Pert nyert a transznemű férfi: ezentúl használhatja a női vécét

2023. július 31. 14:36

A férfinak nem volt elég, hogy korábban „hivatalosan” csak két emelettel arrébb lévő mosdó használatát engedélyezték neki.

2023. július 31. 14:36
Plaintiffs head to the court with a banner for same-gender marriage lawsuit at the Fukuoka District Court in Fukuoka City, Fukuoka Prefecture on June 8, 2023.

A japán Legfelsőbb Bírósága kedden úttörő döntést hozott, amikor egy kormányzati ügynökség ellen döntött, mely megtiltotta az egyik transznemű alkalmazottnak, hogy a női mosdót használja – tájékoztatott a CNN.

Az ítélet történelminek számít, hiszen ez volt az első olyan döntés, amely a szexuális kisebbségek munkahelyi jogait érintette. A történet főszereplője egy ötvenes éveiben járó állami hivatalnok. Az illető születési neme ugyan férfi, ettől függetlenül 2008 óta nőként azonosítja magát.

2009-ben a felettese tudomására hozta, hogy mostantól a munkahelyén is szeretné, ha nőként tekintenének rá,

és engedélyt kért a társadalmi neme szerinti mosdó használatára. 

A CNN értesülései szerint az alkalmazott kérését teljesítették, de csak egy két emelettel arrébb lévő mosdó használatát engedélyezték neki. Ezt követően az úriember 2015-ben pert indított a kormány ellen a tokiói kerületi bíróságon, arra hivatkozva, hogy diszkriminatív tett volt az, hogy bizonyos mosdók használatától eltiltották.

Hosszas jogi eljárást követően végül a hivatalnoknak adott igazat Legfelsőbb Bíróság.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kötter Tamás

Facebook

Idézőjel

Ne adjuk őket oda a gonosznak!

***

Nyitókép: DAISUKE URAKAMI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hahota
2023. augusztus 01. 08:38
Az ilyenek csak látszólagos transzneműek. Pinát akarnak látni, csorog a nyáluk utána, mivel hagyományos módon nem kapják meg, ezért ilyen módon akarják kiélni szexuális vágyukat. Ez az ítélet precedenst teremt arra, hogy még több nyomorult vallja magát ilyen betegnek.
FreeEurope
2023. július 31. 21:05
És pofája is van hozzá. És ehhez ujjongani is kell. Ennyi. Állatfarm.
kovsa
2023. július 31. 19:42
"hiszen ez volt az első olyan döntés, amely a szexuális kisebbségek munkahelyi jogait érintette." - A probléma csak az, hogy nincs "szexuális kisebbség". A föld lakosságának kb. 50%-a férfi, a másik 50% nő. Más szexuális NEM nem létezik. Aki azt állítja, hogy van, annak az összes iskolai végzettséget bizonyító dokumentumát meg kell semmisíteni és visszaküldeni az ált. iskola első osztályába. Fusson még egy kört!
Interista
2023. július 31. 18:39
tipikus hisztis picsa. főnökei helyében szimplán csak kirúgtam volna. nem hiszem, hogy nem lehetett bele kötni a munkájába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!