Nagyszerű módszerek arra, hogyan kombinálható a mesterséges intelligencia, az 5G és a gépi látás a haltenyésztés átformálásához

2021. február 09. 23:25

Minden bizonnyal globális élelmiszer problémával küzdünk, amelyet súlyosbítanak a környezeti tényezők. Vajon az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a gépi látás és az 5G hálózatok segíthetnek-e a megoldás megtalálásában? A Cermaq norvég lazactenyésztő cég megkezdte első iFarm projektjét.

2021. február 09. 23:25
null

Ez az ötéves kísérlet 2025-ig tart a BioSort és a ScaleAQ technológiai partnerekkel, melynek célja, hogy jobban megértsék, hogyan segítheti a technológia a haltenyésztést. Az ipar több résztvevője is megoldásokat tesztel a haltermelés optimalizálása érdekében.

A lazactenyésztés egyéni megközelítése

A lazactenyésztésben alkalmazott ’leveraging’ technológia egyik előnye, hogy lehetővé teszi az egyes halak egészségének és fejlődésének támogatását. Korábban, ha tetűk szaporodtak el a halállományban, ami a lazactenyésztésben gyakori probléma, minden halat kezelésbe kellett venni. Ez a parazita azonban nem ugyanolyan módon támad meg minden halat. A megoldás, ha felismerik, hogy mely halnak van szüksége kezelésre, ahelyett, hogy kezelnék a rendszerben előforduló összes példányt, ez pedig csökkentené a stresszfaktort is, amit a vizsgálatok okoznak.

A halak egészségügyi szükségleteihez hasonlóan a gépi látás is képes azonosítani és nyomon követni az egyes példányok etetési igényeit. A technológia által felismerhetőek a rendszerben egyedi jelölések alapján, majd nyomon követhető, hogy mikor és mit etettek utoljára, ily módon megfelelően gondoskodhatnak róluk. Ez a technológia jelentős fejlődést jelentene a halak gondozásának testreszabásához, és azt is biztosíthatja, hogy csak akkor történjen a begyűjtés, amikor tényleg az eljött az ideje.

Minden iFarm rendszerben 150 000 hal kezelhető, ahol egy érzékelő segítségével minden egyes példányt átvizsgálnak, majd rögzítik az adott egyedre vonatkozó adatokat.

Az érzékelők automatikusan feldolgozzák az adatokat, majd azokat az elemző mesterséges intelligencia algoritmusokba táplálja. Ezek az adatpontok mindent tartalmaznak a testsúlytól és fejlettségtől kezdve a betegség vagy a sebek megjelöléseig. Tehát az iFarm rendszer célja az adatok gyűktése, egyszerűsítése és az azokon alapuló döntéshozatal megkönnyítése.

A Cermaq célja a part menti területek haltenyésztésének megerősítése, mivel a norvég haltenyésztés jövője a fenntartható és költséghatékony termelés megtalálásán múlik. A vállalat négy fejlesztési engedélyt kapott a projekthez, és több neves céggel működik együtt, hogy eljussanak a végső tökéletesen működő rendszerhez.

Az 5G hálózat következetessége teszi lehetővé ezt a technológiát

Sok szó esett az 5G mobilhálózat szupergyors sebességéről, és nem csak a filmek hihetetlen letöltési sebességéhez hasonló fogyasztói igényekről, hanem az iparra gyakorolt átalakító hatásáról is.

Az akvakultúra-ágazatban az 5G lehetővé teszi a halak felismerését a IoT-n (dolgok internete) és az adatfolyamokon keresztül a halászat irányítását is. 

A tenger alatti optikai kábel alkalmazása nehezen kivitelezhető, viszont az 5G bevezetése kiváló minőségű kamerákat és adatcsatornákat tesz lehetővé, amelyek segítik a halászat technológiai fejlődését.

Hasonló kutatási projektek

A Google anyavállalata, az Alphabet és annak X kutatócsoportja (korábbi nevén Google X) európai és ázsiai halgazdaságokkal dolgozik együtt a Tidal projekten. A Tidal egy újabb rendszert fejleszt ki a halak felismerésére. A Cermaq iFarm projektjéhez hasonlóan a víz alatti kamerák, a gépi látás és a mesterséges intelligenciát használva. Önálló fejlődése révén a mesterséges intelligencia képes a halak nyomon követésére, és meg tudja különböztetni az egyes halakat az emberi szem számára észrevehetetlen formák és mozgások megfigyelésével. A technológia végső célja a fenntarthatóság felé való elmozdulás.

Ezek a projektek létfontosságúak annak elsajátításához, hogy a mesterséges intelligencia, a gépi látás és a gépi tanulás, valamint az 5G miként változtathatja meg az akvakultúrát. Mivel ezek a kezdeti szakaszban vannak és a rendszerek összetettek, várhatóan óriási lehetőség nyílik a tanulmányozásra és a növekedésre, amely a jövőben jobb eredményeket és fenntarthatóságot eredményez.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2021. február 10. 21:54
Kis idő múlva mindent gépek fognak irányítani, egyszerűen azért, mert a gépek jobb döntéseket fognak hozni. Feleslegessé válnak az emberek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!