Újabb migránsválság fenyegetheti Európát a Financial Times szerint

2023. március 04. 16:58

Egyre többen próbálkoznak meg a veszélyes úttal Olaszország és Törökország között – olvasható a portál hasábjain.

2023. március 04. 16:58
null

A lapban megjelent vezércikk arra figyelmeztet, hogy az olasz menenekülteket szállító hajó borzalmas szerencsétlensége új migránsválságot vetít előre. Szerintük Európát a kettős mércét alkalmazásának vádja érheti, hiszen tárt karokkal fogadta az Ukrajnából érkező csaknem 5 millió embert, ugyanakkor hagyta, hogy a rozoga hajó a szikláknak csapódjon a dél-olasz partoknál, ami legkevesebb 67 életet követelt.

A cikk szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor következik be a tragédia, hiszen

egyre többen vállalkoznak a kényszerű útra Törökország és Olaszország között,

merthogy a görög és a ciprusi hatóságok azonnal visszatoloncolják őket, megsértve ily módon a nemzetközi jogot – hansúlyozza a lap. Tavaly a menedékkérők száma az egymillió felé közelített, ami egy év alatt 50%-os növekedést jelent, vagyis a szám lassan eléri a 2015-ben feljegyzett 1,2 milliós rekordot, és ebben még nincsenek benne az ukránok.

Brüsszel eddig nem sokat tett

A cikk szerint Brüsszelnek csinálnia kellene valamit az illegális migráció ellen. Úgy vélik, hogy az EU nem sokat tett azért sem, hogy jogi eszközökkel elősegítse a legális bevándorlást, amivel – az elutasított kérelmezők hazatelepítésén túl – hatékonyan csökkenteni tudná a törvénytelen határátlépések számát, így azonban

a frontországok saját kezükbe vették az irányítást.

A lap szerint a keményen jobbos olasz kormánynak joggal tesznek fel kőkemény kérdéseket a hajókatasztrófa miatt. Cinikus hozzáállás, hogy nem engedi be a bajbajutottakat mentő járműveket, hiszen pont ez a dráma is mutatja, miért van szükség a civilek segítségére a tengeren – véli a lap, ugyanakkor abban igazat adnak az olasz miniszterelnöknek hogy Brüsszelnek közre kell működnie egy olyan rendszer kidolgozásában, amely tisztességesen elosztja az érkezőket, valamint az ellátásukra szolgáló összegeket is. Nem könnyű megtalálni a megoldást, de ennek halogatása megengedhetetlen – olvasható a lapban.

Fotó: A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) felvételén Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók utaznak gumicsónakban a líbiai partok közelében 2019. július 5-én. MTI/EPA/SEA-EYE/Fabian Heinz

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zordmorgo
2023. március 04. 18:32
Párat el kell süllyeszteni, aztán elmegy a kedvük a mozgolódástól.
cinkegolyó
2023. március 04. 18:10
Törökországtól nincs messze Amerika, elevezhetnének odáig is.
csakirok
2023. március 04. 17:57
Búvár Kund riadó!! :-))
Kovács József
2023. március 04. 17:32
Ha lenne egy kis esze az EU-nak, akkor a probléma "kezelésére" a Wagner csoportot kérné fel, amely hathatós intézkedésekkel egy-két hónap alatt rendezné a problémát, hogy nem lenne több kedvük a migránsoknak erre jönni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!