Szokatlan lépés Zelenszkijtől: személyesen jelenik meg egy németországi találkozón

2024. szeptember 05. 19:19

További fegyverszállításokat fog kérni a nyugati partnerektől, különös tekintettel a nagy hatótávolságú rakétákra és légvédelmi rendszerekre.

2024. szeptember 05. 19:19

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan személyesen vesz részt a szeptember 6-án megrendezésre kerülő ramsteini találkozón, amelyet a németországi amerikai légi támaszponton tartanak – írta meg az Ukrajinszka Pravda. A találkozó jelentőségét az elnök jelenléte tovább fokozza, hiszen ezzel is demonstrálni kívánja az ukrajnai háborús helyzet komolyságát. Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint Zelenszkij személyesen fog további fegyverszállításokat kérni a nyugati partnerektől, különös tekintettel a nagy hatótávolságú rakétákra és légvédelmi rendszerekre.

Az elnök látogatása szokatlannak számít a Ramstein-formátumú találkozók történetében, hiszen ezek korábban főként technikai jellegű egyeztetések voltak. Az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG), amely az Ukrajnát támogató országok minisztereiből áll, a háború kezdete óta rendszeresen megvitatja a katonai segítségnyújtás lehetőségeit. A fegyverszállítások koordinálása eddig is központi kérdés volt, de Zelenszkij jelenléte politikai színezetet adhat a találkozónak.

A találkozót megelőző napokban Rusztem Umerov, Ukrajna új védelmi minisztere, intenzív diplomáciai egyeztetéseket folytatott Kijev legfontosabb szövetségeseivel. Csütörtök este Berlinben találkozott Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, ahol valószínűleg az volt a fő téma, hogy Németország a költségvetési korlátok ellenére képes lesz-e újabb fegyvercsomagokat biztosítani Ukrajnának a következő hónapokban.

Umerov korábban Washingtonban is tárgyalt, ahol az amerikai Biden-kormányzat hangsúlyozta, hogy az ország légvédelmének további bővítése prioritást élvez. Az Egyesült Államok, amely az ukrán háború legfőbb katonai támogatója, folyamatosan biztosítja Kijev számára a védekezéshez szükséges eszközöket. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elítélte az ukrajnai polgári célpontok elleni orosz támadásokat, és megerősítette, hogy a 

Ramsteinben tartandó találkozón az Ukrajnának nyújtott további légvédelmi támogatás kerül előtérbe.

A ramsteini találkozón tehát tovább erősödhet Ukrajna katonai támogatása, amely elengedhetetlen az orosz agresszióval szembeni ellenálláshoz.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. szeptember 06. 11:29
Megkapja a Taurust. Azon lövik haza.
europész
2024. szeptember 05. 21:43
Le akar lecelni a haboru elol.Most keszitik elo a menekulesi utvonalat.
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 05. 21:08
Lehet jókat viccelődni, de nem árt tudni, hogy Ramstein a legnagyobb USA atombázis Európában. Erős szimbolikus üzenete van, ha beengednek egy ilyen Strangelove-t a többszáz atomtöltet közé. Ha rá akarnak tenni a viccekre egy lapáttal, akkor felültetik Zselét egy atombombára, úgy küldik haza.
Csigorin
2024. szeptember 05. 20:44
További fegyverszállításokat fog kérni ez valoban nagyon szokatlan, eddig mindig csak kovetelt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!