Az EU-s hadiipar képtelen ellátni Ukrajnát, jöhet újra a külföldi beszerzés

2023. november 23. 16:15

Az elkeserítő adatok láttán már Párizs sem ragaszkodik ahhoz, hogy kizárólag uniós gyárban készült tüzérségi lövedékeket szállítson az EU Ukrajnának. Van azonban egy feltétele.

2023. november 23. 16:15
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Idén márciusban az EU óriási – és mint utólag kiderült, felelőtlen – ígéretet tett Ukrajnának: egy éven belül 1 millió darab tüzérségi lőszert szállítanak neki. A háború kezdete óta a 155 mm-es lövedékek állnak a középpontban, az ukrán hadsereg lőszerhasználatát azonban a globális hadiipari szereplők nem győzik követni, vagyis a gyártók hatalmas lemaradásban vannak az igényekhez képest. 

Ezt a problémát szerette volna orvosolni az EU, amikor nagyvonalú ajánlatát megtette, amelyről a napokban immár vezetői szinten is beismerte, hogy elhamarkodott volt, a körülmények miatt pedig kivitelezhetetlennek bizonyul.  

Papírhadviselés 

Nem csak az ellátási láncok problémái és a képzett munkaerő hiánya okozta azt a csúszást, amelynek eredményeképpen az EU eddig mindössze 300 ezer darabot tudott küldeni a legendás 155-ösből Kijevnek. A gyártók változatlanul a kormányok el nem kötelezettségére, az állami támogatások és a hosszú távú szerződések hiányára panaszkodnak. A lőszergyártás európai anomáliáira azonban mégis az világított rá a legélesebben, hogy  

Franciaország vezetésével néhány tagállam blokkolta az EU-s határokon kívülről érkezett szállítmányok vásárlási szándékát, 

mondván: az 1 millió lövedék gyártásával a tagállamok hadiiparának kell fejlődnie, az pedig stratégiai érdek az új EU-s biztonságpolitikához vezető úton. 

Miután mára nyilvánvalóvá vált, hogy a megígért mennyiség a kitűzött határidőig, márciusig meg sem fogja közelíteni az 1 millió darabot, lázas ötletelés kezdődött. Mindenki Franciaországot figyelte, a legkézenfekvőbb megoldás ugyanis újra az lett, hogy a hiányzó, százezres nagyságú tételeket külföldről vásárolja meg az EU. Végül Macron bedobta a törülközőt, és beleegyezett a hazai gyártás helyett az importba, ám van egy feltétele: a francia elnök mindenképpen meg akarja várni a márciust, vagyis azt a határidőt, amelyet az unió az 1 millió lövedék legyártására és leszállítására kitűzött. Mint mondta, amennyiben a valóság valóban köszönőviszonyban sincs a papíron leírtakkal, elhárítja az akadályt a külföldi beszerzések elől, de addig nem, amíg a tényleges adatok ki nem derülnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az idő nem számít?  

Brüsszelben ugyanakkor már nem mindenki izgatja magát a termelési ígéretek porba hullásának blamázsa miatt. Az Európai Külügyi Szolgálat egyik vezetője egyenesen úgy nyilatkozott, hogy egyrészt március még messze van, másrészt amennyiben az ukránok nem kapják meg addig a megígért mennyiséget, megkapják majd később. Mindez annak ellenére hangzott el, hogy a nyilatkozó pontosan tisztában volt vele: minden késlekedéssel töltött nap az orosz hadigépezet malmára hajtja a vizet.  

Egy másik brüsszeli bürokrata azonban a prioritásokat kérdőjelezte meg. Ő azzal érvelt, hogy a lényeg a történetben egyáltalán nem az európai ipar védelme, hanem az, hogy Ukrajna megkapja a kért mennyiséget.  

Itt került be a képbe Thierry Breton, az EB belső piacért felelős biztosa, aki viszont egy harmadik, elég megdöbbentő megoldást javasolt. Ő egy évvel ezelőtt teljes mellszélességgel beállt Franciaország mellé, és maga is az import ellen érvelt. Most még mindig ragaszkodna az európai gyártáshoz, ám egy óriási csavart vitt a történetbe.  

Breton szerint nem a termeléssel van gond, hanem azzal, hogy az EU-ban legyártott lövedékek mintegy 40 százaléka külföldi megrendelést elégít ki. Éppen ezért  

azt javasolja a tagállamok kormányainak, hogy kötelezzék saját hadiipari vállalataikat az exportirány megváltoztatására, így arra, hogy elsősorban Ukrajnának termeljenek, átírva a külföldi megrendelések mennyiségét és teljesítési határidejét.  

Ez az ötlet egyszer már felbukkant a nyár elején, ám akkor még Brüsszelnek adott volna olyan jogokat, amelyek alapján „megparancsolhatta” volna a tagállamok fegyvergyártóinak, hogy hová és mennyit szállítsanak a termékekből, ám a javaslat olyan közfelháborodást keltett az összes tagországban, hogy azonnal elhasalt.  

Breton most ugyanezt az ötletet melegítette fel, azzal a különbséggel, hogy a kormányokra bízná a piszkos munka elvégzését, rájuk hárítva a kivitelezést és a felelősséget egyaránt. Bár néhány ország (főleg a hadiiparral alig rendelkezők) valószínűleg tapsolni fog az ötletnek, borítékolható, hogy a kormányok nem fognak beleszólni a hadiipari vállalatok exporttevékenységébe. 

 

*** 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. november 24. 07:58
Ahhoz, hogy legyen elég lőszer a VW-t, Mercedest, Peugeot-t (PSA-Stellantis), Skodát kellene utasítani, hogy álljanak át hadigazdálkodásra, na de ilyet senki nem mondott, így maradt a békebeli fegyvergyártási kapacitás. Lásd 44 Leopard 2 tank nekünk 8-15-30 év alatt. És majd milyen boldogok leszünk majd, mikor átvehetjük őket úgy 2040 táján.
Kovács Ubul
2023. november 23. 19:09
Már tavaly is hetente kifogyott a komplett Nyugat, bezzeg a muszkák napi 60 ezret lőttek. De még MINDIG lövik az ukik Donbasssszt.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 23. 18:59
>>>azt javasolja a tagállamok kormányainak, ... hogy elsősorban Ukrajnának termeljenek, átírva a külföldi megrendelések mennyiségét és teljesítési határidejét<<< Szerződésszegésre szólítja fel az üzleti szereplőket politikai alapon. >>> az EU-ban legyártott lövedékek mintegy 40 százaléka külföldi megrendelést elégít ki<<< 40% jelentős része valamely közösségi és NATO tag, 60%-a pedig belföldi igényt fedez, ezt kedves elvtárs tervgazdálkodásnak hívják.
Dunhill67
2023. november 23. 18:18
"azt javasolja a tagállamok kormányainak, hogy kötelezzék saját hadiipari vállalataikat az exportirány megváltoztatására, így arra, hogy elsősorban Ukrajnának termeljenek, átírva a külföldi megrendelések mennyiségét és teljesítési határidejét."...megajókurvaédesanyád...az
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!