Bajban a román polgármester, az EU-s pénzek okozhatják a vesztét

2024. szeptember 12. 10:21

Lucretia Cadart, Déda polgármesterét azzal gyanúsítják, hogy 38,5 millió forint értékű uniós támogatást sikkasztott el.

2024. szeptember 12. 10:21

Nyitókép: Kutay Tanir/Getty Images

Európai uniós pénzek elsikkasztásának gyanújával őrizetbe vettek egy Maros megyei polgármestert – közölte szerdán a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) marosvásárhelyi kirendeltsége. Lucretia Cadart, Déda polgármesterét azzal gyanúsítják, hogy 484 ezer lej (38,5 millió forint) értékű uniós támogatást sikkasztott el. A polgármesterrel együtt 24 órára őrizetbe vették a projektmenedzsert és egy harmadik személyt is.

A Maros megyei település önkormányzata 2018-ben nyert meg több pályázatot a Humán Erőforrás Operatív Program keretében.

A bevonó jellegű társadalomra törekvést és a szegénység felszámolását célzó projektek keretében 336 hátrányos helyzetű személynek kellett volna vállalkozási tanácsadást nyújtani, 20-nak pedig támogatást adni új vállalkozások létrehozásához és menedzseléséhez.

A DNA közleménye szerint 2021 és 2023 között Lucretia Cadar, a két másik őrizetbe vett személy segítségével több hátrányos helyzetű dédai lakost rávett, hogy vállaljanak ügyvezetői tisztséget helyi vállalkozásoknál.

A szóban forgó cégek nevére az uniós támogatásból több haszongépjárművet, kilenc quad és egy UTV járművet vásároltak, melyeket jogosulatlan cégek használtak gazdasági tevékenységre.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Erdélyi magyar hadisírokon román trikolór, pofátlanság?

Sok a bizonytalanság, de egy biztos: a Honvédelmi Minisztérium azt válaszolta a HVG kérdésére, hogy bár informálisan tud a Házsongárdi temetőben történtekről, a román fél hivatalosan nem értesítette a román nemzeti színű szalagok kihelyezéséről.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2024. szeptember 14. 10:25
Azzal gyanúsítani egy szőröstalpút, hogy lop??? Hát ez a lételemük...
paperfellow
2024. szeptember 13. 05:11
A románokrnál ez népi hagyomány. Nem én mondom, hanem a miniszterük.
Dunhill67
2024. szeptember 12. 17:03
bezzeg...
p3d0fidesz
2024. szeptember 12. 13:21
Erre itthon legyintenének... amatőr... Na de várjuk ki majd a végét Jön fel a Tisza, a vártnál jobban Bajok lesznek idehaza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!