagokból készített eszközök használata nem teszi indokolttá a szabály további alkalmazását.

Továbbjutási szisztémák alkalmazását érintő változás, mely a kiegyensúlyozottabb középfutam beosztást hivatott szolgálni: lehetőség lesz a reményfutam és középfutam opciók manuális kiválasztására. Ezt egy, a FISA Végrehajtó Bizottság által arra kijelölt személy végzi majd.

A küldöttek döntöttek arról is, hogy a FISA elnökének, alelnökének és treasurerjének csak olyan személyt lehet jelölni, aki demonstrálta evezés iránti elkötelezettségét. Ezt olimpiai, paralimpiai vagy világbajnoksági induláshoz kötik, illetve olyan személy is jelölheti, aki küldöttként legalább 4 FISA kongresszuson részt vett.

A Magyar Evezős Szövetség által javasolt a bizottsági tagok maximális életkorának 65 évről 70 évre történő emelésére irányuló javaslat nem kapott többséget. Ezért a versenybírók életkorára vonatkozó javaslatot is visszavonta a MESZ.

Az ausztrálszövetség javaslatát nem támogatták a küldöttek, mely lényege szerint többlet jogokat biztosított volna a Végrehajtó Bizottságnak a versenyszabály és az alapszabály módosítására a kongresszusok közötti időszakban, a  küldöttek ezt egy lehetséges veszélynek tartották, amely a FISA jelenlegi demokratikus működése ellen hatna.

Elkészítésre kerül egy etikai kódex, mely az alapszabály és a versenyszabályok mellékleteként kerül kiadásra.

A kongresszus egyhangúlag támogatta a Brit Evezős Szövetség javaslatát, hogy az ifjúsági világbajnokságon az összes döntőt az utolsó napon rendezzék, és ennek következtében újra csak négy napos legyen a verseny. A kongresszus befejezését követő FISA Tanács (Council) ülésen, erről döntöttek is. Lehet, hogy a 2013. évi ifjúsági világbajnokságon ezt már nem lehet megoldani – jelentős többletkiadást jelentene a szervező bizottságnak.

A 2014-es tengeri evezős világbajnokságot Thessalonikiban, Görögországban rendezik 2014 októberében.

Az FISA Sportolói Bizottságának tagjává választották Frida Swensont. Swenson 2010-ben aranyat, 2006-ban bronzérmet nyert női egypárban a világbajnokságon és rendszeres résztvevője a női egypár világversenyek döntőinek.

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik