Szabadtéri Játékok a Skanzenben színházi fesztivál

2021. június 14. 0:00
Öt előadással várják a nézőket az eseménysorozaton.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai idén első alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Játékok a Skanzenben elnevezésű színházi fesztivált, melynek egyik különlegessége a nemzeti műfajok sokszínűsége, ezzel garantálva a kiváló színházi élményt a nézőknek. Az előadássorozatnak a szentendrei Skanzen Amfiteátruma ad otthont.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját. Azzal a céllal indultak Szentendrén, hogy minőségi felnőtt előadásokat létrehozva, a színházi kultúrára vágyó Dunakanyar közönség számára biztosítsanak igényes színházi szórakozást, elmélkedést és értékteremtést. Társulatukat – nemzeti színházkultúránk értékeinek ápolásáért és építéséért végzett munkájáért - Szentendre városa 2015-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta.

Fotó: iiszt.hu

Ahogy Ivancsics Ilona művészeti vezető fogalmazott „A több mint egy éve tartó bezártság után a törzslátogató színházba járók mellett az új érdeklődők figyelmébe ajánljuk az élő színház varázslatos szabadtéri csodáját”. Az eseménysorozat 2021. június 18-án veszi kezdetét az Ilona által vezetett társulat, A koppányi aga testamentuma című historikus daljáték ősbemutatójával, melyet 4 vendégtársulat előadása követ egészen június 28-ig.

A szervezők fontosnak tartják, hogy egy ilyen fesztiválon már az első évtől a nemzeti színházi bioszféra minden tájéka képviselve lehessen egy-egy kiváló produkcióval. Céljaik között szerepel, hogy igazi magyar drámakincseket (közöttük vidámakat és zenéseket is) színre vigyenek és hasonló értékrendben gondolkodó társszínházakat hívjanak meg, akár a határon túlról is, melynek idén sajnos a korlátozások szabtak gátat, de remélik, hogy a jövő évben már lehetőségük nyílik erre is.

Fotó: iiszt.hu

Az első vendégelőadás június 20-án lesz, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művéből készült zenés vígjátékot láthatja a közönség. Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című kortárs komédiája június 23-án, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház előadásában szórakoztatja majd a nézőket. A Váci Dunakanyar Színház vígjátéka, a Liliomfi június 25-én és végül, de nem utolsó sorban, a rendezvénysorozat zárásaként a Magyar Állami Népi Együttes: Ezerarcú Délvidék című táncelőadása kerül bemutatásra június 27-én.

 

(X)

Fotók: iiszt.hu