Német EP-képviselő a kárpátaljai magyarságról: „Az ottani emberek nagyon jól élnek, mindent megtehetnek magyarul”

2023. november 22. 11:48

Erőszakos ukránosításról szó sincs – jegyezte meg Viola von Cramon-Taubadel.

2023. november 22. 11:48

Clara Lipkowski, a t-online német mobilszolgáltató szerkesztője elemzőket, politikusokat szólaltatott meg a magyar-ukrán viszonnyal kapcsolatban. A szerző azt írja, a szakértők csak kifogásnak tartják, hogy Orbán Viktor az ukrajnai magyar kisebbségre hivatkozva igyekszik megfúrni a felvételi tárgyalások megkezdését Kijevvel. „A Kreml-barát politikus vétóval fenyegetőzik, de meg tudja torpedózni a jövő hónap közepére tervezett döntést. Ám elemzők szerint igazából hideg politikai számítás vezérli” – olvasható a cikkben.

A pozsonyi Globsec munkatársa, Dmitro Tuzsanszkij megjegyezte: a Fidesz az utóbbi 3 évben átszámítva jó 250 millió eurót pumpált Kárpátaljába. Szerinte az a probléma, hogy „gyakran nem kötötték az ukrán hatóságok orrára, mire adtak pénzt”.

Viola von Cramon-Taubadel német zöldpárti EP-képviselő szerint egyértelmű: „Kárpátalja csak egy eszköz Orbán számára”. A képviselő vitatja, hogy a kisebbség elnyomott lenne: „Ha megnézzük, milyen jogokkal rendelkeznek a magyarok a régióban, aligha találunk más kisebbséget, amelynek több joga lenne” – mondta a politikus a t-online-nak.

„Az ottani emberek nagyon jól élnek, mindent megtehetnek magyarul, sőt, Magyarországra is járhatnak tanulni”. Erőszakos ukránosításról szó sincs – jegyezte meg.

Cramon-Taubadel szerint „Orbán azért bújik a kárpátaljai magyarság háta mögé, mivel meg akarja kapni a befagyasztott uniós pénzeket. Azaz próbálja sarokba szorítani az EU-t”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2023. november 28. 08:47
Viola von Cramon-Taubadel arcátlanul hazudozik, más arcátlan hazudozókra hivatkozva érvel. Létezik Magyarországon egy újságírói etikai kódex, melyet illene ismerni a gátlástlanul hazudozó Viola von Cramon-Taubadel is! Etikai kódex Elfogadta: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendkívüli küldöttgyűlése 2011. szeptember 24-n. 4.1. Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.
akiaki
2023. november 27. 23:10
mások életével ne szórakozz, te büdös ribanc!
letsgobrandon-2
2023. november 27. 21:46
Szutyok nem beszél sem orkránul , sem magyarul .. de TUDJA !
altercat1
2023. november 22. 17:02
Pipám mocskát viola "kelyhébe"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!