Nógrádi: Ukrajnának vége, ha az elnökválasztásig nem kapja meg az újabb amerikai támogatást

2024. február 25. 10:42

A biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai pénzügyi támogatás és nagy hatótávolságú fegyverek nélkül jelenleg nincs esélye Ukrajnának a háború megfordítására.

2024. február 25. 10:42
null

Jelenleg alig van rá esély, hogy Ukrajna érdemi eredményeket érjen el az oroszokkal szemben, a harmadik évébe lépő orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin gyors győzelme helyett egy állóháborúvá változott – ismertette Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a mostani helyzetet. Úgy látja, 

csak akkor lesz fegyverszünet és béke Ukrajnában, ha a kijevi vezetés feje fölött erről megállapodik az Egyesült Államok és Oroszország.

A szakértő szerint az ENSZ békejavaslatának elfogadása gyakorlatilag azt jelentené, hogy Moszkva önszántából lemond a Krímről és a többi megszállt ukrajnai területről és még háborús jóvátételt is fizet Kijevnek, ami utópia.

Ukrajna nagyon nehéz helyzetben van, – részletezte Nógrádi György – mivel az ukrán költségvetés a hadsereg szükségletét sem tudja teljes egészében fedezni, az ország működéséhez nyugati segítségre van szükség. Ez a pénzügyi támogatás ugyanakkor akadozik, mivel Washingtonban továbbra sem hagyták jóvá a republikánusok a több, mint 60 milliárd dolláros újabb ukrán csomagot. Nógrádi György szerint 

ha a novemberi amerikai elnökválasztásokig nem sikerül jóváhagyni ezt a támogatást, Ukrajnának vége.

A legújabb becslések szerint az ország újjáépítéséhez 500 milliárd dollárra lesz szükség, a lapok pedig már le vannak osztva az amerikai vállalatok között Nógrádi szerint. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, nem valószínű, hogy Oroszország újabb háborút akar indítani és támogatni akarja Moldova oroszbarát részét. Felidézte: az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy 

Transznisztria, Moldova oroszbarát, nemzetközileg nem elismert szakadár területének a vezetése február 29-én bejelenti, hogy Oroszországhoz kíván csatlakozni. Ismert, az orosz-ukrán konfliktust megelőző napokban hasonlóképp tettek a kelet-ukrajnai szakadár területeken is.

Nógrádi György ezzel kapcsolatban kiemelte: Moldovának jelenleg nyugatbarát kormánya van, amelynek célja a minél gyorsabb integráció a nyugati szövetségi rendszerebe. Az ország ezt sokáig úgy akarta elérni, hogy egyesül Romániával, ám ezek a tervek mára elvesztették realitásukat, mivel Moldovában egyre jellemzőbb a románellenesség.

Ezt is ajánljuk a témában

Nógrádi szerint ugyanakkor a szakadár moldovai területeken állomásozó orosz csapatok indíthatnak támadást, ha ilyen parancsot kapnak Moszkvából, ám Putyin dolgát jelentősen megnehezítené, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területekkel ellentétben Moldova nem határos Oroszországgal.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. február 27. 07:41
Amiota a professzor ur orbancsicska lett, egyre nagyobb baromsagokat mond / josol. Van az a [kormanyzati] penz.
Tommaso
2024. február 27. 00:28
Az ukran szenvedesekert kizarolag az agresszor Orosz Birodalom a hibas/bunos.
Tommaso
2024. február 27. 00:26
Az orbanlakajja sullyed Nogradi hetente legalabb egyszer megjosolja Ukrajna veget. Plusz pizt kap erte.
Antifleto
2024. február 25. 21:03
Nem lehetne lajajakab11 -et és sexykitty-43 -at összezárni egy privát topic-ba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!