Az Európai Számvevőszék szerint nem biztos, hogy tényleg segít az európai segítségnyújtási alap

2019. április 05. 11:09

A leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) hozzájárul a szegénység enyhítését célzó tagállami szakpolitikákhoz, azonban főként élelmezési segélyeket támogat, és nem mindig irányul elégségesen a szegénység legsúlyosabb formáinak felszámolására – közölte az Európai Számvevőszék szerdán közzétett közleményében.

2019. április 05. 11:09
null

Az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke jelentésében megállapította, noha a FEAD céljai közé tartozik a társadalmi befogadás erősítése is, a program mégis elsősorban élelmezési segélyprogramként működik, hiszen költségvetésének 80 százalékát az ilyen típusú támogatásra fordítja.

A számvevők kiemelték, hogy a program kifejezetten a társadalmi befogadás elősegítésére is lehetőséget ad a tagállamoknak, eddig azonban kevés tagállam döntött úgy, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedésekre is hangsúlyt helyeznek. Ezek a törekvések a biztosított források nem több mint 2,5 százalékát teszik ki. A számvevők megállapítása szerint ezek fényében nem lehet megállapítani, milyen mértékben járul hozzá az alap szegénység enyhítéséhez.

A 2021-2027-es időszakra az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a FEAD váljon az új Európai Szociális Alap Plusz (ESF+) részévé. Ennek megvalósulása érdekében a számvevők azt javasolták a tagállamoknak és az uniós bizottságnak, hogy az alapvető élelmezési segély vagy anyagi támogatás nyújtásakor célozzák meg jobban a leginkább rászorulókat. Tartsák fenn a társadalmi befogadási intézkedéseket az alapvető anyagi támogatásban részesülő kedvezményezettek számára, valamint javítsák a végső kedvezményezettek társadalmi befogadására irányuló értékelést.

A FEAD alap 3,8 milliárd euró uniós támogatást nyújt a 2014-2020-as időszak egészére, és ezzel az összeggel nem csupán élelmezési segélyprogramként kíván működni, hanem arra is törekszik, hogy az anyagi támogatást személyre szabott társadalmi befogadási intézkedésekkel kísérje.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2019. április 12. 20:22
nagyüzemi pénzmosoda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!