Újabb diplomáciai krízis? Orosz fegyvergyártókkal tárgyal az USA arab szövetségese

2023. május 28. 10:00

Szaúd-Arábia nyugati szankciókkal sújtott cégeket hívott kereskedelmi egyeztetésre.

2023. május 28. 10:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hét nyugati szankciók által sújtott orosz céget hívott egy kereskedelmi egyeztetésre tárgyalni Szaúd-Arábia – számol be a Guardian, amely felhívja a figyelmet: Szaúd-Arábia „nyitottsága arra, hogy az Ukrajna lerohanásában játszott szerepük miatt a nyugati államok által szankcionált orosz cégekkel üzleti kapcsolatokat teremtsen,

A tárgyalási céllal Rijádba hívott cégek között ott a Vertoljoti Rosszii (azaz Orosz Helikopterek), a Ka-52 Aligátor helikopter gyártója; a Kamaz tehergépjármű-gyártó, melynek teherautói Iszkander rakétákat, Typhoon csapatszállítói pedig orosz katonákat szállítanak; és ott lesz a Rosztyeh is, az orosz állami tulajdonú fegyverrendszer-fejlesztő és katonai technológiai cég, melynek nevéhez többek között a TOS-1A Szolncepjok rakétasorozat-vető, illetve az ISDM Zemljegyelije aknavető rendszerek kötődnek. Mikor az Egyesült Államok szankció alá vette a Rosztyehet, indoklásában úgy írta le, mint „Oroszország védelmi, ipari, technológiai és ipari szektorának sarokkövét”.

Emellett jelen lesz a tárgyaláson a Roszatom, az orosz állami tulajdonú atomenergia-mamut,

amely Magyarországon és Törökországon kívül ezek szerint akár Szaúd-Arábiában is nagyprojektbe kezdhet majd.

A Guardian név nélkül nyilatkozó forrása szerint az oroszok „üzleti projektekre közös befektetést letárgyalni, az olaj- és gázárak fenntartásában nyújtott segítségért, illetve egyéb diplomáciai segítséget keresve” jönnek Rijádba, a szaúdi fél pedig befektetési irodát nyitna Moszkvában. Egy hasonló kereskedelmi tárgyalássorozaton már túlvan az Egyesült Államok egyik legrégebbi közel-keleti szövetségese – Kínával, igaz, ott hadiipari cégek nem voltak jelen.

A Guardiannek az Egyesült Államok külügyminisztériuma a történteket úgy kommentálta, „arra biztatjuk az országokat, hogy végezzék el a megfelelő háttérellenőrzéseket, és tartózkodjanak a szankcionált személyekkel való tranzakciók lebonyolításától, hogy elkerüljék a szankcióknak való kitettséget”.

Ez virágnyelven azt jelenti, hogy az Egyesült Államok fontolgatja Szaúd-Arábia szankcionálását.

Mértékadó amerikai törvényhozók közben Washingtonban is aggódva figyelik Szaúd-Arábia mozgását. Richard Blumenthal connecticuti szenátor például aggodalmát fejezte ki amiatt, mert Szaúd-Arábia szerinte érzékeny amerikai katonai információkat oszthat meg az oroszokkal, Ro Khanna kaliforniai demokrata képviselő, Barack Obama volt kereskedelmi miniszterhelyettese szerint pedig „Szaúd-Arábia Oroszországnak nyújtott támogatása, illetve emberi jogsértésekkel terhelt múltja okot ad az amerikai-szaúdi kapcsolat alapvető felülvizsgálatára”.

Kálid Al-Falih szaúdi befektetési miniszter nem lát az orosz-szaúdi együttműködésben semmiféle kivetnivalót, mert szerinte a világ mára többpólusú lett. A kooperáció szerinte „egy multipoláris világra vezethető vissza, ahol a feltörekvő középhatalmak saját érdekeiket fogják követni”. Hangsúlyozta azt is, hogy mivel országa Kínával folytatott kereskedelme már több, mint az USA-val és az EU-val folytatott kereskedelme összesen, „csak nem várják tőlünk, hogy ezt kockáztassuk pusztán azért, hogy egy bizonyos ország úgy érezze, az ő oldalán állunk?” – idézi Al-Falihot a Guardian.

Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. augusztus 05. 23:53
Az USA (deep state) a dollár világpénz jellegét az olajra alapozta. Ehhez speciális egyezményt kötött Szaúd-Arábiával, az uralkodói Fejszál családdal. Nemrégen viszont beleavatkoztak az uralkodói Fejszal család egy rituális arab ügyébe, az újságíró ismeretlen okból való likvidálásába. Hiba volt. Arab ember sértést rituálisan kezel, soha sem felejt. Mindenhez e szerint fog hozzá állni: lesni fogják, hol tudnak betartani, bosszúzni az őket megsértőknek. Nem fog jót tenni a dollárnak. Gyurcsány úr rituális szaúdi sértésére is áll a szaúdi harag a visszatérése esetén ... Ezt a hibát csak arab szokás szerint lehet kisimítani. Ajaj.
Advocate
2023. május 29. 08:39
Az USA lassan Birodalomból Irodalommá válik....
stug
2023. május 29. 03:07
A nemzetgazdaságilag alapvető orosz fegyverexport mostanra összeomlott, Indiának a már kifizetett felszerelést sem tudják leszállítani. Különösen jót tett neki az elmúlt 14 hónapos reklámkampány.
P_F_Juli
2023. május 28. 22:45
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!