Orbán Szlovéniában: Magyarország fel szeretné számolni az orosz energiafüggőséget

2022. december 04. 08:43

A miniszterelnök kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is.

2022. december 04. 08:43
null

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között a két nép jövőbe vetett reményét szimbolizálja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

Szétválasztottságról

A Neokohn tudósítása szerint a kormányfő felidézte: korábban az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól, és emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról vagy villanyról.

Ez a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt – tette hozzá. A kormányfő arra is kitért:

Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve

– tette hozzá.

Jó szomszédi kapcsolatokról

A miniszterelnök elmondta: bizonytalan időkben a jó szomszédi kapcsolat felértékelődik, ezért nagy értéknek és megbecsülendőnek nevezte, hogy

Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatban áll egymással.

Kiemelte: Magyarország a NATO keretén belül légtérrendészeti feladatok ellátásában is együttműködik Szlovéniával. Emellett a két ország közti gazdasági kapcsolatok is kiválóak, a szlovén-magyar kereskedelmi forgalom 35 százalékkal nőtt, egyre több a két ország közti beruházás és létrehoztak egy közös alapot is a határmenti fejlesztésekre.

Gázvezetékről

A szlovén-magyar földgázvezeték tervekről Orbán Viktor kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is.

A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik,

amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekről

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól:

Románia, Horvátország és Szlovénia iránya. A miniszterelnök szerint Magyarországot mindhárom irány érdekli,

mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. december 05. 10:27
Magyarország nem tudja,és nem is akarja felszámolni,az Orosz energiafüggőséget.
Zsombor67
2022. december 04. 14:05
Bocs de ezt 10 évvel ezelőtt kellett volna. Tudom hogy szar amit örökölt de nem hiszem el neki hogy más megoldás nem volt 12 évig.
zolizolizoltan
2022. december 04. 13:55
Tudomásom szerint Lantos Csabának egyik legfontosabb munkája lesz Magyarország jobb becsatlakoztatása az EU energia hálózatába és csővezeték rendszereibe. Ezt én nagyon helyeslem.
Kivűlálló
2022. december 04. 11:48
"Orbán Szlovéniában: Magyarország fel szeretné számolni az orosz energiafüggőséget" Ez nagyon nagy probléma! Egyetértek abban az esetben, ha nem Uniósra, vagy nyugatira akarja drágábban cserélni, hanem sajátra, de szerintem ahhoz Magyarország nagyon kevés, hogy ezt megvalósítsa! Orbán is kezd már a balliberális csőcselék útjára rálépni, ami nem egészséges!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!