Nullára akarja csökkenteni a halálos munkabalesetek számát az EU

2022. március 02. 13:40

Az ambiciózus cél eléréséhez a szabályokat az egyre gyorsabban változó munka világához kellene igazítani.

2022. március 02. 13:40
null

Az Európai Bizottság 2021–2027-es munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi stratégiai keretének (OSH) ambiciózus célkitűzése, hogy

2030-ra nullára csökkenjen a halálos munkahelyi balesetek száma.

Ezzel az új stratégiával az Európai Bizottság biztonságosabb munkakörnyezetet akar biztosítani, méghozzá a világjárványból adódó új igényekhez, a digitális és zöld átmenethez és az új munkaformákhoz igazodva.

A technológiai fejlődésnek, az új jogszabályoknak és a munkaszervezésben történt fejlődésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a munkahelyi balesetek az elmúlt 40 évben. Ugyanakkor a munkavállalók és a vállalkozások közös érdeke, hogy az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés, hiszen

2020-ban több mint 4,6 millió munkahelyi balest történt. 

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet számításai szerint a megbetegedések és a munkahelyi balesetek az EU GDP-jét 3,3 százalékkal vetik vissza. Évente mintegy 476 milliárd eurót lehetne megtakarítani a megfelelő munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó stratégiával és gyakorlattal.

A jelentős fejlesztések és a Bizottság ambíciói ellenére az európai munkavállalók nem részesülnek egyforma munkahelyi védelemben. Az OSH-stratégia ugyanis nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra, így például egy balesetet szenvedett ételfutárnak nemcsak a súlyos sérüléssel, hanem a jelentős bevételkieséssel is számolni kell. Így

a következő időszakban az Uniónak a stratégia hatálya alá nem eső munkavállalók munkakörülményeinek javítására kell törekednie.  

Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt időszak rámutatott arra is, hogy az idénymunkások mennyire ki vannak téve a gazdaságot érintő folyamatoknak, például a világjárványok negatív hatásainak. Más ágazatokban, ahol a távmunka nem volt lehetséges, így például az egészségügyben is jelentkezett ez a hatás, ezért javasolta a tagállamok számára az Európai Bizottság, hogy ismerjék el a koronavírust foglalkozási megbetegedésként.

Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy egyre több munkavállaló fog otthonról dolgozni, ezért még

nagyobb figyelmet kell fordítani a távmunkában dolgozók munkakörülményeinek javítására,

illetve jogaik védelmére. Ezért az ambiciózus célkitűzés elérése érdekében az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az Európai Bizottságának, hogy a szabályokat az egyre gyorsabban változó munka világához igazítsa.

Borítókép: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2022. április 19. 22:16
Jól van királylány. Most a világbékét.
Vasalo
2022. március 12. 13:53
Éljen az utopia! Minden ilyen terv és lépés eddig rosszul sült, ennek a tervnek is csak a költség lesz az egyetlen haszna. Minden ilyen lépés csak hamis biztonságot szugerál, és az ember hajlamos ilyenkor olyat is megtenni, amit védőfelszerelés nélkül még véletlenül sem tenne meg.
krampus
2022. március 11. 21:57
Robotokkal elerheto. Vagy azzal, ha mint ahogy latjuk 2030 total szetkurjak az EU gazdasagat. Igy ha senki sem dolgozik, akkor elerheto lesz a 0 munkahelyi baleset! Tapsvirhar Belaim, megcsinaltuk!
matykox
2022. március 11. 21:56
A 0-ra csökkentésnek egyetlen biztos módját lehet választani: senki se dolgozik. Még a sírásók se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!