Északon már megoldották: rettegnek Svédországtól a szomszédok a bandaháborúk miatt

2024. szeptember 27. 18:45

A svédországi bűnözési hullám nem áll meg az ország határainál.

2024. szeptember 27. 18:45
-

Nyitókép: Oscar OLSSON / AFP

 

Egy hideg téli estén Christer Nersund, a norvégiai Moss városában lévő tóparti otthonában ült, amikor lövéseket hallott. Először azt hitte, hogy baleset történt, de amikor látta, hogy a mentőautók és rendőrségi járművek nagy sebességgel száguldanak egy közeli sportcsarnok felé, rájött, hogy valami sokkal súlyosabb dolog áll a háttérben. 

A rendőrségi jelentések szerint svéd bandatagok követték el az erőszakos támadást: egy riválist próbáltak meggyilkolni, akit végül súlyos vérzéssel szállítottak kórházba. A férfi túlélte a támadást, a három elkövetőt pedig Svédországban fogták el, majd kiadták Norvégiának, ahol jelenleg is őrizetben vannak – a Politico cikkének a felvezetése egy tipikus skandináv krimire hajaz.

Ezt is ajánljuk a témában

A svédországi bandák által elkövetett erőszak nemcsak az országban, hanem a szomszédos államokban is egyre nagyobb aggodalmat kelt. 

Svédországban 2023-ban már 195 lövöldözés és 72 robbantás történt, amelyek összesen 30 áldozatot követeltek, súlyosan aláásva az ország polgárainak biztonságérzetét.

A Mossban történt lövöldözés csak a kezdete volt annak a jelenségnek, amelyben Svédország belső válsága átterjedt más északi államokra. A norvég rendőrség gyanúja szerint egy másik, Drøbak városában történt robbantásért is svéd bandák felelősek. Úgy vélik, hogy ezek a svéd bűnszervezetek már Norvégia mind a 12 rendőri körzetében tevékenykednek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemcsak Norvégiában, hanem Dániában is egyre több esetben tűnnek fel svéd bűnözők.

A dán hatóságok jelentései szerint az utóbbi időben egyre több fiatal bűnözőt toboroznak, akiket különböző bűncselekmények elkövetésére bérelnek fel. Szeptember elején a dán rendőrség két svéd tinédzsert vádolt meg gyilkossági kísérlettel, mondván, hogy svéd és dán szervezett bűnbandák közösen bérelték fel őket. 

Jelenleg körülbelül 25 hasonló esetet vizsgálnak, ahol gyermekeket toboroznak egymás elleni támadásokra. Peter Hummelgaard, Dánia igazságügyi minisztere a napokban arra figyelmeztetett, hogy 

a svéd bűnözési helyzet egyre súlyosbodik, és a svéd bandák jelenléte aggasztó módon terjed át a szomszédos országokra is.

Ezt is ajánljuk a témában

A svédországi bűnözési hullám terjedése különösen fájó pont a svédek számára, hiszen az országot hosszú ideig az európai társadalmi stabilitás bástyájaként tartották számon. Most azonban a bűnözési válság nemcsak Svédország hírnevét veszélyezteti, hanem szomszédos államokban is egyre nagyobb nyugtalanságot kelt. 

Fredrik Furtenbach, a svéd nemzeti rádió politikai kommentátora szerint ez a helyzet "megalázó és szégyenletes" Svédország számára. Dániában Hummelgaard igazságügyi miniszter augusztus végén rendkívüli találkozóra hívta Svédország igazságügyi miniszterét, Gunnar Strömmer-t, hogy sürgősen megvitassák a helyzet kezelését.

Svédország jelenlegi középjobboldali kormánya, amely 2022-ben került hatalomra, a bűnözés elleni küzdelemben „paradigmaváltást” ígért.

Az új kormány szigorította a fegyveres bűncselekmények büntetéseit, vizsgálja a büntethetőségi korhatár csökkentését, és új stop-and-search zónákat vezetett be.

Azonban ezek az intézkedések eddig nem hoztak jelentős eredményeket, és az erőszakos bűncselekmények továbbra is folytatódnak Svédországban és külföldön egyaránt.

 Az elmúlt hónapokban svéd bandatagokat lőttek le riválisaik Boszniában, Törökországban és Irakban.

Ezt is ajánljuk a témában

A skandináv szomszédok részéről érkező kritikák és az egyre súlyosbodó nemzetközi feszültségek figyelmeztető jelei annak, hogy Svédországnak gyors és hatékony intézkedésekre van szüksége, hogy megállítsa a bűnbandák terjedését, és visszaállítsa saját országának északi szomszédaival szembeni biztonsági helyzetét.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothistvan
2024. szeptember 28. 00:05
Ezt kb az a tudatlan fideszszavazó hiszi el,aki még nem járt Stockholmban. Rohadt jó hely.
Zsolt75
2024. szeptember 27. 19:27
Igen, ezek a svédek mindig ilyen harciasak voltak...
Vata Aripeit
2024. szeptember 27. 19:11
Nos, azok nem svéd bandák, hanem muszlim, arab drogkereskedök . Cigányok nincsenek, mert 1978-ig mindet kiírtották. A svédek szvsz meg fogják oldani, valszeg jobban, mint a németek. Piszok jól szervezett állam a svéd. A határaik lezárva - csendben - dns vizsgálat kell a családegyesítéshez - ezt is csendben - a jobboldali kormány elkezdett takarítani - halkan - bevonva a dán, a finn, a norvág pajtikat. Nem aggódnék a svédekért. 4 éve szarabb volt. A francia, belga nagyobb szarba van.
Kanmacska
2024. szeptember 27. 19:04
Kellettek nekik migránsok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!