Régi fájdalma az amerikai mezőgazdaságnak, hogy Európa nem szívesen vásárol genetikailag módosított növényeket, ahogy a hormonkezelt amerikai marhahúst is elutasítja. A Bloomberg szerint az ukrajnai háború most majd arra készteti a vállalatokat, hogy a napraforgóolaj alternatívái felé forduljanak, és a kereskedelmi forgalomban bekövetkező változás valószínűleg a kukoricára is kiterjed, amelyet elsősorban állati takarmányként használnak. Eddig az Európai Unió importjának mintegy felét az Ukrajnából származó nem génmódosított kukorica tette ki.
Bár az EU-ban a vállalatoknak nem kell címkézniük a géntechnológiával módosított növényekkel etetett állatokból származó húst vagy termékeket, az elmúlt évtizedben a fogyasztók egyre nagyobb igényt mutattak a nem géntechnológiával etetett tehenekből származó tejtermékek, illetve egyéb hústermékek iránt. Európa egyik meg nem oldott gondja a fehérjetakarmányok hiánya, így az összes tagállam rákényszerül, hogy genetikailag módosított szóját vásároljon. A többi növény esetében viszont a legtöbben ódzkodnak a génmódosítottaktól.
A Bloomberg beszámolója szerint az EU az élelmiszerellátás megerősítése érdekében enyhíti az importra vonatkozó szabályokat. Spanyolországban, amely a következő hetekben kukoricaszállítmányokat vár az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából, a kormány ideiglenesen engedélyezi a nyomokban növényvédő szereket tartalmazó áruk importját is, hogy kompenzálja az ukrán termelés kiesését.
A kukorica és más gabonafélék ára az orosz invázió nyomán megugrott. Ukrajna március végéig mintegy 6,6 millió tonna kukoricát exportált az EU-ba, szemben az ötéves 7,2 millió tonnás átlaggal.
A növényi génmódosítás körül folyik a vita