Lezárult a Spiegel nyomozása: az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot

2024. szeptember 27. 09:10

A német lap szerint a 2022-es szabotázst egy volt ukrán titkosszolgálati ügynök vezetésével, amatőr búvárok hajtották végre.

2024. szeptember 27. 09:10
null

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

A Spiegel.de két évig tartó nyomozás után határozottan kijelentette, hogy a 2022-es szabotázst egy volt ukrán titkosszolgálati ügynök vezetésével, főként amatőr búvárok hajtották végre. Az akkori vezérkari főnök tudott az akció előkészületeiről, de Volodimir Zelenszkij nem. 

A 2022 szeptemberében végrehajtott robbantás kulcsfigurája Roman Cservinszkij volt, aki megtervezte a műveletet, megszervezte a csapatot, és gondoskodott a kiképzésükről. A végrehajtáshoz az Andromeda nevű vitorlást bérelték ki álneveken, a parancsnok egy kommandós volt, a legénységet pedig egy kapitány és egy matróz alkotta.

Az újságírók ismerik a résztvevők kilétét, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra nevüket – több férfi és egy nő érintett – hogy elkerüljék, hogy orosz halálosztagok célpontjává váljanak. A nyomozás eredményei egybevágnak a német nyomozók és más külföldi titkosszolgálatok megállapításaival.

Az akció költségei 300 ezer dollárra rúgtak, és a finanszírozás magánforrásokból származott. Valerij Zaluzsnij, aki akkor a hadsereg főparancsnoka volt és most Londonban nagykövet, jóváhagyta a művelet megindítását. Az Egyesült Államok megpróbálta leállítani a műveletet, de sikertelenül – olvasható a hetilap cikkében. 

Már az orosz invázió előtt felmerült az ukránokban az igény, hogy valamit tenni kellene a két tengeralatti vezetékkel. Az előkészületek felgyorsultak a Moszkva által megindított támadás után. Először olyan búvárokra volt szükség, akik képesek voltak 100 méteres mélységben dolgozni, és vállalták a vele járó egészségi kockázatokat. A cél az volt, hogy jelentős kárt okozzanak az orosz hadigazdaságnak, amely milliárdos bevételeket szerzett az európai gázexportból. A vezetékeken keresztül évente közel 60 milliárd köbméter földgáz érkezett Európába, de két évvel ezelőtt a szállítások megszakadtak, mivel a Kreml így próbált nyomást gyakorolni Németországra.

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 27. 11:08 Szerkesztve
Amatőr ukrán búvárok egyetlen parancsnokkal az élükön robbantottak, s minderről Amerika semmit sem tudott úgy, hogy nem tudták megállítani... Ja. S mindezt a német "oknyomozó" "újságírók" meg a CIA, meg a nyugati országok plusz egy keleti Tusk(ó) rezzenéstelen pofával elő is adnak. Ezek nem normálisak. Ennyi.
sexykitty-5000094
2024. szeptember 27. 10:57
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­l­­­d­­­ ­a­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­p­­u­n­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
strz-123
2024. szeptember 27. 10:52
A 2014-es puccsot amerika hajtotta végre, az új kormány tagjait amerika válogatta ki, a bevezetett gazdasági változások amerikai érdekeket szolgáltak, az ukránok katonai felkészülését amerikai tisztek vezették és amerikai szenátorok utazgattak oda szítani bennük a harci lángot, a szükséges informatikát, felderítést, információkat és technikai vezetést amerika szereli fel, kezeli, hajtja végre és biztosítja az ukránoknak, és legvégül a túléléshez szükséges pénzt és fegyvert amerika és a saját hangon beszélni nem merő NATO országok biztosítják. El ne felejtsük hogy amikor az ukránok tárgyaltak Isztanbulban a békéről, és a megállapodás küszöbén voltak az oroszokkal amerika nevében Boris Johnson jelent meg azonnal Kijevben, mire Zelenszkij a tárgyalódelegációja főnökét kivégeztette és azonnal kijelentette hogy az utolsó ukránig harcolnak ÉS MOST HIGGYÜK EL, HOGY EGY ILYEN KÉRDÉSBEN EGY UKRÁN NYUGDÍJAS VOLT A FŐNÖK, MÁSOK CSAK TUDTAK RÓLA, AMERIKA VISZONT NEM TUDTA MEGÁLLÍTANI:))))))))
Dixtroy
2024. szeptember 27. 10:52
Akkor most Németország ugye hadat üzen Ukrajnának, illetve de facto már be is állt a hadiállapot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!