Még a magyar elnökség előtt megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával az Európai Bizottság

2024. június 07. 19:53

Brüsszel szerint készen állnak.

2024. június 07. 19:53

Nyitókép: Getty Images / Mark Rubens

Ukrajna és Moldova teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket – közölte pénteken az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy most már a tagországokon múlik, hogy megindulnak-e a tárgyalások. 

A két ország minden lépést teljesített”

– idézte Ana Pisonero, a Bizottság szóvivőjét a Politico.

A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez azonban mind a 27 tagállamnak meg kell állapodnia a tárgyalás kereteiről, hogy kormányközi konferenciát hívhassanak össze Ukrajnával és Moldovával. Az uniós diplomaták azt szorgalmazzák, hogy ez már június végén megtörténjen, és június 12-re nagyköveti megbeszélést tűztek ki – tehát még a magyar elnökség kezdete előtt. 

Magyarország viszont határozottan ellenzi  a tárgyalások megkezdését Ukrajnával, a korrupció, valamint az kárpátalaji magyarok elnyomása miatt. 

Ukrajna 2022 februárjában kérte felvételét az EU-ba. Moldova nem sokkal később, 2022 márciusában nyújtott be kérelmet. Mindketten 2023 júniusában kapta meg a tagjelölti státuszt – ez az uniós mércével mérve villámgyors döntés, főleg ahhoz képest, hogy például Törökország már 1987-ben kérelmezte az akkori Európai Gazdasági Közösséghez való csatlakozását, 1999 decemberében kapott uniós tagjelölti státuszt. A csatlakozási tárgyalások pedig 2005-ben indultak meg. 

Szerbia pedig 2009 decemberében nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2012 márciusában kapta meg az uniós tagjelölti státuszt, és már 2014 óta folynak a csatlakozási tárgyalások. 

A Bizottság Montenegró uniós tagjelöltségével kapcsolatban is kedvezően nyilatkozott, és azt javasolta, hogy tartsanak kormányközi konferenciát Podgoricával a csatlakozási folyamat következő szakaszának lezárása érdekében. Montenegró 2010-ben kapta meg a tagjelölti státuszt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. június 08. 12:45
Elképzelem, hogy Ukrajna eu-tag lesz, a mezőgazdasági támogatások 80 %át ő kapja, az eu pedig kezességet vállal AMERIKA KÖVETELÉSE ALAPJÁN Ukrajna amerikai tartozásának kifizetésére. Meg a jó anyátok!
kir2vik
2024. június 08. 12:40
Megáll az ész, komolyan. Csak azt nem értem, minek szarakodnak? Ma éjjel kihirdethetik, hogy Ukrajna fel van véve. Oszt ennyi.
auditorium
2024. június 08. 09:40
Ettől függ Magyaro. soros elnöksége. Ha igent mond Ukrajna és Moldova csatlakozására, akkor nyögvenyelősen elfogadják a magy. 6 hónapos elnökséget. Ellenkező esetben kiötlenek valami kifogást. Tulajdonképpen nekünk NEM sok vizet zavarna, ha majd a jövőben valamikor Eu-tagok lesznek. (nem azonnal, mert Ny-Balkánon vannak még az EU-ba várakozó országok). Más a helyzet a Nato-tagsággal, mert ha Natotagok lennének, akkor a szomszédos kelet- eu-i országokat belehajthatják egy un. VÉDELMI AKCIÓBA. Nem hiszem, h. sok magyar család szivesen küldené fiait egy ilyen kemény harcba.
hola47
2024. június 08. 09:31
Készen állnak a lófaszt ! Meddig kell a magyar adófizetők pénzét az ukikra pazarolni? A csatlakozásuk azt jelenti, hogy minden európai nemzet nettó befizető lesz, az egyetlen támogatott pedig Ukrajna. Ráadásul itt lesz a szomszédunkban egy önmagát eltartani nem tudó, korrupt, erőszakos, frusztrált galeri . Mi lesz itt aztán? Géppisztolyoy kéregetés ? (ti. rablás)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!