A lengyel lap megfejtette, Orbán miért tarthatta honfitársainak a kárpátaljai hadifoglyokat

2023. augusztus 04. 11:56

Szerintük a rejtély kulcsa Kárpátalja történetében található.

2023. augusztus 04. 11:56

A lengyel Gazeta Wyborcza cikkében a június 8-án Magyarországnak átadott kárpátaljai hadifoglyok esetével kapcsolatban teszi fel a kérdést:

 

„De mi is ez a Kárpátalja?"

 

A cikkben leírják, hogy ez a terület a a 10. századtól a 20. század elejéig a Magyar Királysághoz tartozott, és mindig is több nemzetiség élt ott. A cikk szerzője szerint, mivel jelenetős magyar kisebbség is élt ezen a területen – amely az idő során lecsökkent –, feltehetően ezért tartja a magyar miniszterelnök honfitársainak az itt élő embereket, akiknek egy része magyar állampolgársággal is rendelkezik. 

A szerző hozzáteszi, hogy valószínűleg a magyar nyelv sajátossága és az alacsony iskolai végzettség miatt a magyar lakosság még mindig rosszul asszimilálódik.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára. 

Nyitókép: illusztráció / MT/EPA/ Orosz Védelmi Minisztérium 


 

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fenrir
2023. augusztus 15. 17:10
"rosszul asszimilálódik". Mi ez, valami orwelli regény részlete? Ráadásul lengyel embertől...
zavulon
2023. augusztus 06. 11:13
Lám tudatlanok mindenhol vannak. Talán látogasson el a történelmi lengyel-magyar határra! Kiránduljon! Addig se beszél.
Vladiszláb
2023. augusztus 05. 18:26
A ma Kárpát-Aljának nevezett megszállt területen, magyarok és ruszinok éltek és talán most is élnek. Miért asszimilálódnának a náci ukránokhoz, akiknek se múltja se jövôje nincs, csak a magyar gyűlölô gyilkos ösztönek?
200198
2023. augusztus 05. 14:30
És ugyan már miért is kéne az őshonos magyar nemzeti kisebbségnek asszimilálódnia, drága lengyel testvérünk? “ valószínűleg ezért tartja OV honfitársainknak”. Valószínűleg. Kivételesen nem azért, mert egy soviniszta, stb. Csak merthogy egyszerűen azok. Ők, akiket előbb a Trianon után feltalált Csehszlovákiához, majd a II. Világháborút követően a Szovjetúnióhoz csatoltak a győztes hatalmak. Végül pedig ismét egy másik államban,, a korábban államisággal soha nem rendelkező Ukrajnában találták magukat. Miközben ők mindvégig magyarok voltak. De előbb csehül, majd oroszul kellett megtanulniuk. Most meg miért nem tudnak ukránul? Miért nem asszimilálódnak? Harminc évente változó állampolgársággal, és államnyelvvel. Hogy juthat ilyesmi eszébe egyáltalán bárkinek? Pláne regy elvileg a történelmet ismerő újságírónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!