Magyarország oldja meg az olajimportját, ahogy akarja, közben az egész EU zabálja az orosz gázt

2024. augusztus 08. 18:07

Magyarországra érkező orosz kőolaj rossz, Franciaországba érkező orosz földgáz jó. Haladjunk tovább.

2024. augusztus 08. 18:07
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Miközben Brüsszel gyakorlatilag helyesli, hogy a Magyarországra futó olajvezeték csapját az ukránok elzárják, és gúnyos megjegyzésekkel tarkított kioktató cikkek tucatjai látnak napvilágot arról, hogy hazánk a diverzifikáció elhanyagolása miatt magának köszönheti a bajt. Az senkit nem zavar az Európai Unióban, hogy az orosz gázimport éppen megduplázódott a tavalyihoz képest.  

Bár Brüsszel folyamatosan az orosz energiavásárlások leállításáról beszél, a háttérben Franciaország az idei első fél évben megduplázta az orosz cseppfolyósított földgáz importját – számolt be az AP hírügynökség. Az EU-tagállamok így összességében 7 százalékkal több földgázt vásároltak idén, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.  

Az orosz LNG-re ugyanúgy nem vonatkoznak a szankciók, ahogyan a Magyarországra érkező vezetékes kőolajra, felháborodott hangokat mégis csak elvétve lehet hallani, amikor Párizs »szponzorálja a Kreml ukrajnai háborúját«, szemben azzal, amikor a magyar kormányt kell vádolni háborús finanszírozással az orosz kőolaj vásárlása miatt. 

A felháborodás ebben az esetben marad az ukránoké, akik immár szemrebbenés nélkül sodorják veszélybe EU-s tagországok energiaellátását, miközben ugyanezen tagállamoktól várják el azt, hogy országukat támogassák a csatlakozási folyamatokban. Igaz, Franciaországgal szemben sokkal óvatosabbak. Kormányszinten még csak nemtetszésüket fejezik ki, az igazi asztalcsapkodást meghagyják az olyan „nonprofit” lobbiszervezeteknek, mint az ukrán Razom We Stand (RWS), amelynek egyetlen deklarált célja az orosz energiahordozók teljes tilalmának elérése Európa felé. A szervezet egyik alapítója, Oleg Szavitszkij szerint az EU „nagyon eltévedt” azon az úton, amely az orosz fosszilis energiahordozóktól való teljes leváláshoz vezet. A kormány szócsöveként funkcionáló RWS szerint az orosz LNG-t vásárló országok szabotálják a kontinens energetikai átalakulását, egyben dollármilliárdokkal járulnak hozzá Oroszország háborús erőfeszítéseihez.  

Ezt is ajánljuk a témában

Ügyetlen szabadkozás 

Az adatok szerint Franciaország csaknem 4,4 milliárd köbméter orosz LNG-t vásárolt az idén, szemben az egy évvel ezelőtti első féléves 2 milliárddal. A két másik legnagyobb importőr ugyancsak tavaly Spanyolország és Belgium volt: előbbi 1 százalékkal növelte a behozatalt, Belgium ugyanakkor csökkentette 16 százalékkal. Más kérdés, hogy Franciaország 10 százalékkal növelte az exportját Belgium felé – hogy miből, annak megválaszolásához nem kell különösebb fantázia.  

Franciaország energiagigásza, a TotalEnergies azzal védekezik, hogy az érvényben lévő (még a háború előtt kötött) szerződések miatt kénytelen vásárolni Oroszországtól. A vállalatnak ugyanis 20 százalékos a részesedése az északi sarkkörön üzemelő Jamal-projektben, a kontraktus értelmében pedig köteles onnan évente 4 millió tonna gázt vásárolni.  

Az üvöltő különbséget a szerződésben vállaltak és a valós import között már a francia gazdasági tárca magyarázta meg. E szerint a brutális növekedés alapvetően a húszi lázadóknak az olajszállítók ellen a Vörös-tengeren elkövetett támadásaira vezethető vissza, mivel a Szuezi-csatornán keresztül akadozik az ellátás, Oroszország északi-sarkvidéki területeit viszont nem érinti.  

Az érvelés akár hihető is lenne, de önmagában nem magyarázza azt a tényt, hogy Franciaország sokkal nagyobb mennyiségben importált LNG-t Oroszországból, mint az Egyesült Államokból, Angolából, Kamerunból, Egyiptomból vagy éppen Nigériából, vagyis azokból az országokból, amelyek hajózásilag nem érintettek a vörös-tengeri kereskedelemben. Ráadásul ezekből az államokból éppen annyival kevesebbet vásárolt, mint amennyivel többet Oroszországból.  

Extra érdekesség, hogy a gáz iránti kereslet Franciaországban 9 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyihoz képest. Így Párizsból a felesleget eladják a környező országokba, például a már említett Belgiumba. Hogy sima exportról vagy az orosz gáz reexportjáról van szó, arra már nem válaszolt az illetékes minisztérium. 

Még évekig így lesz 

Érdekes módon, míg Magyarország energiabiztonsága cseppet sem érdekli az Európai Uniót, a TotalEnergies habozás nélkül közölte:  

mindaddig fenntartja a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, ameddig az európai kormányok szükségesnek tartják az orosz gáz vásárlását az EU ellátásbiztonsága érdekében.  

Ettől csak abban az esetben tér el, ha Brüsszel új szankciókat vet ki, megtiltva az orosz LNG vásárlását – ez azonban nem fog megtörténni.  

Az Európai Bizottság szintén magyarázza a bizonyítványát, mondván: 2021 és 2023 között jelentősen visszaesett az orosz gázimport, a mostani „ideiglenes növekedés pedig nem kérdőjelezi meg az elmúlt két év uniós eredményeit”.  

Ez persze nem nyugtatja meg a Razom We Stand és a hasonszőrű szervezetek képviselőit. Ők ugyanazzal az agresszióval követelik az Oroszországgal való kereskedelem teljes leállítását, amivel Brüsszel oktatja Magyarországot az orosz „olajfüggőséggel” kapcsolatban. A hangjukat persze nem hallják meg. Elnyomja a műfelháborodás moraja, amiért egy európai tagállam még mindig merészel orosz energiát vásárolni.  

***  

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/AFP/Gerard Julien

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. augusztus 09. 21:17
Kár rugózni, az egész EU függ az orosz cuccoktól, és kivétel nélkül mutyizik velük fű alatt. Mi vagyunk a hülyék.
pandalala
2024. augusztus 09. 10:42
'Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek a többinél!'
bathory-odonke
2024. augusztus 09. 10:19
Ma is tanultam valamit egy igazán neves szakértőtől: " Jamal-projektben, a kontraktus értelmében pedig köteles onnan évente 4 millió tonna gázt vásárolni." Nem vagyok elégé képzett, eddig azt hittem a gázt köbméter mértékegységgel mérik, de halad a világ...
EX_Terminator
2024. augusztus 09. 10:11 Szerkesztve
LÓSZART FOGUNK MI FOGLALKOZNI VELETEK MEG A SZARSÁGATOKKAL. SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM FOG MEGTÖRTÉNNI. ÉS LÓSZART SEM FOGUNK MEGTENNI ÉRTETEK MEG NEKTEK LÓSZARRA SE FOGTOK BELESZÓLNI MEG KIERŐSZAKOLNI LÓSZARRA SE FOGTOK MINKET KIOKTATNI PLÁNE NEM A SZABADSÁGRA TI FÉRGEK!? VAGY ELTAKARODTOK VAGY MEG FOGTOK DÖGLENI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!