Halálos összecsapás Koszovóban – Vučić szerint a koszovói miniszterelnök háborút akar

2023. szeptember 26. 06:33

Legalább négy ember meghalt, miután a koszovói rendőrség kiürített egy kolostort, amelyet több tucat fegyveres foglalt el a szerb határ közelében. A két fél egymást vádolja az eset miatt.

2023. szeptember 26. 06:33
null

Szerb fegyveresek vasárnap megrohamoztak egy falut Észak-Koszovó szerb többségű régiójában, ahol összecsaptak a rendőrséggel majd egy kolostorban barikádozták el magukat – írja a Politico. 

A koszovói rendőrség közölte, hogy egy rendőr meghalt, és a mintegy 30 támadó közül hárman meghaltak a Bánjska falu körüli lövöldözésekben. 

A szerzetesek és a zarándokok a szerb ortodox kolostor templomába zárták be magukat, miután maszkos fegyveresek árasztották el a komplexumot. Az ostrom több órán át tartott. 

Az összecsapások azután törtek ki, hogy a Bánjskába bevezető hidat két jármű elzárta. A kiérkező rendőröket több pozícióból támadták „lőfegyverek arzenáljával, köztük kézigránátokkal és vállról indítható rakétákkal” – áll a koszovói hatóság közleményben.

A közleményekből nem derült ki: vajon az összes fegyverest elfogták-e az akció során – számolt be a BBC. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egymást vádolják a felek

Szerbia és Koszovó között már hónapok óta nő a feszültség, miután a májusi helyhatósági választások után több albán etnikumú polgármestert is beiktattak, többségében szerb etnikumú területekre. 

A választásokat követően zavargások törtek ki. A Nato további 700 katonát vezényelt Koszovóba, hogy az északi Zvecsán városában kitörő zavargások ellen fellépjen. Az ezt követő összecsapásokban mintegy harminc NATO-békefenntartó (köztük magyarok) és több mint 50 szerb tüntető sérült meg – írja a BBC. 

Ezt is ajánljuk a témában

A vasárnapi összecsapás és a négy halálesetet okozó összecsapás jelentős eszkalációt jelent. 

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a „Szerbia-által szponzorált bűnözőket” vádolta az esetért, akiket szerinte Belgrád pénzelt. Aleksandar Vučić szerb elnök ugyan elítélte a koszovói rendőr halálát, de provokációval vádolta Kurtit. Vučić szerint a koszovói miniszterelnök háborút szeretne.

Az az egyetlen vágya, hogy háborúba rángasson minket a NATO-val” 

– jelentette ki a szerb elnök.

Régóta napirenden van a szerb-albán ellentét

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, és azóta az Egyesült Államok vezetésével a nemzetközi közösség jelentős része elismerte a függetlenségét. Jelentős kivétel Kína és Oroszország. 

A szerb történelemben fontos szerepet játszott Koszovó, azonban az elmúlt évszázadban a szerb lakosság jelentősen lecsökkent.

Jelenleg 1,8 millió ember él az Koszovóban, ezeknek 92%-a albán, és mindössze 6% szerb. 

A Politico beszámolója szerint Josep Borrell, az EU külügyi vezetője elítélte a vasárnapi „szörnyű támadást”, és kijelentette, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani. 

A múlt héten meghiúsultak azok az EU által közvetített tárgyalások, amelyek azt hivatottak elérni, hogy nagyobb autonómiát kapjanak a szerb lakosú területek. 

Nyitókép: STRINGER / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. szeptember 26. 09:28
Ezek a szarházi usákok ránk gyújtják a világot........
Agricola
2023. szeptember 26. 08:54
Albin Kurti koszovói miniszterelnök a „Szerbia-által szponzorált bűnözőket” vádolta az esetért, akiket szerinte Belgrád pénzelt. A kiérkező rendőröket több pozícióból támadták „lőfegyverek arzenáljával, köztük kézigránátokkal és vállról indítható rakétákkal” – áll a koszovói hatóság közleményben. Ezeket a fegyvereket nem Bánjska faluban állították elő, lehet, hogy Szerbiából hozták, ahol az illeteésekek nem vették észre, hogy mit is visznek. 19 magyar és 11 olasz békefenntartó sérült meg május 29-e hétfőn Észak-Koszovóban, amikor szerb tüntetők rájuk támadtak, de nem szokványos eszközökkel, hanem lőfegyverekkel és gránátokkal is. Két magyar katonának akiket a robbanó eszközök hatása közvetlenül elért, amputálni kellett a lábát. Az eseményről készült videón látható, hogy a NATO kontingens csak ott ácsorgott, miközben fentről messzebbről dobálták rájuk a robbanó gránátokat. Miért kell lőfegyverekkel és kézigránátokkal tüntetni?
jooeee
2023. szeptember 26. 08:26
Hasonló az eset, mint Ukrajnával. Az amerikaiak biztatják a háta mögött.
Uztu
2023. szeptember 26. 07:50
30 fegyveres jelentős szám még ha amatőrök is. Viszont nem volt sok fegyverük ha pár rendőr lekapcsolta őket Színjáték volt. Provokáció. Ki, kit provokált? Mittomén, nem kapok érte pénzt hjgy kitaláljam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!