Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Politico izgatottan követi a „szélsőjobboldali törést”

2024. május 23. 14:34

Vagyis Le Pen és az AfD miniharcát; amiatt is aggódik, hogy az AfD kitúrásával az ECR és az ID közeledhet.

2024. május 23. 14:34

Fotó Marine Le Pen 2021-es budapesti látogatásáról. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

***

Bár előretört az európai „szélsőjobboldal” – írja a Politico – a két legjelentősebb párt közötti viszály tönkreteheti a győzelmi parádét, még mielőtt pezsgőt bontanának.

A lap emlékeztet: a héten robbant ki az Alternatíva Németországnak (AfD) és Marine Le Pen franciaországi Nemzeti Tömörülése (RN) között a (mini)viszály; eközben az AfD a második, Le Penék az első helyen állnak a népszerűség tekintetében saját hazájukban, a két párt önmagában 50 EP-mandátumot vihetne a következő választásokon, és komoly bevándorlásellenes, nemzeti erőt alkotnának. Vagy talán fognak is.

Ezt is ajánljuk a témában

Azonban Le Pen nem közeledne túlzottan a németekhez, s az AfD listavezetőjének, Maximilian Krahnak a nácikkal kapcsolatos megjegyzéseivel indokolták ezt – ráadásul időközben a német hatóságok Kína részére való kémkedéssel is megvádolták Krah egyik asszisztensét. Az RN így közölte, nem kerülhet egy frakcióba az AfD-vel az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportjában.

A német párt kissé páriaszagú lett, lévén az ID-csoport más részei, mint például Matteo Salvini Ligája és a dán néppárti Anders Vistisen is az AfD kizárását követelte. Ha ki nem is zárják, a választások után simán kihagyhatják – vélekedik a lap által megkérdezett szakértő.

A Politico szerint a feszültség bizonyos szempontból nem újdonság: Európa „szélsőjobboldala” már most is megosztott az EU színterén, három külön táborra oszlik meg az Európai Parlamentben: az euroszkeptikusok és a nacionalisták keményjobboldali táborára, az ECR-re, amelybe beletartozik Giorgia Meloni pártja és a lengyel PiS; a szélsőjobboldali ID-csoportra; illetve Orbán Viktorék, akik egyelőre függetlenek, de jelezték: örömmel belépnek az ECR-be.

A lap úgy véli, a „szélsőjobb” is megosztott, Oroszország ukrajnai háborúja megosztó téma, akárcsak a Kína-politika; az AfD oroszbarátabb, Le Pen igyekszik konszolidálni saját imázsát, és ennek része lehet az elhatárolódás is.

Ha viszont az AfD kimarad az ID-ből, vetik fel, az ID és az ECR közötti szakadék is szűkül.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:14
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­­k­­­e­l­­d­ ­­­a­ ­s­z­­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
makucsera
2024. május 23. 18:00
Választásig betartják a judeo-liberális PC-cenzúrát, az AfD meakulpázik egyet, választás után pedig bár a kutya ugat, a karaván halad ...
Tommaso
2024. május 23. 17:01
Egyetlen dolog biztos 100%-ban az EP-választásokkal kapcsolatban. A FIDESZ-képviselők %-os aránya júniustól KEVESEBB LESZ:
Tommaso
2024. május 23. 16:59
robertdenyiro befosott, csak még nem tud róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!