A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A régió energiaösszekötése kulcsfontosságú a Balkán stabilitásához

2022. október 08. 21:05

„A régió összekapcsolása jelenti a balkáni országok energiabiztonságát és -stabilitását a jövőben, ezért Szerbia azon dolgozik, hogy az energia terén minden lehetséges módon összeköttetést valósítson meg nem csak Bulgáriával az épülő interkonnektor révén, hanem Észak-Macedóniával, Albániával, Horvátországgal és Romániával is” -emelte ki Zorana Mihajlović szerb bányászati és energiaügyi miniszter, miután a napokban tárgyalásokat folytatott az Európai Beruházási Bank képviselőjével.

2022. október 08. 21:05
null

Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektort a napokban adták át annak reményében, hogy az növeli majd a regionális és az európai energiabiztonságot, hiszen ez a gázvezeték jelentősen hozzájárul majd a földgázellátás diverzifikálásához.

A Szerbia és Bulgária közötti 109 kilométer hosszú gázvezeték építési munkálatai februárban kezdődtek meg. Már akkor rámutattak, hogy a délkelet-szerbiai Nis várostól a dimitrovgradi határátkelőig a gázvezeték 2023 októberére üzemkész lesz.

A szerbiai munkálatok összértéke 85,5 millió euró, amelyből 25 milliót az Európai Beruházási Bank biztosított hitel formájában, 49,6 millió euróval az Európai Unió határon átnyúló IPA-alapjának vissza nem térítendő támogatásával járul hozzá, míg a fennmaradó 10,3 millió eurót Szerbia az állami költségvetéséből különít el erre a célra, a Srbijagas Közvállalat pedig mintegy 600 ezer eurót ruház be a projektbe.

A szerb szakasszal párhuzamosan épül a szerb-bolgár határtól Szófiáig is a vezeték mintegy 60 kilométeres szakasza, amelynek értéke a bolgár média számai alapján mintegy 45 millió euró.

A szerb-bolgár interkonnektort évi 1,8 milliárd köbméter gázkapacitásra tervezték.

Szerbiába eddig két irányból érkezett földgáz (Magyarország irányából és Bulgária felől a Török Áramlaton keresztül), ám mindkét esetben az energiahordozó Oroszországból származott. Ezzel az interkonnektorral pedig harmadik lehetőségként az észak-görögországi Alekszandropolisz kikötőből cseppfolyósított gáz (LNG) érkezésére számíthatnak. Ezzel az ország rákapcsolódhat majd az azerbajdzsáni gázra is, sőt idővel a tervbe vett egyik legnagyobb földgázvezetékre is, a kelet-mediterráni vonalra (az EastMed-re). Ez utóbbi a Levantine-medence tengeri gázkészleteiből (Izrael) és az Aphrodite (Ciprus) gázmezőkről  Görögországba, valamint a Poszeidon és az IGB vezetékekkel együtt Olaszországba, majd más európai régiók felé juttatja el majd megépülése után a földgázt.

További cikkeink a témában:

Az Emírségek egymilliárdja után Szerbia újabb hitelért jelentkezik

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kirishitan
2022. október 09. 04:35
A kép a szerbiai Trepcsa erőmű mellett készült. Azaz Koszovó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról