Nagy az elégedetlenség a baloldalon

2023. december 20. 23:22

Minden szétesőben van, de ott az egyház biztos pontnak – mondja Russell Ronald Reno amerikai író, publicista. A katolikus teológiaprofesszorral a közelgő amerikai elnökválasztásról, a keresztény politikáról és a hagyományos kereszténység reneszánszáról az NKE konferenciáján beszélgettünk.

2023. december 20. 23:22
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Milyen várakozásai vannak az elnökválasztást illetően?
Ha nem Donald Trump lesz a republikánusok favoritja, akkor is populista jelöltet indítanak: Ron DeSantist, Vivek Ramaswamyt. De ott van a baloldalon Robert Kennedy Jr., aki legalább annyira populista, mint Donald Trump, és ugyanúgy utálja őt a média. Látható, hogy van egyfajta elégedetlenség az elittel szemben.

Joe Biden rekordrészvételt hozó választáson aratott győzelmet 2020-ban. Van még tartaléka Trumpnak, lehet esélye Bidennel szemben?
Természetesen van esélye. Sokan kiábrándultak Bidenből, nagy az elégedetlenség a baloldalon. Ráadásul Trumpnak az ellene indított bírósági eljárások is az előnyére válhatnak.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet az ellenzékkel parolázik, felvonul a Pride-on. Ez most az amerikai diplomácia fő csapásiránya?
Ez tipikus, ez az amerikai ideológia: a szivárványos zászló. A 2026-os választás arról is fog szólni, hogy a szivárványos zászló az amerikai felett van-e.

Russel Ronald Reno. Fotó: SZILÁGYI DÉNES

Mit gondol az állítólag fokozódó politikai polarizációról?
A politikai polarizáció nyilvánvaló, és nem jó a berendezkedésre nézve, mert instabilitást okoz. De meg kell nézni, hogy ki uralja a rendszert: a „változás pártja” – neki van a legtöbb veszítenivalója. A polarizáció részben a „változás pártja” által képviselt permanens forradalom következménye. Nem szeretem a polarizációt, nem fogom letenni a fegyvert. Nem szabad hamis kompromisszumot kötni.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. december 24. 10:21
A hagyományos kereszténységnek már reszeltek. Aminek reneszánsza van, az a hitgyüli féle pünkösdi cionizmus.
P_F_Juli
2023. december 20. 23:40
Lassan nem tudom, hogy mit kellene demokrácián érteni. Amerikában egy elnökjelöltet el akarnak tiltani attól, hogy jelölt lehessen - azért mert nyerési esélyei vannak, és ő volt az előző elnök. Hogy fordulhat ilyen elő? Európában puccsolt parlamenti választás után az új kormány erőszakkal közmédiát foglal, az Ember nem jut szóhoz. Németeknél a jobboldali, szélsőségesnek csúfolt párt betiltásáról lebegtetnek híreket. Ilyenek a legvadabb kommunizmus jellemzői voltak eddig. A nyugat azzal szédítette a feltörekvő országokat, hogy demokrácia irányába ható politikát szeretnének megvalósítani, ott ahol addig kommunista diktatúra volt az uralkodó politikai irány. Amit ma nyugaton művelnek, az színtiszta DIKTATÚRA - és ezt mi ismerjük, hiszen ebbe taszítottak bele bennünket a 2. VH után. Lassan porlasztották szét a demokratikus elveket, úgy, hogy a választó semmit nem vett észre belőle, mivel nyugaton ez az érzés nem volt ismert. Tényleg világkormány felállítása a cél, egy birkanyáj felett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!