Lemondott tisztségéről az egyik legbefolyásosabb uniós biztos

2024. szeptember 17. 07:35

Macron már be is jelentette az új jelöltet.

2024. szeptember 17. 07:35
Thierry Breton quitte la Commission européenne, se dit désavoué par von der Leyen aro/mad/eb

Nyitókép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Thierry Breton, az Európai Unió belső piaci biztosa hétfőn bejelentette az azonnali hatályú lemondását, és nyilvánosan megvádolta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy megpróbálta megakadályozni újbóli kinevezését. Breton szerint Ursula von der Leyen az utolsó pillanatban igyekezett megakadályozni újrázását. Lemondása egy nappal azelőtt történt, hogy az Európai Bizottság elnöke bemutatta volna az Európai Parlament képviselőcsoportjainak az új bizottsági tagokat – írta meg a France24.

Breton szerint, bár a francia kormány őt jelölte volna újra, de von der Leyen megpróbálta meggyőzni Párizst, hogy változtassák meg a döntését, és cserébe „egy nagyobb fontossággal bíró pozíciót” ajánlott fel a leendő francia jelöltnek.

„A leendő testület összetételéről szóló tárgyalások legvégső szakaszában ön arra kérte Franciaországot, hogy vonja vissza a kinevezésem" – írta Breton von der Leyenhez intézett levelében, amit az X-en tett közzé. Hozzátette, hogy a legutóbbi fejlemények tükrében nem tudja tovább ellátni feladatait a bizottságban, és ezért azonnali hatállyal lemond. Breton személyes motivációkat rótt fel von der Leyennek, és sérelmezte, hogy az elnök nem egyeztetett vele, mielőtt Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt volna.

Ursula von der Leyen kedden tervezi bemutatni az új Európai Bizottság összetételét, amelynek kapcsán korábban felszólította a tagállamokat, hogy – a nemek közötti egyensúly érdekében – két jelöltet állítsanak, amelyből az egyik nő legyen. Ezt azonban a legtöbb ország nem teljesítette.

Különösen Szlovéniában robbant ki belpolitikai válság von der Leyen lépései miatt.

Breton, aki 2019 óta töltötte be a belső piaci biztosi posztot, Brüsszel egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált, különösen a digitális óriásvállalatokkal szembeni kemény fellépései miatt. Nyilvános összecsapásba került az X tulajdonosával, Elon Muskkal is. Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója „a szólásszabadság jó napjának” nevezte Breton lemondását.

Macron hétfőn bejelentette Stéphane Séjourné jelölését a biztosi posztra, aki „az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdéseire összpontosítva” látná el feladatait. Séjourné korábban az Európai Parlament Renew Europe képviselőcsoportjának elnöke volt, és a francia elnöki hivatal szerint teljes mértékben alkalmas arra, hogy támogassa az Európai Unió szuverenitási programját. Macron dicsérte Breton munkáját, és kiemelte hozzájárulását az európai szuverenitás erősítéséhez, különösen a digitális technológia, a védelmi ipar és az egységes piac ellenállóképességének területén a Covid-válság idején.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. szeptember 17. 17:34
“Macron hétfőn bejelentette Stéphane Séjourné jelölését a biztosi posztra, aki „az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdéseire összpontosítva” látná el feladatait. Séjourné korábban az Európai Parlament Renew Europe képviselőcsoportjának elnöke volt, és a francia elnöki hivatal szerint teljes mértékben alkalmas arra, hogy támogassa az Európai Unió szuverenitási programját.“ Renew? Ez most komoly vagy vicc? Mert viccnek kurva gyenge.
auditorium
2024. szeptember 17. 12:29 Szerkesztve
Ma kedd van, az Európai Bizottság jelöltjei már készen vannak. A hat jelölt közül kettő demokratikus balos, kettő liberális, egy néppárti és egy az olasz Fitto, aki konzervativ, ezt Giorgia kiharcolta a nemtetszés ellenére is . A fontos szerepeket csak meggyőződött europeista-atlantista-ukrajna barát és hizelegni tudó biztosok kapták. A nemi egyenlőséget nem tudta UvdL betartani, de ami őt érdekelte, az megvan. Minden maradhat a régiben újabb öt évre. Bábszinház , de a báboknak megéri.
atti64
2024. szeptember 17. 12:24
URSULA EGY PATKÁNY NÁCI KURVA VAGY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
egonsamu-2
2024. szeptember 17. 09:56
Breton elvtárs indulatában pontosan kifejtette véleményét Pfizeruschiról is: alattomos szarkeverönek nevezte... Ezt persze már eddig is tudtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!