„Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást” – őrjöng az Európai Bizottság a magyar kormányfő döntése miatt

2024. október 28. 15:09

Az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy Orbán Viktor látogatása kizárólag a Magyarország és Grúzia közötti kétoldalú kapcsolatok keretében történhet.

2024. október 28. 15:09
null

Nyitókép: Photo by FREDERICK FLORIN / AFP

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, szombaton parlamenti választást tartottak Georgiában, amelyet a Grúz Álom nevű jobboldali, békepárti párt nyert a voksok 54 százalékával. A párt 91 mandátumra számíthat a 150 fős törvényhozásban, amely a képviselői helyek 60,6 százaléka.

Vasárnap arról is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Georgiában (Grúzia) október 28-29-én. A Politico azonban azt állította, hogy a magyar miniszterelnök találkozója georgiai hivatali partnerével „szakítás” az Európai Unió többi vezetőjével.

Orbán Viktor vasárnap megerősített georgiai látogatása csak nemzeti minőségben történhet,

mivel a magyar kormányfő nem beszélhet az Európai Unió nevében, annak ellenére, hogy Magyarország tölti be az unió soros elnöki posztját” – mondta a brüsszeli lapnak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata.

Az Európai Bizottság szóvivője is megszólalt

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra az Európai Uniótól, hogy Grúziába utazzon – fogalmazott az EU-s diplomatához hasonló módon az Európai Bizottság szóvivője annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök Tbiliszibe utazik.

A szóvivő kijelentette, hogy Orbán Viktor látogatása kizárólag a Magyarország és Grúzia közötti kétoldalú kapcsolatok keretében történhet.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától arra, hogy Tbiliszibe látogasson” – jelentette ki a szóvivő több alkalommal is a HVG beszámolója szerint. A Mandiner korábban arra is rávilágított, hogy ehhez hasonlóan fogadták korábban azt is a nyugati sajtóban, amikor Orbán Viktor az orosz–ukrán háború megoldása érdekében békemisszióba kezdett, ennek ellenére a magyar kormányfő nem mondott le a terveiről.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. október 28. 17:20
Ha úgy lenne, (nincs úgy), hogy mint soros elnök ment volna oda, milyen eu-s jogszabály tiltja?
sexykitty-5000128
2024. október 28. 17:17
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­k­­e­l­­­d­­ ­a­­ ­s­­z­e­x­i­­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Da Vinci
2024. október 28. 17:17
Mikor mondta Orbán, hogy a Bizottság nevében megy???? Ti idióta BALFASZOK!!! 🤮🤮🤮
bondavary
2024. október 28. 17:15
Azért ez már röhejes. Orbán attól, hogy Magyarország az EU soros elnöke, nem mehet magyar miniszterelnökként sehova? De amikor az EP-ben, mint az EU soros elnökségét betöltő ország miniszterelnöke, elővezeti az elnökség programját, akkor nem úgy fogadják, hanem az előterjesztett programot figyelembe sem véve, mint miniszterelnököt támadják politikája miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!