Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Terror Oroszországban: templomokat és zsinagógát támadtak meg egy vallásos ünnepen

2024. június 24. 13:31

Hat fegyveres összesen 19 rendőrt és civilt, köztük egy papot gyilkolt meg Dagesztánban az ortodox pünkösd ünnepén.

2024. június 24. 13:31
null

Nyitókép: Handout / Russia's National Antiterrorism Committee / AFP

 

Dagesztánban, Oroszország észak-kaukázusi köztársaságában 19 rendőrt és civilt gyilkoltak meg fegyveres támadók – írja a BBC. Az akció célpontjai templomok, egy zsinagóga valamint egy rendőrőrs voltak. A meggyilkoltak között van egy ortodox pap is. 

Az összehangolt támadások Derbent és Mahacskala városában történtek, mikor a helyi keresztények az ortodox pünkösdöt ünnepelték.

 A támadókat hivatalosan még nem azonosították, de Dagesztánban már a múltban is volt iszlamista támadások színhelye. 

A köztársaság vezetője, Szergej Melikov azt mondta, hogy tudják ki áll a támadások megszervezése mögött, de nem közölt részleteket. Melikov háromnapos gyászt rendelt el. A politikus egy Telegramon megosztott videóban azt állította, hogy a támadást külföldön szervezték meg: „Értjük, hogy ki van a terrortámadások megszervezése mögött, és milyen céljuk volt” – jelentette ki Szergej Melikov. 

A közösségi oldalakon megosztott felvételeken látható, hogy sötét ruhás személyek rendőrautókra lőnek.

Kik állhatnak a támadás mögött?

A rendőrség őrizetbe vette Magomed Omarovot, a Mahacskala melletti Szergokalinszkij kerület vezetőjét, miután a jelentések szerint két fia is a vasárnapi merényletek elkövetői között volt. Az orosz hírügynökségek hétfő reggel arról számoltak be, hogy a merényletek után indított terrorellenes művelet mostanra véget ért.

Dagesztán Oroszország egyik legszegényebb része, és túlnyomóan muszlimok élnek itt. 

2007 és 2017 között a Kaukázusi Emirátus, majd később a Kaukázusi Iszlám Emirátus nevű dzsihadista szervezet is támadásokat hajtott végre Dagesztánban 

és a szomszédos orosz köztársaságokban, Csecsenföldön, Ingusföldön és Kabardino-Balkáriában. A Moszkva melletti Krokuszban márciusban elkövetett támadást követően a hatóságok Ukrajnára és a Nyugatra mutogattak, noha az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2024. június 24. 15:53
Rohadt dög terroristák.
llnnhegyi
2024. június 24. 15:36 Szerkesztve
Iszlám terrorizmus. Ideje van a Putyin-Bibi szövetségnek!
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. június 24. 15:20 Szerkesztve
kik állhatnak a támadás mögött? biztos nem amerika meg CIA, az ki van zárva, azok nem ilyenek
lauderstenonis-2
2024. június 24. 15:18
Helyes fogyjanak csak. Dagesztánban az utolsó népszámlálás szerint 3,3% volt az oroszok aránya. Egyszerűen az ottanik közül páran nem kérnek a birodalmi Oroszország gyarmati elnyomásából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!