Nagy volt az év végi hajrá a lakáspiacon, de mi lesz idén?

2024. február 21. 12:46

Több mint 7800 új lakást adtak át tavaly október és december közt, ami 13,2 százalékos növekedés. A magasabb utolsó negyedéves szám ellenére csökkent 2023-ban a lakásépítések száma. Idén azonban fordulatot hozhat a CSOK Plusz, ha a kamatszint és az építőipari áremelkedések üteme is érdemben csökken.

2024. február 21. 12:46

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

Három negyedév kedvezőtlen adata után a tavalyi utolsó negyedévben több mint 7800 új lakást adtak át, ami 13,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A korábbi negyedévek adatai alapján a magasabb utolsó negyedéves számban szerepe lehetett az átadások csúszásának, illetve a CSOK-rendszer megújulásának is. A múlt év egészét tekintve azonban így is csökkent az ingatlanépítések száma, 20 500-ról 18 600-ra. A lakásépítések minden településtípuson visszaestek: a legnagyobb mértékben a megyei jogú városokban 25,7 százalékkal, a kisebb városokban csak 1,7, a fővárosban 3,8, a községekben pedig 8,5 százalékkal. 

Kevesebb a kiadott engedély  

A kiadott lakásépítési engedélyek kapcsán kedvezőtlenebb a kép: a 2022-es 35 ezer után tavaly csak 21 500 lakásépítési engedélyt adtak ki. Itt az utolsó negyedévben éves alapon több mint 25 százalékos volt a visszaesés, amiben szerepe lehetett a CSOK Plusz elindulása miatti kivárásnak is. Az építési engedélyek, szemben a lakásépítések számával, éppen a megyei jogú városokban esett vissza a legkevésbé, bár itt is jelentősen, 27,2 százalékkal, miközben a fővárosban és a községekben 40 százalék feletti volt a mérséklődés üteme. 

Emelkedő költségek 

Nehezíti az újlakás-piac helyzetét, hogy az ingatlanépítési költségek továbbra is jelentős ütemben emelkednek: a tavalyi év első 9 hónapjában a KSH adatai szerint az anyagköltség éves alapon 15,5, míg a munkaerőköltség 17,4 százalékkal nőtt, bár a harmadik negyedéves adatok némi enyhülést mutattak. Az áremelkedésben az energiaárak megugrása és az alapanyagok drágulása is szerepet játszott, előbbi esetében az új gáz- és elektromosév hozhat némi enyhülést az ágazatban, míg utóbbi kapcsán problémát jelent, hogy az építőanyagok iránti kereslet visszaesése nyomán egyes gyárak leállhattak a termeléssel. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kedvező jelek a jövőre nézve 

Biztató továbbá, hogy az MNB szezonálisan kiigazított adatai alapján tavaly decemberben,  

az év eleji mélypont után, 2022 szeptembere óta nem látott szintre, 76 milliárd forint fölé emelkedett a forintalapú lakáscélú új hitelszerződések értéke. 

Ezzel együtt is árak alakulása az újlakás-piacon azt jelzi, hogy a kínálat a keresletnél nagyobb mértékben esett vissza. A KSH adatai alapján a tavalyi első 3 negyedévben az új ingatlanok esetén a tiszta árváltozás éves alapon 11,9 százalékot tett ki, vagyis az építők a magas kamatszint miatt visszaeső kereslet ellenére is át tudták hárítani a költségeik emelkedését.  

Mi várható 2024-ben a lakáspiacon? 

Előretekintve a kormányzati intézkedések, mint amilyen CSOK Plusz is, hozhatnak fordulatot az ingatlanépítések számában, azonban ennek feltétele, hogy a hitelezés is élénküljön a kamatok csökkenésével párhuzamosan. Továbbá az, hogy a megjelenő kereslet a lakásépítések számának emelkedésében és ne az ingatlanok drágulásában csapódjon le.  

Magyarországon a saját ingatlan a legfontosabb vagyontárgy, azonban a lakásállomány minőségének a megőrzése és a fejlesztésének az egyik feltétele a nagyszámú új ingatlan építése minden évben, amelyet a széles körű lakásfelújításoknak kell kiegészíteniük. Ez nemcsak az életszínvonal javulását, az ingatlanhoz jutást és azon keresztül a családalapítást segítheti elő, hanem  

az energiahatékonyság javulásán és így a fogyasztás csökkentésén keresztül a zöldcélok elérését is. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mankel
2024. február 21. 13:32
Mindenki várja hogy csökkenjenek a kamatok vissza a "normális" 2-3%-ra. Nos ha kicsit hátra lépünk a magyar kamatszint 6-7%. Olcsó hitel nélkül nincs kereslet a 60 milliós lefingott panel lakásokra, csak ahogy 2008-ban most is az eladók várják a csodát. Kell 2 év míg az eladói oldal is felfogja a dolgot. Addig oldalaznak az árak és zuhan a tranzakciószám.
lististerc
2024. február 21. 13:02
Ahol van pénz, ott van lakás, megveszik a pockok - ki is veszik a vendégek, vendégmunkások. Tessenek megkérdezni egy 20 éves anyaországi egyetemre járó fiatalt. Sem a Nézőpont, sem a Závecz nem teszi. MIÉRT?
Illieral
2024. február 21. 12:52
Nem tudom lesz e felpattanás a csok+, az több, mint a csok, viszont az egész hitel, nincs ingyen pénz. (amúgy helyesen) A gazdasági válság is megtépázta a piacot. A magyar vásárlóerőhöz mérten eleve is túlárazott volt a piac. Szóval franc se tudja, én itt Bp-n nézem a 100 milliós házakat, ebben a kategóriában teljesen be van ragadva a piac, semmi nem megy semmerre.
Agricola
2024. február 20. 12:35
Magyarországon összesen több mint 570 ezer üresen álló ingatlan található, ez a hazai lakásállomány csaknem 15 százaléka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!