Egy másik Magyarország

2023. december 21. 06:40

Ilyen komolyan még nem vetették fel a Huxitot.

2023. december 21. 06:40
ORBÁN Viktor; DENKOV, Nikolai; FIALA, Petr;
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Azok, akik rendszeresen olvassák a külföldi lapokat, egyfajta retorikai váltást érzékelhettek a múlt heti uniós csúcstalálkozó után. Nem kis eufemizmussal fogalmazva eddig se volt valami jó a magyar kormány sajtója Nyugaton, de most nem egy olyan értékelést olvashattunk, amely asszociációt lát Orbán Viktor nevezetes kivonulása – melynek révén lehetővé vált, hogy a többi 26 uniós tagállam zöld utat adjon az 

EU és az Ukrajna közötti csatlakozások megkezdésére – és Magyarországnak az Unióból való esetleges távozása között. 

Ilyen komolyan még nem vetették fel a Huxitot. Természetesen önmagában nem is a konstruktívnak nevezett kivonulással van a baj – bár a patinás El País ezt »szégyenteljes epizódnak« minősítette –, hiszen pozitívumként is felfoghatjuk, hogy ezzel sikerült gesztust tenni Kijevnek, hanem az Ukrajnának szánt pénzügyi csomag blokkolásával, de legfőképpen az unalomig ismételt vétófenyegetésekkel.

Nem lehet félvállról venni, hogy az egyes lapokban miként vélekednek Magyarországról, hiszen a külföldi médiumok az ottani hangulat fokmérői, közvetítői. S ha dekódoljuk az általuk közvetített üzenetet, azt szűrhetjük le: a nyugati adófizetőknek már nagyon kezd elegük lenni Magyarország ügyeskedéseiből. 

Feltűnő, mennyire kemény bírálatokat fogalmaztak meg a térségbeli médiumok, 

a Delo nevű szlovén, vagy a Vecernji List – egyébként konzervatív – horvát napilap. 

Ez nagyon is komoly fejlemény. Itthon ugyanis a politikai vezetés hajlamos elfelejtkezni arról: nem azért szerepelnek jól az egyes külföldi választásokon a populista politikusok, mert a nyugati választók annyira csodálnák miniszterelnökünket, hanem mert elegük volt az addigi politikai elitből, vagy keményebb menekültpolitikát várnak el a kabinettől.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mirage-2
2023. december 22. 19:41
Ha így lesz te hova futsz ?????
nempolitizalok-0
2023. december 22. 13:06
Dehogy huxit. Elvtársaid felelősségrevonása egy fél év múlva. Hiába álmodoznak huxitról.
hinike2
2023. december 21. 20:41
népszarás barom
Sanyi72
2023. december 21. 20:25
Hülye vagy rónay. Kit érdekel,mit ugatnak? Kevesebb migránst akar a nyugati nép? Hát akkor megint orbánt kell támogatniuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!