Személyesen tárgyalt a magyar és a német honvédelmi miniszter az ukrán helyzetről

2024. június 19. 06:04

Boris Pistorius és Szalay-Bobrovniczky Kristóf a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban is egyeztettek.

2024. június 19. 06:04
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Berlinben, miután tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel. A magyar tárcának az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében idézték Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint 

az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia,

 Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását.   

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő félév védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal. Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. 

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter kifejtette: 

Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik,

 „ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is”.   

A Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy 

csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi helyzet szerint nincs katonai megoldása.   

„A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, 

sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, 

és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem” – erősítette meg a honvédelmi miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 19. 19:34
Ez a kaszinós zsidó egy magyarokat kiárusító, áruló geci, habsburgostól, németestől, csádostól. Takarodjon!
llnnhegyi
2024. június 19. 11:41 Szerkesztve
Szalay Bobri Kristóf honvédelmi miniszter,operett miniszter! Mária Terézia osztrák qrva rajongója!!??? Diszegyenruha, díszőrség! Csád!! Leváltani nagyon sürgősen!
mandala-3
2024. június 19. 09:45
ugyí máriaterézia laktanya Petőfi helyett!!!!! Ebből már tudható a tárgyalás eredménye, vagy nem??? Ez a pali képes aláfeküdni a németeknek.
gyzoltan-2
2024. június 19. 08:45 Szerkesztve
Magyarország aláírta! -sorban, az elé-tett szankciókat, bojkottot, háborúra is okot adó nyilatkozatokat..! -mint mindenben, érvényesül a zsidó dominancia! Nagy a sikerünk! Még az izraeli nagykövet is megdicsért! Zsidóságunk töretlen, vélem, hogy zsidóságban már Izraelt is lehagytuk, talán még az USA-t is... -lehet, hogy már felkerültünk a célpont listára..?! -avagy le se kerültünk róla... A jelenlegi Magyarország állásfoglalását ismerjük... -azért érdekelne a magyarság véleménye is... -ja, hogy azt is az ők képviselik.., hát vegyük tudomásul, mert mit is tehetnénk..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!