Számítógépes szimulációval cáfolták meg a dupla maszkviselés hatékonyságát

2021. április 02. 00:50

A maszk viselés már egy éve a mindennapjaink részévé váltak, mint elsődleges védelmi eszköz a koronavírus-fertőzés ellen. Nemrég felröppent a hír, miszerint két maszk viselése hatásosabb védelmet nyújthat a megfertőződésekkel szemben.

2021. április 02. 00:50
null

Kezdetben Dr. Antony Fauci, az amerikai elnök legfőbb orvosi tanácsadója és a NIAD (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója azt állította, hogy nem rendelkeznek olyan adattal, ami ezt a hatékonyságot bizonyítaná. Majd megváltoztatta véleményét, miszerint, ha józan ésszel átgondoljuk, a maszk fizikai akadályként szolgál, így egy plusz réteg viselése nem árthat, sőt, hasznos lehet. 

Texas és Mississippi állam nemrég eltörölte a kötelező maszkviselést, ami Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szerint hatalmas hiba volt. Ő ezzel szembe menve bejelentette, hogy az államban támogatják a dupla maszkviselését.

A tudomány azonban mást mond

Egy japán számítógépes szimuláció kimutatta, hogy a két rétegnyi maszk viselése igen minimális szerepet játszik a vírus blokkolásában.

A Kobe egyetem és Riken tudományos intézet közzétett tanulmánya ellentmond Fauci ajánlásának.

„A kutatók a Fugaku csúcsszámítógép segítségével modellezték a vírusrészecskék átáramlását a különböző típusú és kombinációjú maszkot viselő embereknél.” – írja a Reuters.

Megállapították, hogy az egyszerű sebészeti maszk megfelelő viselés mellett, 85 százalékos hatékonysággal blokkolta a részecskéket, míg a poliuretán maszkok 89 százalékot mutattak.

A kutatók szerint két maszk viselése nem teszi hatékonyabbá az ellenállást, viszont akadályozza a légáramlást és növeli a szivárgást a maszk széleinél. Emellett a módszer nem kétszer, hanem csak kissé hatékonyabb, ezért egy egyszerű sebészeti maszk rendeltetésszerű viselése is elég védelmet nyújthat a fertőzés ellen. Így a dupla maszkviselés hatékonysága megcáfolódott. 

A tanulmány szerint tehát nem a rétegeken, hanem a megfelelő használaton van a hangsúly, tehát mindenképpen orrot eltakaró és a széleknél arcra simuló maszkot válasszunk.

A cikk szerzője: Pál Fanni
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. április 03. 04:41
"maszk megfelelő viselés mellett" na ez az ami csak elméletben létezik.
night watch
2021. április 03. 01:01
Más kutatások homlokegyenest más eredményt mutattak. Pl., hogy a szimpla sebészeti maszk szinte egyáltalán nem védi hordóját, mert a parányi részecskék akadálytalanul áthatolnak rajta. A zember azt gondolná, hogy egy sor szűrő hatékonyabb, mint egy szűrő. Noná, hogy két szűrő jobban akadályozza az áramlást, mint egy. De ha jól hordod, nem szelel a széleken.
zara
2021. április 03. 00:37
az egész maszkviselés egy nagy bullshit... 1. A May 2020 meta-study on pandemic influenza published by the US CDC found that face masks had no effect, neither as personal protective equipment nor as a source control 2. A Danish randomized controlled trial with 6000 participants, published in the Annals of Internal Medicine in November 2020, found no statistically significant effect of high-quality medical face masks against SARS-CoV-2 infection in a community setting. 3. A large randomized controlled trial with close to 8000 participants, published in October 2020 in PLOS One, found that face masks did not seem to be effective against laboratory-confirmed viral respiratory infections nor against clinical respiratory infection.” 4. A February 2021 review by the European CDC found no significant evidence supporting the effectiveness of non-medical and medical face masks in the community. Furthermore, the European CDC advised against the use of FFP2/N95 respirators by the general public. 5. A July 2020 review by the Oxford Centre for Evidence-Based Medicine found that there is no evidence for the effectiveness of cloth masks against virus infection or transmission. 6. A November 2020 Cochrane review found that face masks did not reduce influenza-like illness (ILI) cases, neither in the general population nor in health care workers. 7. An April 2020 review by two US professors in respiratory and infectious disease from the University of Illinois concluded that face masks have no effect in everyday life, neither as self-protection nor to protect third parties (so-called source control). 8. An article in the New England Journal of Medicine from May 2020 came to the conclusion that cloth face masks offer little to no protection in everyday life. 9. A 2015 study in the British Medical Journal BMJ Open found that cloth masks were penetrated by 97% of particles and may increase infection risk by retaining moisture or repeated use. 10. An August 2020 review by a German professor in virology, epidemiology and hygiene found that there is no evidence for the effectiveness of cloth face masks and that the improper daily use of masks by the public may in fact lead to an increase in infections. https://swprs.org/face-masks-evidence/
Senki Alfonz
2021. április 03. 00:32
Miért nem rögtön szopóálarccal kísérleteztek????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!