Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Itt van a szocialisták és a liberálisok kívánságlistája Von der Leyennek

2024. július 04. 12:09

Ezt kell teljesítenie a Bizottság elnökének a támogatásuk elnyeréséhez.

2024. július 04. 12:09
null

A héten állítja össze „kívánságlistáját” a Néppárt, a Szocialisták és Demokraták (S&D), valamint a liberális Renew Europe képviselőcsoport a 2024-2029-es ciklusra vonatkozóan – számolt be róla az Euractiv. Ezek a listák képezik majd az alapját a három képviselőcsoport és Ursula von der Leyen tárgyalásainak. A listában a képviselőcsoportok azt gyűjtik össze, hogy milyen döntéseket várnak az uniós szervek következő ötéves ciklusában.

Az Euracitv által látott lista a portál szerint arról árulkodik, hogy a képviselőcsoportoknak számos kulcsfontosságú kérdésben eltérőek az álláspontjaik.

Ez igencsak megnehezíti Von der Leyen dolgát, aki azon dolgozik, hogy még a július 18-án esedékes „megerősítő szavazás” előtt elkészítse politikai programját.

Valószínűleg éppen ezért igyekszik megkeresni más pártcsaládokat is von der Leyen, hogy ezáltal biztosítsa magának a megválasztásához szükséges 361 szavazatot az Európai Parlamentben. Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a bizottság elnöke a Zöldeknek udvarol

Ezt is ajánljuk a témában

Az Euractiv azt is összegyűjtötte, hogy a három képviselőcsoport listája jelenleg milyen prioritásokat tartalmaz. 

Mezőgazdaság

A képviselőcsoportok álláspontjai az agráriumot illetően meglehetősen eltérők, különösen a „környezetvédelem” tekintetében. Abban viszont egyetértenek, hogy tenni kell a gazdák méltányos díjazása érdekében, valamint vissza kell szorítani a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.

Energia, környezetvédelem, közlekedés

A három csoport mindegyike azt szeretné, ha nagyobb hangsúlyt kapna az energiaellátás biztonsága, és mindannyian egyetértenek a klímacélokkal is. Az Európai Néppárt és a Renew azonban az energetikai átmenet ipari hatásait hangsúlyozza, míg az S&D a kapcsolódó társadalmi költségek mérséklésére összpontosít.

Az Európai Néppárt szeretné felülvizsgálni az új, belső égésű motorral hajtott személygépkocsik 2035-ös de facto tilalmát. Hasonlóképpen, az EPP az erdőirtásról szóló rendelet elhalasztását szeretné. 

Gazdaság

Az S&D cselekvési terve itt nagymértékben eltér a többiekétől. Az S&D azt kéri, minden uniós kiadáshoz csatoljanak egy „szociális záradékot”, ami szöges ellentétben áll a néppártiak által szorgalmazott versenyképességi „feltételrendszerrel”. Az S&D továbbá a „gazdagok” megadóztatását is kiemelte prioritásként kezeli. A Renew az „uniós szintű jogharmonizációra” fekteti hangsúlyt, valamint azt szorgalmazza, hogy bővítsék az unió saját bevételeinek a forrásait. 

Külpolitika és védelem

Miközben a három képviselőcsoport egyértelműen hangsúlyozza a biztonság és a védelem fontosságát a következő ciklusban, eltérően vélekednek arról, hogy miként finanszírozzák ezeket a törekvéseket. 

Abban viszont egyetértenek, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás kulcsfontosságú. 

A Renew továbbá a leghatározottabban kiáll amellett is, hogy „az EU valamennyi külügyi hatáskörét teljes mértékben össze kell hangolni”. 

Migráció

A migráció kérdésében mind a Renew, mind az S&D hangsúlyozza az EU migrációs politikájának „humánus megközelítését”, új jogi utakkal, amelyek biztosítják, hogy a „szakképzett munkaerő” eljusson a kontinensre, és elutasítják a menekültügyi eljárások kiszervezését az unión kívülre. 

Az EPP új migrációs megállapodásokat szeretne kötni Malival, Nigerrel, Csáddal, Nigériával és Etiópiával, valamint új jogszabályokkal gyorsítaná fel a kiutasításokat. A Renew és az EPP egyaránt a Frontex, az EU határvédelmi ügynökségének megerősítését szorgalmazza.

Ezt is ajánljuk a témában

Meghívó a migránsoknak

Miközben ismét nő a nyomás Európán, és a kontinenst körülvevő válságterületek mindegyikén fokozódik a feszültség, Brüsszelben már készül az újabb migrációs paktum.

Van egyáltalán értelme a programoknak? 

A listán végignézve viszont árulkodó, hogy bár a képviselőcsoportok többször is említik a versenyképességet mint prioritást,

a technológia programpont egyik pártnál sem szerepel kiemelkedő helyen.

Azt is érdemes felidézni, hogy az Európai Néppárt hiába próbálja magát a baloldaltól picit jobbra pozícionálni, már régen bebizonyosodott, hogy az összes lényeges kérdésben a baloldallal ért egyet a frakció.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­­k­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­­c­­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
omega
2024. július 04. 17:00
Nekem is van egy kívánságom, és úgy tűnik, hogy meg fog valósulni.
Kybon
2024. július 04. 16:32
A libcsiket le fogják vágni a behódítók! Jók lesznek levesnek meg sültnek. Ahmed Kuntakinte ébred...
remi
2024. július 04. 16:02
Ergo marad minden a régiben, vagyis az EPP leosztja magának az összes lényeges pozíciót, dob egy-két csontot a szélsőkomcsiknak meg a legszélsőkomcsiknak, aztán cserébe az EP-ben a grüntéboly vagy bármelyik legszélsőkomcsi söpredék bármit terjeszt be az 5 évig meg lesz szavazva. Ez így megy ciklusok óta. Mondjuk ahogy nézem a számokat, urszulafonfájzer azért nem lehet 110% nyugodt, 5 éve a jelenleginél jóval több tartalék volt papíron a megszavazása mögött aztán mégis a gyakorlatban ormány 13 szavazatával lett megszavazva. De majd addig szavazgatnak amíg ki nem jön a megfelelő eredmény,a zejuban ez így szokás. Amúgy a kallas nevű, féktelen és fékezhetetlen ruszofóbiában szenvedő atomháborús uszító megszavazása még urszulafonfájzernél is komolyabb veszélyeket rejt magában, az a nő elmebeteg, neki nem drága az ha londonisztán vagy berlinisztán vagy párizsisztán megatonnákat kap, lényeg, hogy kielégíthesse a féktelen ruszofóbiáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!