Tovább hajrázhatnak a kkv-k – lendületben az NHP Hajrá

2021. május 7. 0:00
A jegybank áprilisban 500 milliárd forinttal, 3 000 milliárd forintra bővítette sikeres programjának keretösszegét.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat megcélzó Növekedési Hitelprogram (NHP) népszerűsége töretlen. A jelenleg elérhető NHP Hajrá konstrukció keretében már több mint 34 ezer vállalkozás igényelt forrást 2200 milliárd forint feletti összegben. Az NHP Hajrá sikerét látva az MNB áprilisban az elérhető keretösszeg újabb emelése mellett döntött. A kkv-szektor szereplői előtt így továbbra is nyitva áll a lehetőség, hogy kedvező finanszírozással növekedhessenek és valósíthassák meg céljaikat.

A gazdaság motorjai, a kkv-k közelebbről

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős gazdasági erőt képviselnek, a bruttó hazai termékben megjelenő súlyuk és a munkaerőpiacon betöltött szerepvállalásuk kimagasló. A kkv-k gazdasági súlya mellett azonban a szektor beruházási hajlandósága jóval elmarad a nagyvállalatokéhoz képest. Márpedig ahogy a jelenben, úgy a jövőben is, főként az innovatív fejlesztések jelentik a versenyképesség mozgatórugóját.

A vállalkozások beruházásainak finanszírozására számos pénzügyi forrás áll rendelkezésére, amelyek között a legfőbbeket a hitelintézetek által nyújtott hitelek és a vissza nem térítendő EU-s támogatások jelentik. A hitelezési programok között kimagasló eredményeket ért el az MNB által 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogram, amelyet annak érdekében hozott létre a jegybank, hogy a kkv-k egyedülállóan kedvező feltételekkel juthassanak fix kamatozású és kiszámítható adósságszolgálatot jelentő forrásokhoz. Az NHP az indulása óta eltelt 8 évben mintegy 70 ezer vállalkozás kedvező forrásellátását biztosította.

NHP Hajrá: a jegybank sikerprogramja

A legújabb, NHP Hajrá konstrukció 2020 áprilisától nyújt forrást a versenyképesség erősítéséhez és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek leküzdéséhez. A konstrukció az indulása óta rendkívül népszerű, ezért idén áprilisban a keretösszegét immár másodjára, ezúttal 500 milliárd forinttal emelte meg az MNB. Így összesen 3 000 milliárd forintnyi jegybanki forrás áll a kkv-k rendelkezésére. Ebből jelenleg mintegy 700 milliárd forint még felhasználható, azonban minden héten jelentősen csökken a még igényelhető összeg.

Az NHP Hajrá forrású finanszírozásért a kereskedelmi bankokhoz fordulhatnak a vállalkozások. Az NHP Hajrá keretében hitelt magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vagy társas vállalkozások (pl.: kft., nyrt., zrt., bt.) igényelhetnek. A beruházási hitel felhasználható a vállalkozás üzleti tevékenységéhez kapcsolódó eszközök, gépek, járművek, berendezések vásárlására (akár lízing formájában is), kapacitásfejlesztésre, valamint ingatlanok építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, és akár cégvásárlásra is. A forgóeszközhitel pedig lényegében szabadon használható a vállalkozás működési kiadásainak fedezésére, például készlet- és követelésfinanszírozásra vagy akár munkabérek kifizetésére is. A konstrukció lehetőséget nyújt már elnyert, de folyósításra csak később kerülő EU-s vagy hazai költségvetési támogatások előfinanszírozására egyaránt.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében a minimálisan igényelhető hitelösszeg 1 millió, a maximális pedig 20 milliárd forint. 300 millió forint hitelösszegig a teljeskörű hiteldokumentáció rendelkezésre állásától számított legfeljebb 2 hetes hitelbírálattal. A hitel kamata fix, legfeljebb 2,5 százalék lehet, ezen felül a bank nem számíthat fel egyéb díjakat, jutalékot, költségeket (kivételt képez a harmadik személynek, pl. közjegyzőnek, értékbecslőnek fizetendő költség). A felvett kölcsön bármikor, részlegesen, de akár teljes egészében is díjmentesen előtörleszthető.

2021-ben sem áll meg az NHP Hajrá

Bár úgy tűnik, a világjárvány miatt bekövetkező gazdasági sokk 2021-ben már mérséklődik, az idei év még jórészt a kilábalás és újraindítás jegyében folytatódik. Az NHP Hajrá az 500 milliárd forinttal megemelt keretösszeggel még több vállalkozás számára nyújt segítséget a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások mérséklésében és versenyképességük erősítésében.  

Bár az elhúzódó járványhelyzet továbbra is érezteti hatását körükben, az NHP Hajrá legfrissebb adatai a kkv szektor helyzetét tekintve optimizmusra adhatnak okot. Az eddigi kölcsönök egyharmadát új beruházás megvalósítására igényelték a kkv-k. Az április végéig kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

A jegybank elkötelezett a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása mellett, így továbbra is kedvező feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a szektornak. Érdemes élni a lehetőséggel, keresse meg mielőbb számlavezető bankját, vagy kérjen ajánlatot akár több hitelintézettől is!

Fotó: MNB

(X)

Nyitókép: MNB