Heves támadást intéztek Prigozsin ellen az orosz állami tévében

2023. július 06. 19:35

Beleállt az orosz média a Wagner-vezérbe a sikertelen lázadás után.

2023. július 06. 19:35
Jevgenyij Prigozsin

Az orosz állami televízió szerda este heves támadást indított Jevgenyij Prigozsin ellen, és hangsúlyozta, hogy a vele szemben indított nyomozás még folyamatban van – számolt be a Reuters.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Wagner zsoldoscsoport alapítója június 24-én átvette az irányítást a dél-oroszországi Rosztov-na-Don városában, elfoglalta az ottani parancsnoki központot, ahol Oroszország az ukrajnai háborúját koordinálja, és harcosokból álló konvojt küldött Moszkva felé. Miután megegyezett a Kremllel, lemondott.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap hozzátette, hogy 

a lázadás a legnagyobb fenyegetést jelentette Vlagyimir Putyin elnökre azóta, hogy az orosz vezető több mint két évtizede hatalomra került, 

és arra kényszerítette a Kremlt, hogy a fegyveres erők lojalitását és a társadalom egységét hangsúlyozta az árulással szemben.

A zendülést lezáró megállapodás értelmében Prigozsinnak a szomszédos Fehéroroszországba kellett volna áttelepülnie. Cserébe ejtették volna az ellene felhozott büntetőjogi vádakat – idézte fel a Reuters.

A cikk ezután kitért arra, hogy a Rosszija-1 televízió szerdán sugárzott 60 perc című műsorában olyan felvételeket mutattak be, amelyeket állítólag Prigozsin szentpétervári irodájában és az egyik „palotájában” tartott rendőri rajtaütések során készítettek.

A műsorvezető, Jevgenyij Popov „árulónak” nevezte Prigozsint, a felvételeket pedig egy meghívott vendég, Eduard Petrov újságíró mutatta be,

 mint „bizonyítékot Prigozsin bűnös múltjára és képmutatására”

Mint ismert, a Wagner vezetője többször is azt állította, hogy a fegyveres erők korruptak.

A felvételeken nagy címletű rubelekkel teli dobozok voltak láthatók az irodájában, és dollárkötegek egy luxuslakásban, valamint egy állítólag hozzá tartozó helikopter, egy fegyverraktár és egy parókagyűjtemény.

Folyamatban van a nyomozás

„Senki sem tervezte, hogy lezárja ezt az ügyet. A nyomozás (a lázadás ügyében) folyamatban van” – idézte a lap Petrovot.

Az újságíró a műsorban megjegyezte, hogy a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a Prigozsin által a lázadás kirobbantásához ürügyként használt videó, amely egy zsoldos tábor elleni állítólagos orosz csapást mutatott, hamisítvány volt.

Az állami televízió képeket sugárzott arról is, amint fegyveres orosz rendfenntartók behatolnak Prigozsin irodájába.

„Úgy vélem, hogy Jevgenyij 

Prigozsin népi hősként való megformálása mind a nevéhez köthető médiumok által történt” 

– fogalmazott Petrov, utalva a zsoldosvezért által finanszírozott médiumokra. „Miután ez nem sikerült, gyorsan bezártak és elmenekültek”.

„A végére kell járnunk, ki kinek az oldalán állt. Meg kell találtunk, és felelősségre vonnunk őket” – hangsúlyozta az újságíró az orosz állami televízióban.

***

Nyitókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. július 07. 02:35
Miután megegyezett a Kremllel, lemondott... Pont az a helyzet, hogy azért mondott le, mert nem tudott megegyezni, és mégis csak át kellett adni a kremlnek a sereget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!