Ez nagyon rossz hír Putyinnak: elveszítheti az egyik fontos szövetségesét

2024. június 26. 11:08

Úgy tűnik, Vucic számára a nyugati pénz és az EU-hoz való csatlakozás kilátása többet számít, mint a sokat dicsért „szláv testvériség” – írja a Bild.

2024. június 26. 11:08
null

Nyitókép: Sergei ILNITSKY / POOL / AFP 

Alekszandar Vucsics szerb elnök az elmúlt hónapokban többször figyelmeztetett arra, hogy ha a nyugati szövetségesek ragaszkodnak Ukrajna győzelméhez, akkor kitörhet a harmadik világháború. Vucic szerint a Nyugati közvetlen konfliktusba is keveredhet az oroszokkal.

Emiatt sok szakértő úgy értelmezte, hogy a délszláv vezető támogatja Putyin invázióját. 

Vucic számára azonban úgy tűnik, a nyugati pénz és az Európai Unióhoz való csatlakozás kilátása többet számít, mint a sokat dicsért „szláv testvériség”írja a BILD alapján az Index.

A Financial Times-nak adott interjújában Vucic elismerte, hogy 

Szerbia a háború kezdete óta több mint 800 millió euró értékben szállított szovjet fegyvereket, mindenekelőtt tüzérségi lövedékeket és rakétákat Ukrajnának.

A szállítások nem közvetlenül történtek, de tudták, ki a végső megrendelő. 

„Ez része a gazdasági fellendülésünknek, és fontos számunkra. Igen, exportáljuk a lőszereinket. Ukrajnába vagy Oroszországba nem exportálhatunk, de sok szerződésünk van az amerikaiakkal, a spanyolokkal, a csehekkel és másokkal is. Az, hogy végül mit kezdenek velük, az rajtuk múlik” – mondta a kormányfő.

„Láttuk és hallottuk Vucic ezen kijelentéseit. A szerb barátainkkal való kapcsolatfelvétel során ki fogjuk vizsgálni ezt a kérdést” – nyilatkozta Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője a hét elején. 

Vucic Putyin legfontosabb szövetségese Európában, de a BILD szerint a fegyvereladások arra utalnak, hogy

a szerb vezető a Nyugathoz próbál közeledni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. június 28. 20:57
****************************************************************** * * * MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! * * Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! * * ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! * * Haladóknak noviCSOKI ! * * »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« * * * VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! * * * !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! * * ******************************************************************
julius68-2
2024. június 28. 17:46 Szerkesztve
Szerbiát csak hitegeti az EU ! Az Európai Tanács 2012. március 1–2-i ülésén Brüsszelben hivatalosan tagjelölti státuszt adtak Szerbiának. Ez után, 2013 januárjában kezdődhettek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, több mint 10 éve.
egonsamu
2024. június 28. 16:18
A büszke szerbek tényleg az USA seggnyalói közé szeretnének kerülni? Egy korrupt hazátlan német szökeség vezetése alatt?
savrena
2024. június 26. 13:15
Francokat. Az oroszoknak is többet ér egy EU tag Szerbia, mint forditva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!